:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SMURFEN 02, DE - GRIEZELEN
SMURFEN 02, DE - GRIEZELEN
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2009-04-08
SERIE
Deze tweede disk die uitgebracht werd onder auspiciën van Het Nieuwsblad bevat vijf afleveringen, vier korte en één lange, waarin griezelen en spoken centraal staan. Je moet dat natuurlijk met een korrel zout nemen, want het blijft natuurlijk een reeks die vooral op kinderen gericht is. De kwaliteit van de afleveringen is variabel: De Spooksmurf is het enige verhaal dat op het originele werk van Peyo is gebaseerd, de twee afleveringen rond Pirrewiet, één van Peyo's stripfiguren uit de reeks waar de Smurfen voor de eerste keer in opdoken, De versteende Smurfen en De spokensmurfen, zijn qua setting nagenoeg identiek aan elkaar. In Een smurfig allerheiligen wordt de Amerikaanse traditie van Halloween te vieren nog eens geëerd, en het gros van de doelgroep zal in De spokensmurfen de alomtegenwoordige referentie naar de film Ghostbusters allicht niet begrijpen.

AFLEVERINGEN

Bedoeld als een uitzending van een half uur bestaan er smurfenfilmpjes van 25 en 12 minuten, waarbij een aflevering dan uit één langere of twee kortere verhaaltjes bestaat. Deze disc bevat eerst een volledige en dan vier halve afleveringen met als gemeenschappelijk thema griezelen.

De spooksmurf

Een brand vernielt in het hartje van de winter alle voorraden van de Smurfen. Ze moeten noodgedwongen hun dorpje verlaten en belanden op zoek naar voedsel in een kasteel waar het spookt.

De houthakkers

Illegaal werkende houthakkers zijn bezig een kaalslag te houden in het bos waar de Smurfen wonen. Terwijl Smurfin, Brilsmurf en Moppersmurf trachten koning Gerard te verwittigen proberen de andere smurfen de houtkap zo actief mogelijk te saboteren.

De versteende smurfen

Brilsmurf laat per ongeluk een toverspreuk op het smurfendorp los waardoor alle Smurfen in steen veranderen. Pirrewiet probeert om de vervloeking om te keren, en komt daarbij op een kasteel terecht waar twee tovenaars voortdurend met elkaar zitten te kibbelen.

De spokensmurfers

Who you're gonna call? Pirrewiet probeert een kasteel spokenvrij te krijgen en doet een beroep op Brilsmurf en Klungelsmurf die in hun vrije tijd zich als professionele spokenjagers profileren.

Een smurfig allerheiligen
Lolsmurf is jarig op allerheiligen en daar horen natuurlijk cadeautjes bij. Gargamel is ook jarig en die heeft er natuurlijk niet zo'n zin in, zeker niet als het bos weer eens vergeven is van feestvreugde. D'r is echter een klein incidentje: wanneer Moeder Natuur alle blaadjes in het bos rood aan het maken is, maakt ze per ongeluk ook Luilaksmurf mee rood.

BEELD EN GELUID

De kwaliteit van het beeldmateriaal op deze disc heeft eens te meer te lijden onder de ouderdom. Printbeschadingen zijn zeker geen uitzondering, en sommige kleurvlakken zien eruit alsof er met een stuk schuurpapier over de filmlas is gewreven. De 2.0-track bevat nauwelijks kwaliteiten die de moeite van het vermelden zijn.

EXTRA'S

Kennen jullie die pakjes van Lolsmurf die in je gezicht exploderen waar niets inzit? Wel, d'r is een zekere analogie te maken... 
 
CONCLUSIE
Liefhebbers van de blauwe aardmannetjes van Peyo zullen met dit soort compilaties, die voor een appel en een ei op tweedehandsmarkten te vinden zijn, wel kunnen pruimen, maar een deftige chronologische seizoensbox is nog niet voor morgen.



cover



Studio: Het Nieuwsblad

Regie: William Hanna & Joe Barbera
Met: Ger Smit, Frans van Dusschoten, Fred Butter, Corry van der Linden, Paul van Gorcum

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Fantasy

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1981-1990

Leeftijd:
AL

Speelduur:
71 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5425007550160


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Nederlands Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij