:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SAW V: 2 DISC UNRATED DIRECTOR'S CUT
SAW V: 2 DISC UNRATED DIRECTOR'S CUT
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2009-05-20
FILM
FBI-agent Strahm (Scott Patterson) ontdekt dat de mysterieuze seriemoordenaar Jigsaw (Tobin Bell) naast Amanda Young nog een medeplichtige heeft. Hij is Jigsaws geheimzinnige opvolger op het spoor en Strahm ontdekt al snel dat het wel eens iemand uit de FBI zou kunnen zijn! Ondertussen worden vijf mensen wakker in een donkere, smerige kelder. Ze zijn allemaal vastgeketend en boven hun hoofden zwaait een enorm mesblad…

"You won't believe how it ends!"

De bloederige avonturen van Jigsaw zijn de reden dat distributeur Lionsgate tegenwoordig effectief meetelt aan het Hollywood-firmament. De meest recente episode, Saw V, koste nog geen 11 miljoen dollar om te maken en bracht wereldwijd bijna 114 miljoen dollar in het laatje. Dat is dan ook ineens alles wat de directeurs van Lionsgate nog boeit omtrent de extreem succesvolle franchise en dat is er jammer genoeg ook aan te merken. De vijfde Saw is niet alleen inspiratieloos, maar op sommige momenten zelfs saai en voor een Saw behoorlijk 'proper'! De visionaire regisseur Darren Lynn Bousman liet de vierde sequel aan zich voorbij gaan om zijn levenslange droom te realiseren met de meesterlijke horrormusical Repo: The Genetic Opera.

In de secondunitregisseur en production designer Kevin Hackl dacht men de geschikte opvolger te hebben gevonden, maar ook al was de man dicht bij de sequels betrokken, toch blijkt Hackl compleet gespeend van een eigen regiestijl. Het ene moment kopieert hij de stijl van James Wan, om even later met veel tamtam uit te pakken met de dynamische en opzwepende regietrucs van Bousman. Behalve in deze fragmenten is Saw V een statische horrorfilm die inhoudelijk weinig broodnodige achtergrond toevoegt aan de franchise en vaak erg goedkoop overkomt. Ook de bloeddoorlopen speciale effecten blijven enigszins uit. De Director's Cut is hier en daar duidelijk wat smeriger dan de bioscoopversie, maar verwacht nergens schokkende effecten zoals bijv. de verbrijzelde voet uit deel drie of de gedetailleerde autopsie uit Saw IV.

Ondanks een behoorlijke genrecast - met op kop de heerlijke Julie Benz (Rambo, The Punisher: War Zone) - staan de meeste acteurs zwaar te overacteren. De climax is eveneens behoorlijk bij de haren getrokken en na de credits heb je echt het gevoel dat je een compleet overbodige film hebt gezien die enkel ins gemaakt om geld op te brengen. Het zal ook geen verrassing zijn dat er nog een zesde deel op komst is, waarvoor gelukkig een andere regisseur is aangesproken. Laten we hopen dat er een degelijk slot aan de folterfranchise kan worden gebreid, zodat de reeks toch nog de geschiedenis ingaat als één van de meest ingenieus opgezette horrorreeksen aller tijden. Saw V is dan ook enkel een must voor de completisten onder ons.

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 1.78:1-beeld is scherp, met een meer dan behoorlijk contrast en een prima schaduwdetail. Het zwartniveau is lekker strak en de kleuren ogen helder en natuurlijk. Vuiltjes, printbeschadigingen en andere  onfraaie effecgten vormen gelukkig geen probleem. De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt warm en voldoende dynamisch, met een prima stereospreiding en goed geplaatste geluidseffecten. De subwoofer doet op zijn beurt zijn duit in het zakje en zorgt voor de nodige ambiance waar nodig. De Engelstalige DTS-track biedt wat meer detail en warmte, maar echt groot is het verschil niet. Ruis en andere storingen hebben we op de beide geluidstracks niet waargenomen.

EXTRA'S
Op de eerste dvd word je naast de hoofdfilm getrakteerd op een collectie cross-promotional trailers. De overgrote meerderheid van de extra features bevinden zich uiteraard op het tweede schijfje, waar de aftrap wordt gegeven met zes pagina's Nederlanstalige Liner Notes. Vervolgens volgen de typische (en vaak overbodige) DFW-extra's zoals een Photo gallery, een televisiespot, weinig zeggende setbeelden (7 min.) en een drietal clips uit de film. Boeiender zijn de featurettes over de verschillende sadistische werktuigen en vallen uit de film. In The Coffin Trap, The Pendulum Trap, The Fatal Five en The Cube Trap (samen bijna 34 minuten) kom je dan ook in geuren en kleuren te weten hoe deze verschillende 'traps' tot stand kwamen. Diverse betrokken cast- en crewleden doen uitgebreid hun zegje en hoewel deze featurettes gerust in één langere documentaire gepast hadden, zijn ze interessant . In "Slicing The Cube: Editing The Cube Trap" (5 min.) ontdek je hoe de scènes van deze bewuste val gemonteerd zijn. Er is ook een resem interviews (met 'Play All'-knop goed voor 30 minuten) met de voornaamste cast- & crewleden aanwezig, maar echt diepgravend kan je deze EPK-gesprekken niet noemen. Ten slotte is er nog de originele bioscooptrailer en zijn er een zestal promotionele trailers (waaronder het briljante JCVD!). Een prima speciale editie, die bovendien nog eens verpakt is in een fraai en stijlvol kartonnen doosje. 

CONCLUSIE
Saw V is in vergelijk met de sterke voorgangers het absolute dieptepunt in de übersuccesvolle horrorfranchise. Met de speciale editie van distributeur DFW is daarentegen niets mis en die bevat de bloedige Director's Cut met een puike beeld- en geluidskwaliteit en bovendien een behoorlijke selectie bonusmateriaal. Voer voor de sadisten en completisten!


cover
Studio: Dutch FilmWorks

Regie: David Hackl
Met: Tobin Bell, Costas Mandylor, Scott Patterson, Julie Benz, Betsy Russell, Greg Bryk

Film:
4,5/10

Extra's:
7,5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008

Leeftijd:
16

Speelduur:
91 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:

• Cross-promotional trailers
• Liner notes
• Photo gallery
• TV-spot
• Film clips
• 5 featurettes
• Behind the scenes
• Interviews
• Originele bioscooptrailer


Andere recente releases van deze maatschappij