:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> 12 TRAVAUX D'ASTÉRIX, LES
12 TRAVAUX D'ASTÉRIX, LES
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2000-12-27
FILM
Bij de RTBF heeft men in het archief nog een gigantische stapel pareltjes uit het Belgische tekenfilmverleden liggen. Zo zijn er nog enkele langspeelfilms over Belgische striphelden zoals Lucky Luke en Kuifje, maar ook enkele Asterix-films uit de jaren '0. Men heeft recent een dappere poging gedaan om di weer onder de aandacht van het publiek te brengen, maar er is niet veel publiciteit rond gemaakt,en daarom vind je deze releases niet in de grote winkelketens. Speciaalzaken of onlinewinkels zoals DVD Zone 2 hebben deze releases meestal wel in voorraad.

Deze release uit 1976 is voor enkelen onder ons dan ook een stukje jeugdnostalgie. Ik herinner me alleszins dat dit zowat de tweede keer was dat ik de bioscoop bezocht (na De Fluit Met Zes Smurfen). In het Asterix-oeuvre neemt deze film een bijzondere plaats in. Er zijn talrijke pogingen gedaan om Asterix op het witte doek te brengen, de laatste daterend van een paar jaar geleden met acteurs van vlees en bloed, nl. Christian Clavier als Asterix en Gerard Dépardieu als Obelix. Die kunnen echter niet tippen aan de tekenfilms uit de jaren '0 in het algemeen en deze in het bijzonder.

Dit is zowat de enige Asterix-film die niet op een bestaande strip is geïnspireerd, maar tegelijkertijd wel van de volle artistieke inbreng van auteurs Goscinny en Uderzo kon genieten. Het verhaal begint zoals alle Asterix-verhalen in het jaar 50 voor Christus als de Romeinse overheersers in Gallië (Frankrijk) er maar niet in slagen om een laatste dorpje aan de kust van Armorica (Bretagne) onder het gezag van Julius Caesar te brengen. Meer nog, dankzij een toverdrank van de druïde Panoramix die de dorpsbewoners onoverwinnelijk maakt, vinden de Galliërs het nog leuk ook om bij gebrek aan verse everzwijnen de Romeinen uit hun tent te lokken en ze voor de lol tot moes te slaan.

De Romeinen zijn het meer dan beu om door de nonchalante Galliërs als menselijke punchbal te worden gebruikt. Maar de Galliërrs beweren dat ze onoverwinnelijk zijn, want dat ze afstammen van de goden en die zijn per definitie onoverwinnelijk. Volgens Caesar moeten de Galliërs maar eens bewijzen dat ze werkelijk tot een goddelijke status verheven zijn en hij daagt hen uit om, net als de halfgod Hercules, twaalf opdrachten te vervullen. Als ze daarin slagen, zal Rome zich aan de superieuriteit van de Galliërs onderwerpen, zo niet worden alle inwoners van het dorp slaven van Rome.

Dorpsoverste Abraracourcix besluit Caesars weddenschap te accepteren en stuurt zijn twee beste krijgers uit: de kleine schrandere Asterix, geholpen door de toverdrank van de druïde, en zijn 'dikke' maar ietwat domme vriend Obelix, die dan weer permanent onmenselijk sterk is omdat hij ooit als kind in een volle ketel toverdrank is gevallen. Onder de supervisie van de Romein Cajus Pupus, een onderdeurtje dat bekend staat om zijn eerlijkheid die het resultaat van de proeven moet beoordelen, starten Asterix en Obelix hun tocht naar Rome, waarbij ze onderweg hun opdrachten vervullen.

De proeven die Asterix en Obelix opgelegd krijgen zijn stuk voor stuk knettergek en bevatten de nodige anachronistische steken naar de hedendaagse maatschappij. Naast hardlopen, speerwerpen, worstelen, de krokodillen van Cleopatra en een mysterieus Beest, moeten ze bijv. ook een (op het eerste gezicht toch) simpele administratieve formaliteit vervullen in Het Huis Dat Gek Maakt, een overheidsdienst annex mallemolen die verdacht veel lijkt op een ministerie, met alles erop en eraan (een dove aan ds balie, kwetterend tantes aan de loketten,...)

Ik verraad uiteraard niks als ik zeg dat het verhaal eindigt zoals alle Asterix-verhalen: met een rijkelijk banket waarop de bard Assurancetourix wordt gekneveld opdat hij toch maar niet zou beginnen te zingen. De cynische humor van het duo Goscinny/Uderzo werkt echter op zoveel niveaus tegelijk dat de film na 25 jaar nog niets aan zijn 'vis comica' heeft ingeboet. En niet alleen classici beleven hier lol aan ("Brutus, hou op met dat mes te spelen! Straks verwond je nog iemand!"), de kracht die ook de Asterix-strips groot heeft gemaakt is de universele humor en de herkenbaarheid van de situaties die in elk tijdvak en tegen elke achtergrond werken.

BEELD EN GELUID
Uiteraard is dit geen film in breedbeeldformaat en het beeld heeft duidelijk geleden onder de tand des tijds. Het geluid is uitsluitend mono en een dure remastering zoals bij Bridge On The River Kwai kon men zich niet veroorloven; dat zou tenandere ook afbreuk doen aan de authenticiteit van de film. Het hoesje is eentalig Frans, maar de films bevatten zowel een Nederlandse soundtrack (die echter zo Hollands klinkt als een bol Gouda-kaas) als Nederlandse ondertiteling bij een soundtrack in vier talen - ik geef persoonlijk de voorkeur aan de originele Franse geluidstrack met Nederlandse ondertitels, omdat de originele eigennamen, die stuk voor stuk pareltjes van woordspelingen zijn (zo heet de Belgische kok Mannekenpix) bewaard blijven.

EXTRA'S
De traditionele Cast- en Crew-biografieën zijn hier vervangen door enkele 'biografische gegevens' over de hoofdpersonnages (voor wie nog nooit een Asterix-album zou hebben gelezen.) Daarnaast bevat de disk een 90-minuten durende documentaire over wijlen Rene Goscinny, die naast de 24 eerdere Asterix-albums ook het brein was achter de meest succesvolle periode van de Lucky Luke-albums. Voorts een 14-tal originele filmposters - in 1976 was dit echt wel een revolutionaire film - en biografische informatie over Rene Goscinny en Albert Uderzo, het duo dat de Galliërs van het tot nog toe nog altijd naamloze dorpje over de hele wereld onsterfelijk heeft gemaakt.

Merk op dat in dezelfde reeks ook Asterix de Gallier en Asterix en Cleopatra op dvd verkrijgbaar zijn, evenals Kuifje en het Haaienmeer en enkele Lucky Luke-films zoals De Ballade van de Daltons en Daisy Town.

CONCLUSIE
Een must voor iedere dvd-verzamelaar? Nee, toch niet. Wel 'gefundenes Fressen' voor stripliefhebbers in het algemeen, liefhebbers van Asterix in het bijzonder en tegelijkertijd een interessant document over de Belgische tekenfilmindustrie (waarvan sommige mensen blijkbaar het bestaan niet eens afweten!). Stripliefhebbers zullen allerminst teleurgesteld zijn met deze release en het toegevoegde ruwe materiaal uit de jaren 70 maakt deze release zelfs opmerkelijk. Alleen jammer dat aan deze dvd-release, waarin veel liefde en nostalgie is gestopt, zo weinig ruchtbaarheid wordt gegeven in vergelijking met bijv. Pokemon, een langerekte en als tekenfilm verpakte reclamespot voor schreeuwlelijk en inspiratieloos speelgoed en een aaneenrijging van beschamende debiliteit, steriele animatie en vooral nooit eerder onvertoond vormen van platte commercie.


cover
Studio: PFC

Regie: Rene Goscinny, Albert Uderzo, Pierre Tchernia
Met: Asterix, Obelix, Panoramix, Abraracourcix, Julius Caesar

Film:
7/10

Extra's:
6/10

Geluid:
2/10

Beeld:
4/10


Regio:
2

Genre:
Animatie

Versie:
Benelux (FR)

Jaar:
1976

Leeftijd:
TOUS

Speelduur:
78 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
3309457946457


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Frans Mono 1.0
Nederlands Mono 1.0
Engels Mono 1.0
Duits Mono 1.0


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans, Frans CC
Extra's:
• Documentaire Rene Goscinny (90 min.)
• Informatie over personages / auteurs
• 14 filmaffiches

Andere recente releases van deze maatschappij