:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> UNDERWORLD 3 - RISE OF THE LYCANS
UNDERWORLD 3 - RISE OF THE LYCANS (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2009-08-17
FILM
Underworld: Rise Of The Lycans
vertelt ons de voorgeschiedenis van de eeuwenoude vete tussen de vampiers en de Lycans, een soort van weerwolven waarop in de oorspronkelijke film Underworld  herhaaldelijk op gezinspeeld werd. De leider van de vampiers, Viktor (Bill Nighy), houdt al sinds jaar en dag Lycans als slaven. Wanneer ze een speciale halsring dragen, kunnen ze zich niet meer in een weerwolf veranderen en tenzij d'r weer eens een legertje nieuwe slaven wordt aangevoerd dat door de beet van een Lycan wel van gedaante verandert, krijgen de weerwolven van de vampiers veel slaag en weinig eten. De Lycan-leider Lucian (Michael Sheen) doet echter bij een aanval van zijn soortgenoten zijn halsband af met een speciale, zelfgemaakte sleutel om zijn meesters te verdedigen. Dit wordt hem echter niet in dank afgenomen, want in plaats van dank u te zeggen, beloont Viktor Lucians aberrant gedrag met een extra partijtje van de zweep, opdat de andere Lycans een mogelijke ontsnappin guit hun hoofd zouden zetten.. Maar waarom zou Lucian de wezens verdedigen die hij hartsgrondig haat? De reden is simpel en de oudste uit het boekje: Viktor heeft een knappe dochter, Sonja (Rhona Mitra), en getuige de talrijke smodderscènes in deze film, is de liefde wederzijds. Sonja helpt bij de ontsnapping van Lucian die prompt een half legertje van zijn soortgenoten mobiliseert tot iets wat een leger moet voorstellen. Viktor is niet van het vergevingsgezinde soort, en wanneer hij Lucian opnieuw gevangen heeft genomen, is hij niet te beroerd om zijn eigen dochter voor de ogen van haar geliefde lekker in het zonnetje te bakken te zetten (vampiers en zonlicht, u raadt  waarschijnlijk het smakelijke chemische effect dat daaruit voortvloeit...)

Patrick Tatopoulos neemt met deze derde film, die het sluitstuk moet vormen van de Underworld-trilogie, de fakkel over van Len Wiseman die wel tekende voor de vervolgfilm Underworld: Evolution, maar die net als zijn vrouw Kate Beckinsale, die in de eerste twee delen de rol van vampirella Selene voor haar' rekening nam, verstek liet gaan. Als we een lijstje maken van de acteurs die in de franchise te zien zijn en eventjes de archiefbeelden niet meerekenen, dan is Bill Nighy de enige acteur die in de drie films te zien is: in Underworld Evolution is het maar in een korte inleidende scène, in deze film krijgt de veteraan weer één van de podiumplaatsen. Dat er een regisseurswissel heeft plaatsgevonden is alvast aan de film zelf op geen enkel ogenblik te merken. De film is alleszins zijn voorgangers waard, wat voor dit soort van derde deel-producties die nog nét iets te lang in de cinema hebben gedraaid om als DTV-release bestempeld te worden, een zeldzaam goed is. Het is natuurlijk een gokje: de film vertelt eigenlijk een stuk van de geschiedenis die in deel één is verteld en we weten dus perfect hoe één en ander zal aflopen. Uiteraard moest de cast het zonder Kate Beckinsale doen, want haar personage komt logischerwijs in een prequel niet voor. Het gat in de cast wordt perfect opgevuld door de ondergewaardeerde Rhona Mitra die vuurwerk veroorzaakt in elke scène die ze met Michael Sheen mag delen.

Ook deze derde Underworld-film kan je nog best omschrijven als een MTV-versie van Shakespeare, waarin elementen als oude vetes en verboden liefdesaffaires centraal staan, maar waarin de grafische expliciteit van de door de lucht vliegende afgehakte hoofden en ledematen natuurlijk Shakespeare in het niet doet verdwijnen. D'r beginnen na drie films wel wat storende continuïteitsfoutjes in de plot te zitten - waarom er plots twee soorten Lycans zijn is niet helemaal duidelijk en wie nu eigenlijk de stamvader van de Lycans is, Lucian of William, ook niet. De continuïteitsfouten kunnen echter even goed op rekening van Underworld: Evolution geschreven worden, die alleszins aan de mythologie omtrent de geschiedenis van de vampiers en de Lycans minder bijdraagt dan deze Rise Of The Lycans. De enige echte rare zet is dat één van de hoofdpersonages op het einde van de film redelijk grafisch afgeslacht wordt, maar toch zijn meer dan dodelijke verwondingen probleemloos overleeft, voor geen andere goede reden dan dat ie in de originele film, die zich na deze Lycans afspeelt, opnieuw meedoet.

Maar inhoudelijk is er niet al te veel in te brengen tegen Rise Of The Lycans. Het is een waardige prequel waarin de postmodernistische context van de vampiers weliswaar weggelaten wordt, maar die in een middeleeuwse setting even vrolijk doorgaat wanneer de UV-kogels vervangen worden door pijl en boog. Het is natuurlijk een voordeel dat een deel van de originele cast opnieuw van de partij is. Michael Sheen en Bill Nighy zijn in de opbouw van de Underworld-wereld twee essentiële bouwstenen en ik zou niet graag andere acteurs in hun rol gecast zien. Rhona Mitra biedt qua dramatische ondertoon meer aan haar rol dan Kate Beckinsale en het enige echte minpuntje aan de film is de iets te korte speelduur. De sfeer zit echter goed en de film is niet overladen met clichés over vampieren en weerwolven, maar probeert vanaf het prille begin zijn eigen weg te vinden, wat ik alleen maar kan goedkeuren. D'r is echter na deze drie delen nog ruimte voor een vierde wegens nog hangende verhaallijnen: er gaan geruchten dat die ook nog op stapel staat. Als dat zo is, laat ons dan hopen dat er even veel zorg wordt aan besteed als aan dit deel.

BEELD EN GELUID
Voor een film die ei zo na in het direct to video-circuit terechtkwam heeft de disk wel dezelfde royale behandeling gekregen als zijn twee voorgangers. Het beeld is donker en doorspekt met blauwe tinten, maar het contrast in de lichtarme omgeving (vampiers en zonlicht mixen niet goed) is zeer goed. Er is veel detail waar te nemen in de massieve setpieces en in de rijkgeorneerde kostuums. De compressie is prima en in de vele vechtscènes met snelle camerabewegingen vallen er geen ghosting-artefacts of iets dergelijks op te merken. De bloeddruppels die uit de helemaal of gedeeltelijk afgehakte hoofden spat zijn bijna te tellen. D'r is ook erg weinig grain te zien waardoor het geheel een goede, diepe, realistische indruk maakt. Alleen bij de finale slag tussen vampiers en Lycans is het iets te goed merkbaar dat die laatste CGI-wezens zijn. De Dolby TrueHD-track zorgt voor een mooie atmosteer met ruimte voor uithalen van de surrounds telkens er twee of meerdere erfvijanden slaags geraken. Toch het is wel allemaal een beetje van hetzelfde, met weinig gevoel voor variatie. Alles schokt en vibreert wel wanneer het nodig is. Het sound design is echter duidelijk van goedkopere makelij dan bij de eerste twee films.

EXTRA'S
De Blu-ray is voorzien van een audiocommentaartrack, ingesproken door regisseur Patrick Tatopoulos, producent en regisseur van de vorige twee films Len Wiseman, uitvoerend producent James McQuaide en producenten Richard Wright and Gary Lucchesi; merkwaardig voor een "goedkopere" direct to video-sequel is dat dit gezelschap wél effectief samen is gekomen om de track op te nemen en zich niet heeft beperkt tot  het in elkaar puzzelen van allerlei opnames achteraf. De heren zitten niet door elkaar te praten, wat al veel waard is en hun bijdrage is toch van die aard dat je er het Underworld verse beter door gaat begrijpen, wat uiteindelijk toch de bedoeling was. De Picture-in-picturetrack Behind the Castle Walls lijkt wat op de U-controlfeaturettes die we al eens op Universal-releases terugvinden. In een venstertje binnen de film krijg je onder meer commentaar van cast en crew, weetjes over de productie en stukjes conceptueel artwork te zien. De interactieve kaart Lycanthropes Around the World somt het resultaat op van het wereldwijde weerwolfspotten in de loop der eeuwen. Je krijgt verschillende legenden over weerwolven te zien. Dan volgen er drie featurettes. Underworld: Rise of the Lycans: From Script to Screen (9 min.) lijkt in vele opzichten op de featurettes met bijna dezelfde naam op de vorige twee films. The origin of the feud (20 min.) brengt nog eens een overzicht over de onderlinge relaties tussen de verschillende personages: misschien is deze documentaire vooral nuttig mocht het een tijdje geleden zijn dat u Underworld of Underworld: Evolution heeft gezien. "Recreating the dark ages: The look of Underworld: Rise Of The Lycans (13 min.) is misschien nog het meest substantiële onderdeel van de drie met een kijkje achter de schermen van het productiedesign en de speciale effecten. We vernemen hier onder meer dat Patrick Tatopoulos zijn sporen reeds heeft verdiend door zijn bijdragen aan de speciale effecten in de eerste twee films en dat hij voor deze film uiteraard moest worden vervangen omdat hij gepromoveerd was naar de regisseursstoel. Er volgt ten slotte nog een videoclip van William Control "Death club" (4 min.), wat cross-promotionele trailers en een BD Live-link
 
CONCLUSIE
Voor een derde deel in een niet al té bekende franchise scoort Underworld: Rise Of The Lycans meer dan behoorlijk. De Blu-ray is technisch prima.coverStudio: Sony Pictures HE

Regie: Patrick Tatopoulos
Met: Michael Sheen, Bill Nighy, Rhona Mitra, Steven Mackintosh, Kevin Grevioux

Film:
8/10

Extra's:
5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
B

Genre:
Fantasy

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2009

Leeftijd:
16

Speelduur:
92 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby TrueHD 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Spaans, Portugees
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Audiocommenaartrack
• Picture-in-picture track "Behind the castle walls"
• Lycanthropes around the world interactive map
• Documentaire "Underworld: Rise Of The Lycans From script to screen"
• Documentaire "The origin of the feud"
• Documentaire "Recreating the dark ages: The look of Underworld: Rise Of The Lycans"
• Videoclip William Control "Death club"
• Cross-promotionele trailers
• BD Live

Andere recente releases van deze maatschappij