:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FUGITIVE, THE
FUGITIVE, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2009-09-08
FILM
Chirurg Richard Kimble (Harrison Ford) wordt 's avonds aangetroffen in zijn eigen huis naast het lijk van zijn vrouw Helen (Sela Ward). Het laatste wat die nog heeft gedaan vooraleer ze vermoord werd, is het noodnummer gedraaid en de naam van haar man genoemd. Kimble komt met zo'n waanzinnig verhaal af - hij zou aangevallen zijn door een man met een armprothese - dat hij zelf beschuldigd wordt van moord, ondanks het feit dat het dossier tegen hem flinterdun is. Het vonnis is niet mals: dokter Kimble zal worden terechtgesteld met een injectie. Tijdens het transport naar de gevangenis profiteert hij van het feit dat een paar van zijn medegevangenen een relletje uitlokken en de gevangenisbus tegen een trein botst om de benen te nemen. Hij is vast van plan de éénarmige bandiet te vinden en zijn onschuld te bewijzen. Naast zijn tegenstanders, een farmaceutisch concern dat hem wil liquideren omdat hij hard bewijs heeft over de ondeugdelijkheid van een nieuw medicijn, krijgt dokter Kimble nog een bende politieagenten achter zich aan onder leiding van US Marshal Sam Gerard (Tommy Lee Jones) die niet dadelijk bekend staat om zijn menslievende aanpak. Kimble moet trachten om uit zijn handen te blijven en de detectives tegelijkertijd in de richting van de ware schuldigen te drijven. Geen makkelijke opdracht.

The Fugitive is een vrije interpretatie van de gelijknamige televisieserie uit de jaren 60 waarin dokter Kimble maar liefst vier jaar kat en muis speelt met Gerard. De film is een goed geacteerde, strak geregisseerde thriller met weinig momenten waarop de aandacht verslapt en weinig niet ter zake doende elementen zoals een uitgebreide technische uitleg. Tommy Lee Jones werd voor zijn rol als harde flik zelfs beloond met een Oscar voor beste bijrol en zoals dat in Hollywood gaat, is zoiets beloond met een spinoff-film waarin hij zijn rol van Sam Gerard nog een tkeer mocht overdoen in het niet eens zo erg inferieure US Marshals. De academie wasl waarschijnlijk ook gecharmeerd door de compromisloze maar toch niet karikaturale vertolking van de lichtjes hauteine, gedreven politieagent die alleen maar zijn einddoel - Kimble pakken - voor ogen heeft.. Noch script, noch de acteerprestaties of de regie steken echt boven het gemiddelde uit - de materiële bewijslast in de zaak Kimble zou door elke jury weggelachen worden - maar het is de symbiose van die elementen die The Futigive laat werken. Regisseur Andrew Davis heeft met acteurs als Harrison Ford, Tommy Lee Jones - en eigenlijk mag ook Jeroen Krabbé in dat lijstje staan - beter materiaal in huis dan met de gebruikelijke Chuck Norrissen en Steven Seagals van deze wereld waarmee hij het gewoonlijk moet stellen en waarvan het gebrek aan acteertalent doorgaans moet worden gecompenseerd door een copieuze hoeveelheid schietpartijen en ontploffingen. De actie is in deze prent flink gedoseerd, waardoor er meer plaats is voor een goeie intense plot.

BEELD EN GELUID
De beeldmastering van The Fugitive is niet zo heel veel beter dan degen die we van de dvd gewoon zijn; naar verluidt lag er nog een high definintion-versie in de kast en hebben ze deze zonder al te veel andere plichtplegingen op de schijf gezet. De kleuren zijn wat geprononceerder dan op de dvd, maar de scherpte is niet echt beter. Het is natuurlijk moeilijk om een film van 15 jaar oud naar hedendaagse maatstaven te beoordelen. Zo ziet de treincrash er behoorlijk stuntelig uit, maar we mogen niet vergeten dat dit nog goed, oud ambachtelijk stuntwerk zonder digitale aanpassingen is en dus zullen we dergelijke elementen niet in de beoordeling opnemen. Er zit nogal veel ruis in de openingsscène waarin een camera boven de nachtelijke stad zweeft en dat hadmisschien wel iets beter gekund, want de scènes ná de openingscredits hebben daarvan geen last meer. Een probleem dat wel in de hele film opduikt is het gebrek aan details: d'r is bijvoorbeeld niet veel textuur op de huid te zien en ook aan bijvoorbeeld de gebouwen zou een rijkere detaillering meer diepte geven. Nu lijken sommige scènes in een stoffige backlot te zijn gedraaid. Qua audio moeten we het stellen met een bescheiden Dolby Digital 5.1-track die niet heel veel verschilt van die van de dvd, behalve dan dat we geen PAL-speedup meer krijgen. The Fugitive was één van de eerste films die in de bioscoop verscheen met een Dolby Digital 5.1-mix en dus doet de Blu-ray op dat gebied de film net eer aan. Natuurlijk was het sounddesign in 1993 ook nog niet zo ver geëvolueerd als nu, wat het opnieuw moeilijk maakt om de film naar hedendaagse maatstaven te beoordelen. Er wordt relatief veel energie gestopt in o.a. de treinbotsing die als paradepaardje naar voren wordt geschoven; de rest van de track, en dan bedoel ik de dialogen en de muziek, zijn goed maar steken niet echt boven de middelmaat uit. Ze klinken helder en vol en dat is ook niet altijd evident.

EXTRA'S
Op dvd bracht Warner The Fugitive eerst uit in een kale versie en daarna in een special edition met wat extra's; het was een beetje een verwarrend zooitje eertijds, want de twee versies hadden nagenoeg dezelfde kaft.

Voor de Blu-ray zijn alle extra's van deze tweede versie opnieuw opgevist, maar iets extra's voor de High Definition-liefhebber kon er niet af. Na een belachelijke inleiding Behind the story: Introduction with the film's stars and creators (2 min.) waarin Andrew Davis, Tommy Lee Jones en Harrison Ford ons verzekeren dat ze wel degelijk eens aan één en dezelfde tafel hebben gezeten, krijgen we als hoofdbrok een matig positieve audiocommentaartrack, ingesproken door Andrew Davis en Tommy Lee Jones. Vooral de bijdrage van Jones valt nogal tegen want er vallen nogal veel stiltes. In On the run with The Fugitive (23 min.) wordt ons inzicht gegund in de toch niet altijd even vlot verlopende productie van de film, waarbij vooral het breien van een slot aan het scenario een uitdaging vormde. De documentaire Derailed: Anatomy of a train wreck (9 min.) geeft ons een korte beschrijving van het maken van deze pivotale scène en de disk sluit af met een trailer (2 min.)

CONCLUSIE
Het concept van The Fugitive is intussen ontelbare keren gekopieerd, vandaar dat het geen kwaad kan om van tijd tot tijd het origineel in de speler te stoppen. Maar om uw dvd te upgraden moet u het alvast niet doen en voor exclusief bonusmateriaal ook al niet.cover
Studio: Warner

Regie: Andrew Davis
Met: Harrison Ford, Tommy Lee Jones, Sela Ward, Joe Pantoliano, Andreas Katsulas, Jeroen Krabbé

Film:
8/10

Extra's:
3/10

Geluid:
8/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1993

Leeftijd:
16

Speelduur:
130 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Italiaans, Spaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds
Extra's:
• Documentaire "Behind the story: Introduction with the film's stars and creators"
• Audiocommentaartrack
• Documentaire "On the run with The Fugitive"
• Documentaire "Derailed: Anatomy of a train wreck"
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij