:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LOONEY, LOONEY, LOONEY BUGS BUNNY MOVIE, THE
LOONEY, LOONEY, LOONEY BUGS BUNNY MOVIE, THE
Bespreking door: Dieter - Geplaatst op: 2009-09-21
FILM
In tijden dat dvd nog een verre toekomstdroom was en zelfs VHS in de meeste huishoudens nog een rariteit was, moesten filmstudio's andere bronnen aanboren om inkomsten uit hun archieven te genereren. Warner Bros. zat bijv. op een gigantische stapel uitstekende cartoons uit de tijden van Termite Terrace in de jaren veertig en vijftig. Hoe hier alsnog geld uit slaan? Simpel, neem enkele van de beste tekenfilms, laat animatoren een aantal plausibele overbruggende sequenties verzinnen en al gauw wordt een reeks onsamenhangende cartoons een heuse langspeler. In de jaren zeventig en tachtig produceerde Warner bijgevolg een vijftal avondvullende tekenfilms, gebaseerd op reeds bestaande avonturen van Bugs, Daffy en andere Looney Tunes-sterren. Twee van deze films zijn al eerder op dvd gereleaset: The Bugs Bunny and Roadrunner Movie en 1001 Rabbit Tales. Nu is het de beurt aan de derde film van het kwintet: The Looney, Looney, Looney Bugs Bunny Movie.

Ditmaal zit er echter niet één rode draad in de prent, maar zijn er drie aparte segmenten, telkens met een andere leidraad. In het eerste deel krijgt Yosemite Sam van de Duivel de kans om te reïncarneren telkens een poging om Bugs Bunny te vangen weer eens een fatale afloop kent, waardoor we Sam zowel als boekanier, cowboy als Arabische kamelenrijder terugzien. Het tweede segment is een parodie op het gangstergenre en voert Bugs op als een rechercheur die de strijdt aanbindt met maffiabaas Rocky. Deel drie ten slotte is opgevat als een prijsuitreiking à la de Oscars - de 'Oswalds' - waarbij cartoons worden getoond als 'clips van de genomineerden'. Deze aanpak zorgt ervoor dat de aandacht niet meteen verslapt en dat wie dat wil de prent op drie verschillende tijdstippen kan bekijken. Minpunt is dan weer dat The Looney, Looney, Looney Bugs Bunny Movie zich nooit als één coherent geheel ontspoelt en meer weg heeft van een trio afleveringen van een tv-show dan van een cinemaproduct.

Onder de gerecycleerde cartoons bevinden zich gelukkig een aantal pareltjes die ook in de gewrongen setting moeiteloos overeind blijven als topentertainment. Daarbij denken we in de eerste plaats aan Show Biz Bugs, misschien wel de beste cartoon die regisseur Friz Freleng ooit over het bijdehandse konijn maakte. Eveneens een goede indruk maken Three Little Bops, Birds Anonymous en High Diving Hare, niet toevallig drie cartoons die in het laatste deel van de film voorkomen en als 'genomineerden' voor de Oswald bedoeld zijn om op zichzelf te staan. De filmpjes met Yosemite Sam zijn door de bank genomen ook best genietbaar - hoewel het personage nooit mijn favoriet is geweest - maar de fragmenten in het middenstuk The Unmentionables, met gangster Rocky en zijn bende als nemesis voor de Looney Tunes-gang, hebben de tand des tijds niet te best doorstaan. De nieuwe sequenties die de filmpjes aan elkaar moeten koppelen, vallen negatief op door de tekenkwaliteit (i.v.m. de schittering van de klassiekers) terwijl ook de gebezigde humor belegen dan wel gerecycleerd overkomt.

Het spreekt voor zich dat een film als The Looney, Looney, Looney Bugs Bunny Movie van nature niet het ideale vehikel is voor de cartoonsterren van Warner Bros. Toppers op de sprint zet je immers niet in op de lange afstand. Wie al een fan is van de exploten van Termite Terrace, zal dan ook weinig behoefte hebben aan deze prent. Maar als alternatief voor de duurdere en moeilijker te vinden Golden Collections, is de film wellicht prima geschikt voor mensen die de uitzinnige wonderbaarlijkheid van Bugs, Daffy en de anderen met zijn kinderen of kameraden wil delen.

Voor de completici onder ons: The Looney, Looney, Looney Bugs Bunny Movie brengt volgende klassieke cartoons samen:

Proloog
Knighty Knight Bugs (1957)


Act 1: Satan's Waitin'
Hare Trimmed (1953)
Devil's Feud Cake (1963)
Roman Legion Hare (1955)
Sahara Hare (1955)
Wild and Woolly Hare (1959)

Act 2: The Unmentionables

The Unmentionables (1963)
Golden Yeggs (1950)
Catty Cornered (1953)

Act 3: The Oswalds
Three Little Bops (1957)
Birds Anonymous (1957)
High Diving Hare (1949)
Show Biz Bugs (1957)


BEELD EN GELUID
De prachtige, opgeveegde schoonheid van de Golden Collection-uitgaven is niet aanwezig op deze dvd, maar het moet gezegd: de meeste cartoons ogen nog best oké. Beeldruis is weliswaar in meer en mindere mate een constante, terwijl de kleuren niet zo spetterend ogen als we weten dat ze kunnen ogen. Maar qua scherpte en contrast levert deze transfer een mooie inspanning. Het verschil in grain tussen de oudste en de nieuwste segmenten is wel opvallend. De monosoundtrack bevat voldoende dynamiek om zowel de jongsten als de oudsten in het Looney Tunes-universum te trekken, maar ook niet meer.

EXTRA'S
Als extra schotelt Warner ons drie (ditmaal niet gehermonteerde of ingekorte) cartoons voor. Het gaat om recentere cartoons, niet filmpjes uit de hoogdagen van de animatiestudio. Bugs Office Bunny (1990) werd gemaakt naar aanleiding van Bugs' 50ste verjaardag, From Hare To Eternity (1996) is een parodie van een Gilbert & Sullivan-operette en Pullet Surprise (1997) blijkt een verrassend entertainende Foghorn Leghorn-cartoon.

CONCLUSIE
The Looney, Looney, Looney Bugs Bunny Movie bundelt een dozijn klassieke cartoons, maar slaagt er niet in via nieuwe tussensegmenten een coherent verhaal te vertellen. Men kan beter de aparte cartoons opsnorren dan ze in deze compilatie te bekijken. Beeld en geluid halen een degelijk niveau op de disk, terwijl de bonussectie drie redelijk recente cartoons aanbiedt.


cover
Studio: Warner

Regie: Friz Freleng
Met: Bugs Bunny, Daffy Duck, Yosemite Sam, Porky Pig, Sylvester, Tweety Pie, e.v.a.

Film:
6,5/10

Extra's:
2/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Animatie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1981

Leeftijd:
AL

Speelduur:
76 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0,
Nederlands Dolby Digital Mono 1.0,
Frans Dolby Digital Mono 1.0,
Spaans Dolby Digital Mono 1.0,
Italiaans Dolby Digital Mono 1.0,
Duits Dolby Digital Mono 1.0


Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• 3 cartoons

Andere recente releases van deze maatschappij