:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ROBIN HOOD, PRINCE OF THIEVES
ROBIN HOOD, PRINCE OF THIEVES
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2002-05-28
FILM
Robin of Locksley (Kevin Costner) keert terug van de kruistochten naar Engeland na een jarenlange gevangenschap in het heilige land. Hij wordt vergezeld door de Moor Azeem (Morgan Freeman), van wie hij het leven heeft gered en die een ereschuld bij hem heeft uitstaan. Bij zijn ontsnapping komt één van zijn vrienden om, die Robin vraagt om zijn zuster Marian (Mary Elizabeth Mastrantonio) te beschermen. Wanneer Robin terug thuis arriveert, lijkt Engeland die jaren wel erg veranderd: koning Richard is nog niet terug van de kruistochten, en de ambitieuze Sheriff van Nottingham (Alan Rickman) melkt de lokale bevolking tot de laatste stuiver uit om genoeg edelen te kunnen omkopen om zijn ambities voor de troon te steunen. Hij krijgt hierbij de steun van een geschifte heks Mortianna (Geraldine McEwan) en de gewelddadige bruut Guy of Gisborne (Michael Wincott). Robin geraakt al snel in conflict met de soldaten van de Sheriff, en die zet een niet onaardige prijs op zijn hoofd. Diezelfde Sheriff heeft tevens Robins vader (Brian Blessed) om het hoekje laten brengen op beschuldiging van hekserij, omdat die de ambities van de Sheriff niet echt steunde. Robin en Azeem vluchten Sherwood Forest in, en ontmoeten daar een bende volgenvrijen onder leiding van John Little (Nick Brimble). Robin raadt hen aan om het verzet tegen de Sheriff beter te coördineren, leert hen wapens gebruiken, en al gauw worden de vogelvrijen van Sherwood een gereputeerde bende, die systematisch de rijken besteelt en de buit onder de armen verdeelt. De wraak van de Sheriff zal niet lang op zich laten wachten, en ook onder zijn zogenaamde vrienden zitten er die Robin geen warm hart toedragen.



Het Robin Hood-verhaal is al ontelbare keren verfilmd, en deze versie uit 1991 voegt weinig aan het originele verhaal toe, maar regisseur Kevin Reynolds heeft het geheel wel tot een spectaculaire avonturenfilm gekneed, die in 1991 een kasssucces werd - ook een beetje dankzij de song Everything I Do van de Canadese rocker met de schuurpapieren stem, Bryan Adams. De film bevat dan ook voor ieder wat wils: een streepje romantiek, een paar deftige knokpartijen en vooral een relativerend streepje humor. Sommige mensen gruwen van het soort heldenrollen die Kevin Costner maar al te graag neerzet, zoals in Waterworld - ook onder regie van Reynolds - of The Postman - onder regie van Costner zelve - maar in deze prent moet hij de eer toch delen met acteurs als Christian Slater, een als altijd sublieme Morgan Freeman, Mary Elisabeth Mastrantonio, en zelfs Sean Connery, die voor zijn anderhalve minuut durende ongecrediteerde vertolking als koning Richard op het einde een gage kreeg toebedeeld met een méér dan aardige verhouding aantal dollar per seconde. ($ 250.000 voor twee dagen werk. De brave man heeft het wel allemaal aan liefdadigheid weggeschonken, maar toch.) Dé ster van de film is ongetwijfeld Alan Rickman, een vaak als schurk getypecast acteur - recent nog te zien in Harry Potter and the Philosopher's Stone - die met zijn vertolking als de Sheriff van Nottingham meermaals de lijn van het cartooneske overschrijdt, zoals wanneer hij in een woedebui uit onmacht zelfs beveelt Kerstmis af te lasten. Sommigen zullen het einde een beetje over the top vinden, maar kostelijk amusement is het wél, en dit soort avonturenfilms kan niet zonder de standaard voorraad aan goedkope clichés. Vernieuwende cinema is het allerminst, maar goeie ouderwetse stamppot kan ook lekker zijn.



BEELD EN GELUID
Hmmm. De beeldkwaliteit van deze release laat te wensen over. Om te beginnen is het beeld niet anamorf, en het bevat, vooral in het begin, redelijk wat ruis. Op de koop toe is het beeldformaat geen 1.85:1 zoals aangegeven, maar 1.78:1. Voor niet anamorf te zijn valt het met de scherpte nog redelijk mee, maar de kleuren zien er verjaard uit, en het grainniveau is op sommige momenten te hoog om gezond te zijn. Al bij al niet zo'n best beeld, dus. En wat ook niet zo'n beste meevaller is, is het feit dat deze disc niet van een 5.1-track voorzien is. De Dolby Surround 2.0-track is nogal statisch, heeft weinig tot geen diepte, maar de dialogen zijn wel voldoende verstaanbaar. De soundtrack is van de hand van Michael Kamen (o.a. ook bekend van X-Men), en maakt nogal gretig gebruik van het thema uit het nummer van Bryan Adams. Op het moment dat deze score gemaakt werd, kon natuurlijk niemand vermoeden dat de single zo'n monsterhit zou worden.

EXTRA'S
Deze disc bevat geen extra's whatsoever.

CONCLUSIE
Robin Hood is een amusante avonturenfilm met een flinke portie swashbuckling; de transfer laat te wensen over. Normaal zou er eind dit jaar een betere versie op de markt komen; laat ons hopen dat de technische mankementen wat verholpen worden.


cover




Studio: Warner

Regie: Kevin Reynolds
Met: Kevin Costner, Morgan Freeman, Mary Elisabeth Mastrantonio, Alan Rickman, Christian Slater, Sean Connery

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
5/10


Regio:
2

Genre:
Avontuur

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1991

Leeftijd:
12

Speelduur:
137 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931140003


Beeldformaat:
1.78:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Arabisch, Engels CC, Italiaans CC
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij