:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> KESSLER
KESSLER
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2009-11-19
TV- SERIE
1981. 36 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog komt de Vlaamse journalist Hugo Van Eyck de voormalige SS-Standartenführer Ludwig Kessler op het spoor in het West-Duitse Krefeld waar hij onder de naam Manfred Dorf een chemie-imperium uit de grond heeft gestampt met het geld van de zgn. Kameradenwerke, de organisatie van nazi’s die na de oorlog wisten te ontkomen aan de Geallieerden. Kessler  - één van de hoofdfiguren uit Secret Army Serie 1-3 - is inmiddels weduwnaar geworden en heeft een dochter. Al die tijd heeft hij zich schuil kunnen houden, maar nu brokkelt zijn voorzichtig opgebouwde façade in een mum van tijd af en riskeert hij alsnog te worden veroordeeld voor misdaden die destijds in zijn naam in Brussel zijn gepleegd.
 

1. Journalist Hugo Van Eyck heeft een programma op de BRT over nazi’s en nazimisdaden en ter gelegenheid van de uitzending van zijn documentaire over Kessler nodigt hij een aantal mensen in de studio uit voor een panelgesprek achteraf. Albert Foiret neemt tram 90 in de richting van de Reyerslaan en op de luchthaven van Zaventem stapt Monique Dunford, alias Monique Duchamps, in een taxi. Hij is ouder en grijzer geworden en heeft naast Le Candide nog zes andere restaurants in Brussel; zij is voor het eerst in Brussel sinds haar huwelijk en heeft een zoon van 24. In de BRT-studio toont Van Eyck hun fragmenten uit zijn interview en Monique herkent Kessler meteen. Albert is niet zo zeker, maar hij wil het verleden vooral vergeten en zich bezighouden met zijn zakelijke belangen. Hij is geen haar veranderd. Achteraf ontmoeten ze Nathalie, van middelbare leeftijd inmiddels, maar nog altijd de schoonheid van tijdens de oorlog. In de fabriek in Krefeld verneemt Herr Dorf, alias Ludwig Kessler,  dat z’n bankrekeningen worden doorsnuffeld en dat hij in de BRT-uitzending in een slecht daglicht wordt gesteld. Meteen schakelt hij z’n machtige vriendjes in om de olievlek in te dammen en te voorkomen dat het nieuws – het staat de dag nadien in vette letters mét foto op de voorpagina van Het Nieuwsblad en De Morgen – ook de Duitse media bereikt. In Londen wordt de druk op de Duitse collega’s opgevoerd om de informatie van Hugo Van Eyck te checken en zelfs MI5, de Britse geheime dienst, blijkt geïnteresseerd te zijn. In Krefeld pakken Ludwig Kesser en z’n dochter Ingrid hun koffers en verkassen naar z’n landhuis op het platteland tot de bui is overgewaaid.
 

 
2. Het nieuws over het BRT-programma bereikt de Duitse pers. Kessler geeft een interview om de gemoederen te bedaren, maar het omgekeerde gebeurt: de pers zit achter hem aan. Z’n vrienden van de Kameradenwerke dringen erop aan dat hij zou onderduiken want ondertussen is de Israëlische Miccal Rak in de buurt gesignaleerd en misschien is zij wel de vertegenwoordigster van de Israëlische geheime dienst? Er wordt besloten om haar uit te schakelen, maar het verkeerde meisje wordt vermoord. Kesslers dochter Ingrid – lid van een jonge nationaalsocialistische beweging in Duitsland – dringt er bij haar vader op aan om de financiële middelen van de SS in haar beweging te investeren. Kessler is evenwel alleen geïnteresseerd in z’n eigen lot en dat van zijn voormalige kameraden en niet in Ingrids bizarre plannen voor een Nieuw Duitsland. Van Eyck wordt op vraag van ene Maurer, hoofd van de Duitse inlichtingendienst in Bonn, voormalig nazi én goede vriend van Kessler, op straat vermoord. Inspecteur Richard Bauer, een ondergeschikte van Maurer, wordt voor twee maanden op non-actief gezet omdat hij zich te veel verdiept in het dossier van Dorf.
 
 

3. Omdat de grond te heet wordt onder zijn voeten besluit Kessler, alias Dorf, om een conferentie bij te wonen in Londen. Inspecteur Bauer zoekt contact met zijn collega’s bij MI5 om hem te schaduwen en vliegt naar Londen om de Engelsen assistentie te bieden. Miccal Rak duikt eveneens in Londen op en vat post vóór het hotel van Kessler en zijn dochter. MI5 parkeert er een Telecom-bestelwagentje om het Duitse gezelschap in het oog te houden. Bauers collega in Bonn slaagt erin om het oude fotoalbum van Kessler te fotograferen, maar hij wordt op de terugweg naar kantoor vermoord. Miccal Rak valt in de handen van Kessler en zijn medestanders en wordt gefolterd. Haar lichaam laten ze in de Thames achter. MI5 ontdekt dat Kesslers Engelse bankrekening met meer dan 15 miljoen pond is toegenomen. Onder druk van de Kameradenwerke maakt Kessler zich klaar voor een discrete uittocht richting Buenos Aires, maar Miccal Rak, zwaar toegetakeld uit de Thames gevist en weer op de been, komt de plannen van Kessler op het spoor en verwittigt Bauer en MI5.
 

 
4. De Israëlische Miccal Rak volgt Kessler op zijn vlucht naar de overkant van de Atlantische Oceaan. In Asunción, Paraguay, landt hij met een privéjet en neemt z’n intrek in een landhuis van de Kameradenwerke. Ze verwittigt Bauer die meteen in een vliegtuig stapt richting Zuid-Amerika. Kessler moet zich ondertussen verantwoorden voor een hoge raad van voormalige nazi’s. Daar ontmoet hij voor het eerst dr. Mengele, de zgn. Engel des Doods, de man die gruwelijke medische experimenten op joden uitvoerde in de concentratiekampen. Dochter Ingrid smeedt in Asunción andere plannen: zij wil het kapitaal van de SS, zo’n 48 miljard Duitse mark die haar vader naar zijn nieuwe verblijfplaats heeft overgeboekt, kost wat kost in handen krijgen met de hulp van jonge Zuid-Amerikaanse medestanders. Kessler eist ondertussen een ontmoeting met Reichsleiter Bormann om over het fortuin van de SS te praten én een datum te bepalen voor Der Tag (de dag waarop de Kameradenwerke in actie komt en hun Vierte Reich in West-Duitsland de macht overneemt. Bauer en Raks contactpersoon in Ascunción weet waar Bormann zich eerder verstopte en huurt geweren en paarden voor ze. Samen proberen de Duitser en de Israëlische door te dringen tot het landgoed waar Bormann woont en waar Kessler hem wellicht zal opzoeken.
 

 
5. Na een barre tocht door onherbergzame en hete landschappen bereiken Rak en Bauer de hacienda, een verlaten bouwvallig onding dat nog nauwelijks de aandacht trekt van de autoriteiten. De ochtend nadien zien ze hoe een klein blauw autootje zich een weg baant door de cactussen en het stof: Kessler. Bij z’n vertrek vallen er schoten en maakt Bauer een ongelukkige val. De voormalige Standartenführer kan Ascunción veilig bereiken, maar hij is zeer ontstemd over zijn onderhoud met Bormann, inmiddels 80 jaar en al bijna 40 jaar op de vlucht voor nazi-jagers en joden. Kessler’s dochter Ingrid voelt de desillusie die zich van haar vader meester maakt en weet nu zeker dat haar jonge nazibeweging dicht bij een machtsovername staat. Rak en de gewonde Bauer moeten onderduiken, want de dokter die de wonde heeft verzorgd, die informeert bijna zeker de politie en dus ook de informanten van de Kameradenwerke. Kessler vertelt z’n dochter dat hij over het zegel van Bormann beschikt en dus als enige de toekomst van de vele miljarden Duitse marken van de SS-buit kan bepalen. Omdat hij beseft dat hij op de oude mannen in Zuid-Amerika niet meer kan rekenen voor het réveil van het nazisme, besluit hij het SS-fortuin aan de jonge garde (Ingrids medestanders) te schenken. Zij zullen de aloude plannen uitvoeren, hij zal hen leiden.
 

 
6. Reichsleiter Bormann en dr. Megele vluchten naar Bolivia. Kessler blijft als enige sterke figuur achter in Paraguay. Zijn dochter Ingrid en haar vriend Franz besluiten om af te rekenen met de Israëlische (ze denken dat het om een commando gaat) en brengen een bezoek aan het pension waar Rak en Bauer hun intrek hebben genomen. Medestanders van Kessler besluiten hetzelfde te doen en sturen hun eigen mannetjes. Bauer, die Kesslers dochter is gevolgd, vangt de joodse nog tijdig op om een dodelijke confrontatie te voorkomen, maar doden vallen er wél. Het nazihoofdcommando in Asunción maakt zich klaar om het land te verlaten: geld interesseert ze niet meer op het moment dat de vijand schijnbaar met de definitieve omsingeling is begonnen. Kessler is ontzet over zoveel lafheid en egoïsme, maar gelukkig heeft hij de vele miljarden om met jonge mensen een nieuw Reich in het leven te roepen. Maar dan staat plots Miccal Rak voor hem met een pistool en Bauer vertelt hem over de aanslag in het pension.



BEELD EN GELUID
Ook de serie Kessler is ondertussen bijna 30 jaar oud. Ondanks de afstand tot Secret Army Seizoen 1 (1977) is de kwaliteit van het beeldmateriaal niet wezenlijk toegenomen: de buitenopnamen (op 16 mm) zijn flets van kleur en bevatten ongerechtigheden zoals vlekjes en streepjes. In aflevering vier zit een ferme digitale storing en een klankonderbreking van ruim 5 seconden. Aflevering zes wordt een paar keer geplaagd door horizontale digitale streepjes. De binnenopnamen zijn er beter aan toe, maar korreliger van structuur, terwijl de kleuren eerder donker en niet helemaal realistisch zijn. Dat materiaal wordt gelukkig niet ontsierd door opvallende ongerechtigheden.
Het geluid is eenvoudig en zonder veel indrukwekkende effecten. De stemmen zijn altijd goed verstaanbaar.

EXTRA'S
Geen


CONCLUSIE
Kessler dankt het succes aan de figuur van Standartenführer Ludwig Kessler (Clifford Rose) die in de drie seizoenen van Secret Army (1977-1979) furore maakte. De BBC besloot om nog een korte spin-off te in te blikken over hoe het met de SS-er na de oorlog afliep en anno 1982 was dat opnieuw een schot in de roos. Nu blijft er vooral veel nostalgie over en wie Secret Army kon appreciëren, die wil beslist vernemen hoe het Kessler nadien verging. In deze zesdelige serie (op drie dvd’s) komt u daar alles over te weten. De actie begint in Brussel, verplaatst zich naar Londen, maar de jacht op de nazi speelt zich grotendeels in Zuid-Amerika af. De crew van Le Candide ziet u nog in de eerste aflevering, nadien wordt Kessler bevolkt door nieuwe gezichten met als belangrijkste Kesslers dochter Ingrid Dorf (Alison Glennie), de joodse Miccal Rak (Nitza Shaul) en de Duitse inspecteur Richard Bauer (Alan Dobie). Die zorgen voor de ‘jonge’ look van Kessler, want voor de rest gaat het uiteraard om een stel oude heren tussen zeventig en tachtig. Aan spanning en intrige ontbreekt het niet in Kessler, maar de intieme sfeer van Le Candide moet u uiteraard missen.



cover



Studio: LimeLight Pictures

Regie: Michael E. Briant
Met: Clifford Rose, Nitza Shaul, Ralph Michael, Alison Glennie, Oscar Quitak, Jerome Willis, Royston Tickner

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1981

Leeftijd:
12

Speelduur:
300 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5412012152656


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij