:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CRIMINAL MINDS - SEIZOEN 3
CRIMINAL MINDS - SEIZOEN 3
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2009-12-27
SERIE
Met het geplande verdwijnen van acteur Mandy Patinkin (Jason Gideon) waren we na seizoen twee niet echt optimistisch over de verder ontwikkeling van Criminal Minds. Gelukkig hadden we het bij het verkeerde eind, meer nog, seizoen 3 is wellicht het meest interessante tot nu toe. Als vervanger van Patinkin werd ervaren rot Joe Mantegna geëngageerd. De laatste jaren was zijn ster misschien wel wat tanende, maar hij leverde in het verleden toch mooi werk. Liefhebbers van Vlaamse films (alhoewel) herinneren zich ongetwijfeld zijn rol in Wait Until Spring, Bandini van Dominique Deruddere. Fans van The Simpsons herkennen hem wellicht als de stem van Fat Tony. David Rossi, het personage dat wordt vertolkt door Mantegna, zorgt deels voor de nodige frisse wind, want de personages blijven toch wel één van de zwakke punten van Criminal Minds. Het is niet zo dat de karakters antipathiek zijn, maar ze zijn wel wat te oppervlakkig en braaf om medeleven op te wekken. Het blijft ook jammer dat de serie niet meer gebruik maakt van de mogelijkheden die de verschillende locaties bieden. De ene aflevering speelt zich af in Texas, de andere in Californië, maar op zich zijn de dorpen, steden en straten waar de actie plaats vindt inwisselbaar. Enkel heel uitzonderlijk, zoals in de laatste aflevering die zich afspeelt in New York, heeft men echt de indruk dat de aflevering wel degelijk in die stad wordt gesitueerd. De redenen hiervoor zijn uiteraard van budgettaire aard, maar het zorgt er wel voor dat Criminal Minds goedkoper en minder dynamisch oogt dan de meeste "concurrenten".
 
Ook het gebruik van bekende muziek is nog steeds veel beperkter dan in series als CSI. Toeval of niet, maar in twee van de beste afleveringen van dit seizoen zijn wel goeie nummers te horen van Fluke en Johnny Cash. Het gemiddeld niveau van de afleveringen in seizoen drie ligt in de lijn van de vorige seizoenen, maar we krijgen nu maar liefst vijf episodes die eruit springen. Ze behoren ongetwijfeld tot het beste dat we al te zien kregen in Criminal Minds. Aflevering 3.10. True Night is op visueel vlak de meest opvallende. Sommige shots doen erg denken aan Sin City, niet eens zo vreemd gezien de aflevering gaat over comics. Op het vlak van verhaal en spanning weten vooral het dubbelluik 3.8. Lucky en 3.9. Penelope en aflevering 3.16. Elephant's memory te charmeren. We mogen ook zeker de seizoensafsluiter 3.20. Lo-fi niet vergeten met een toch wel stevige cliffhanger!
 
Afleveringen
We krijgen de volgende 20 afleveringen: (22 bij seizoen 1 en 23 bij seizoen 2)
 
Disk 1:
3.1. Doubt
Het team doet onderzoek naar een moordenaar die het op studentes van een universiteit heeft gemunt. Als er een lichaam wordt gevonden terwijl hun verdachte in hechtenis zit, twijfelt het team aan z’n werkwijze. 
 
3.2. In Name And Blood
Een seriemoordenaar ontvoert vrouwen uit openbare gelegenheden door zijn zoontje als lokmiddel in te zetten. Prentiss neemt ondertussen ontslag en Hotch verzoekt om overplaatsing.
 
3.3. Scared To Death
Mensen die nieuw zijn in Portland en geen sociale banden hebben, verdwijnen in hoog tempo. Een psychiater neemt misschien hun angstniveau op voor hij ze vermoordt.
 
 3.4. Children Of The Dark
In Denver lopen huisovervallen plots dodelijk af met de moord op hele gezinnen als nieuwste hoogtepunt. Twee jonge mannen uit hetzelfde pleeggezin worden verdacht.
 
Disk 2:
3.5. Seven Seconds
Een onderzoek loopt uit op een nachtmerrie voor de BAU wanneer ze gezinsleden analyseren en tegen de klok racen om een meisje te vinden dat in een winkelcentrum werd ontvoerd.
 
3.6. About Face
Hotch en zijn team zoeken naar een moordenaar die zijn slachtoffers bang maakt met folders waarop staat "heb je mij gezien?" De legendarische agent David Rossi komt bij de BAU.
 
3.7. Identity
Vier vrouwen zijn ontvoerd en vermoord, maar hun moordenaar heeft zelfmoord gepleegd. Nu vermoedt Rossi dat hij misschien een partner had die zijn werk voortzet.
 
3.8. Lucky
Het team maakt jacht op een kannibalistische seriemoordenaar, waardoor Morgan twijfels krijgt over zijn geloof. Penelope denkt dat zij eindelijk de man van haar dromen heeft ontmoet.
 
Disk 3:
3.9. Penelope
Het team gaat op zoek naar een crimineel die wel eens een wethandhaver zou kunnen zijn.
 
3.10. True Night
De BAU reist naar Los Angeles om moorden te onderzoeken die verband houden met bendes en mogelijk iets te maken hebben met een beroemde striptekenaar.
 
3.11. Birthright
Het team verdenkt de zoon van een seriemoordenaar ervan achter de verminkingmoorden van jonge vrouwen te zitten.
 
3.12. 3rd Life
Wanneer een tienermeisje vermoord wordt teruggevonden en haar beste vriendin wordt ontvoerd, verdenkt de BAU een van de vaders, totdat een lang verborgen geheim wordt onthuld.
 
Disk 4:
3.13. Limelight
De inhoud van een selfstoragebox brengt het team naar Philadelphia waar een ambitieuze agente de zaak probeert over te nemen.

3.14. Damaged
Terwijl Hotch en Reid een ter dood veroordeelde gevangene ondervragen, gaat Rossi door met het onderzoek naar twee onopgeloste moorden. 
 
3.15. A Higher Power
Een serie zelfmoorden die geen verband met elkaar houden lijken volgens de BAU plotseling wel verwant te zijn. Het lijkt erop dat een seriemoordenaar het gemunt heeft op rouwende slachtoffers van een brand.
 
3.16. Elephant’s Memory
Reid identificeert zich persoonlijk met een jonge scholier die zijn hele leven is gepest en nu aan het moorden is geslagen.
 
 Disk 5:
3.17. In Heat
Terwijl Garcia geniet van haar nieuwe romance, probeert JJ haar romance voor het team verborgen te houden. Ondertussen zoekt het team een seriemoordenaar in het hete Miami Beach.
 
3.18. The Crossing
Hotch en Rossi proberen vast te stellen of een vrouw die haar man heeft vermoord ook mishandeld werd. De anderen zoeken ondertussen naar een vastberaden stalker die naar een andere staat is gegaan.
 
 3.19. Tabula Rasa
Wanneer een verdachte seriemoordenaar uit een coma ontwaakt, wordt zijn zaak heropend. Maar nu beweert hij aan geheugenverlies te lijden zodat hij niet naar de gevangenis hoeft voor zijn misdaden.
 
3.20. Lo-fi
Het BAU-team reist naar New York City om een seriemoordenaar op te pakken, maar komt er vervolgens achter dat er misschien wel meer dan één is.
 
BEELD EN GELUID
We vallen in herhaling, maar de kwaliteit van het beeld en het geluid zijn zowat identiek aan die van de voorgaande seizoenen: we krijgen wederom een puike transfer in het originele 1.78.1-formaat. Zowel wat de scherpte, het contrast, het zwartniveau als het schaduwdetail betreft kunnen we tevreden zijn. Grain en beeldruis komen slechts in heel beperkte mate voor. Ook over de kwaliteit van de Dolby Digital 5.1-track kunnen we tevreden zijn, want die weet de sfeer van de serie goed over te brengen. Zoals quasi altijd bij de Disney-releases staan de ondertitels ook nu weer iets te hoog in beeld.
 
EXTRA'S
Op het eerste schijfje krijgen we naast irritante opgedrongen trailers bij het opstarten een aantal deleted scenes. We gaan op disk 2 voort met een profiel voor Rossi/Mantegna (7.40 min.) en "Shemar Moore: 'Criminal Minds' Wild Ride" (5.30 min.) waarin de acteur een fietstocht maakt om aandacht te vragen voor MS. We sluiten dit schijfje af met de gag reel. Op dvd 3 vinden we wederom deleted scenes en de korte featurette "van script naar scherm True Night" (12.20 min.). Ongelofelijk maar waar, ook schijfje vier bevat deleted scenes! Op de laatste dvd krijgen we ten slotte de featurettes moordrollen (15.50 min.) met aandacht voor de gastacteurs en de moordenaars die ze vertolken en de making-of Het criminele element: Criminal Minds seizoen 3 (20.22 min.).
 
CONCLUSIE
Het beste Criminal Minds-seizoen tot nu toe. Wegens de scherpe prijzen waarvoor deze box al te vinden is, kan u die echt niet laten liggen. De cliffhanger op het einde van de laatste aflevering deed ons in ieder geval veel zin krijgen in seizoen 4.cover
Studio: Disney

Regie: Skipp Sudduth, Steve Boyum, Edward Allen Bernero, Anthony Hemingway
Met: Joe Mantegna, Thomas Gibson, Paget Brewster, Shemar Moore, Matthew Gray Gubler, A.J. Cook, Kirsten Vangsness

Film:
8/10

Extra's:
2,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008

Leeftijd:
12

Speelduur:
+- 800 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Gag reel,
• Making-of
• Verwijderde scènes
• Featurettes

Andere recente releases van deze maatschappij