:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BOY IN THE STRIPED PYJAMAS, THE
BOY IN THE STRIPED PYJAMAS, THE
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2010-01-27
FILM
De wereld door de ogen van kinderen, het is een procede DAT al vaker is Toegepast in bioscoopfilms. Denk aan de recente Succesvolle BBC-serie Het Dagboek Van Anne Frank (2008) door regisseur Jon Jones, van aan het Heftige Mon Fils À Moi (2006) van Martial Fougeron. In De jongen in de gestreepte pyjama (2008) wordt deze methode gehanteerd om fictief verhaal te vertellen over een de Concentratiekampen uit WOII, Gebaseerd op de gelijknamige roman van de Ierse schrijver John Boyne (geb. 1971). Regisseur Mark Herman sterven van DVD Info-collega Werner Peeters destijds een tien kreeg voor zijn film Brassed Off (1996), schreef het scenario en toog naar Boedapest om het vooroorlogse Berlijn te Recreëren. In het Midden-Europese landschap Hij liet het decor van een naziconcentratiekamp nabouwen, met de bedoeling het verleden zo getrouw mogelijk te reconstrueren.
 

 
Het verhaal begint in 1940 op het moment Dat de 10-jarige Bruno (Asa Butterfield) thuiskomt van school. Het pand staat in rep en roer, wil alles wordt in gereedheid gebracht voor een feest: zijn vader, een nazi-officier, heeft net een promotie gekregen Belangrijke En dat wordt uitbundig gevierd. Tegelijk is er ook slecht nieuws: de familie verhuist van Berlijn naar het platteland waar Bruno's vader een nieuwe opdracht heeft gekregen. Dat betekent scheiden van zijn vriendjes, maar zijn vader houdt hem voor DAT Moet iedereen zijn steentje bijdragen voor volk en vaderland. Bovendien ligt het nieuwe huis in een prachtige omgeving met een fantastische tuin en zullen Bruno en z'n oudere zus Gretel (Amber Beattie) overgrote gauw nieuwe vriendjes maken, aldus HUN beider moeder (Vera Farmiga).
 
Het nieuwe huis modernistische Evenwel is een tegenvaller. Het zit weggestopt achter hoge muren en er is niks te beleven. Alleen een schommel in de voortuin - met een gewapende soldaat Vóór het gietijzeren hek - Biedt soelaas. In de tuin annex bos achter het huis mag Bruno om onduidelijke Redenen niet komen, maar door het raam in z'n kamer Hij kan in de verte de armtierige gebouwtjes zien en de Boeren In hun Gestreepte Pyjama's. Uiteraard gaat hij op een keer als zijn moeder in de stad is op onderzoek uit en Hij maakt kennis met de achtjarige Eveneens Schmuel (Jack Scanlon), een kaalgeschoren Kereltje in een gestreepte pyjama op het terrein van de grauwe boerderij achter een hoge omheining van Schrikdraad. Vanaf DAT moment maakt Bruno elke dag de lange tocht door de tuin en Bloeit er een Innige vriendschap op Tussen de beide jongetjes die niet Begrijpen waarom de ene aan deze en de andere aan gene zijde van het draad woont.
 

 
De Britse regisseur Mark Herman vertelt De jongen in de gestreepte pyjama OP DEZELFDE Manier als schrijver John Boyne in z'n Romeins, nl. vanuit het Standpunt van de 8-jarige Bruno sterven liever avonturenboeken leest dan de saaie lectuur waartoe z'n patriottische privéleraar zoom Aanzet. De gesprekken van de volwassen rondom zijn al helemaal niet aan het kleine jongetje besteed, maar aan de hand van al dan niet voor hem bestemde opmerkingen, foute deducties en naïeve associaties vormt Hij Zich een beeld van zijn omgeving. Daarbij is z'n oudere zus sterven Zich laat meeslepen door de nazipropaganda, niet echt een hulp en ook z'n moeder houdt heel lang de schijn op willen Haar is verteld DAT Haar echtgenoot is de chef-kok van het naburige werkkamp. Naargelang de film vordert verschuift regisseur Mark Herman de aandacht van de kinderen voorzichtig naar de volwassenen en dat is een Terechte keuze, wil Bruno's ouders between botert het niet meer sinds zijn moeder eerder toevallig aan de weet komt Waarvoor het kamp in werkelijkheid Dient. Bovendien wordt langzaam maar zeker de ideologische kloof Tussen voor-en tegenstanders van de nazipraktijken zichtbaar en de sfeer in en om het nieuwe huis grimmiger.
 

 
De jonge Asa Butterfield heeft als de 10-jarige Bruno een loodzware rol. Hij is van de partij in 120 van de 140 fragmenten die samen De jongen in de gestreepte pyjama vormen. Met z'n grote blauwe ogen en de fijne trekjes om zijn mond is hij een prettig object voor de cameraman, Hij verovert meteen het hart van de toeschouwer en valt Hij Niet een keer uit z'n rol, Zelfs niet in de zeer fragiele dialoogscène Met de Joodse Keukenhulp sterven zijn knie verzorgt na val uit de schommel een. Eveneens De 10-jarige Jack Scanlon (als Schmuel) is zijn tegenspeler Rechtstreekse en Hij brengt ook een formidabele prestatie als het uitgehongerde en moegestreden joodse jongetje DAT Zich heeft neergelegd bij z'n weinig comfortabele Situatie, Maar dat toch elke Strohalm aangrijpt om weer hoop te koesteren. In Bruno's moeder wordt het sluimerende drama in de loop van de film beetje bij beetje zichtbaar. Welk gevaar er om de hoek loert en hoe het te bezweren, ze heeft er geen idee van, maar ze voelt intuïtief aan DAT dit geen plek is om kinderen op te voeden. Vera Farmiga (The Departed, 2006) brengt het drama van Haar personage voldaan Overtuiging en is tot op het laatste moment geloofwaardig.
 
Een periodefilm als deze dankt zijn geloofwaardigheid uiteraard in hoge mate aan het productie ontwerp en de aankleding. Martin Childs (Shakespeare In Love, 1998) en Nathalie Ward (Enduring Love, 2004) hebben geen risico's genomen en Zowel de locaties als de kostumering tot in de puntjes uitgezocht en gecheckt om niet te worden betrapt op inconsequenties. Vandaar de keuze voor Boedapest om de straten van Berlijn anno 1940 te visualiseren en heel veel naspeurwerk om toiletten, militaire uniformen en kapsels zo getrouw mogelijk na te bootsen.

 
Beeld en Geluid
De beeldkwaliteit van deze film is zonder meer uitstekend. Cameraman Benoît Delhomme (The Merchant Of Venice uit 2004, The Proposition uit 2005) vertelt u in de Extra's waarom Hij verkoos om Zoveel mogelijk met natuurlijk licht te werken, met als resultaat Dat de kleuren van het scherm spatten en in de iets donkerdere interieurscènes toch alle details Bewaard blijven. Van ongerechtigheden Haast is geen sprake, op een klein wit puntje hier en daar na. De muziek is van de hand van componist James Horner (Troy uit 2004, Avatar uit 2008), een man die precies weet welk soort muziek Hij moet bedenken voor elke nieuwe film die Hij ter hand neemt. Merk op Dat de Duitsers in deze film (iedereen dus) met een zeer Brits accent praten, Terwijl toch een deel van de acteurs uit Amerikanen bestaat. U kan de film in stereo bekijken van voor de 5.1-versie kiezen, waarbij het geluid van overvliegende Amerikaanse bommenwerpers uiteraard meer tot z'n recht komt via de surroundkanalen.
 
EXTRA'S
Vriendschap Achter Het Hek is een 20 minuten. durende Making-of waarin de regisseur en de schrijver, maar ook de volwassen hoofdfiguren aan het woord komen over de lange weg van boek naar scenario, de controversiële verhaalstof en de samenwerking met de beide jonge acteurs. Tussen een achttal Verwijderde Scènes zitten Minstens drie fragmenten die belangwekkend zijn voor wie hier en daar wat informatie heeft gemist. U kan ze gehaald of zonder commentaar van de regisseur bekijken. Wie echt alles over De jongen in de gestreepte pyjama wil weten, kan terecht bij een Audiocommentaar Met de regisseur en de auteur van het boek. De schijf start automatisch op met een reclamefilmpje voor Blu-ray-en achteraan sluit af met een aantal Andere Trailers.
 
CONCLUSIE                               
De jongen in de gestreepte pyjama is geen waar gebeurd verhaal. Auteur John Boyne Gebruikt bekend historische materiaal en stopt het in een nieuw kleedje, met dien verstande DAT Hij de historische context in al zijn aspecten respecteert en toch een origineel verhaal te voorschijn tovert dan jongens in oorlogssituaties, over de gezinsdrama's die ermee gepaard (kunnen) gaan en over de gewetensproblemen van mensen die de uitspattingen van het gezagsapparaat in vraag durven te stellen. De jongen in de gestreepte pyjama is een ontroerende film met een inspirerende boodschap en een Schokkende slotscène.cover
Studio: Disney

Regie: Mark Herman
Met: Asa Buttterfield, Zac Mattoon O’Brien, Domonkos Németh, Henry Kingsmill, Vera Farmiga, Cara Horgan, Zsuzsa Holl, Amber Beattie, László Áron, David Thewlis

Film:
9/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008

Leeftijd:
12

Speelduur:
90 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
1.85:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• Vriendschap Achter het Hek
• verwijderde Scènes
• Audiocommentaar
• Andere Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij