:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BATMAN RETURNS
BATMAN RETURNS (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2010-01-20
FILM
De vreselijk mismaakte Oswald Cobblepot (Danny Devito) is als kind door zijn ouders het riool ingespoeld en hij is daar opgegroeid tot de vreselijk mismaakte Penguin. De lelijkerd komt warempel uit het riool gekropen en weet het medelijden van de publieke opinie op te wekken. Penguin heeft echter ambitieuze plannen: hij wil burgemeester worden, zodat zijn kameraad Max Schrek (Christopher Walken) eindelijk de kerncentrale kan bouwen die Gotham City eigenlijk niet nodig heeft. Om Batman (Michael Keaton) bezig te houden én de huidige burgemeester een voetje te lichten, laat Penguin zijn bende circusfreaks de straten onveilig maken. Schrek’s secretaresse, Selina Kyle (Michelle Pfeiffer), stoot per ongeluk op de plannen van de kerncentrale. Om zeker te zijn dat ze haar mond houdt, gooit Schrek haar uit het raam. Ze overleeft de val, maar houdt er een flinke klap op haar hersenpan aan over: als Catwoman gaat ze de strijd met Batman aan en kiest ze aanvankelijk het kamp van Penguin.

Nog meer dan Batman draagt deze film de onmiskenbare stempel van Tim Burton. Als we u zeggen dat Penguin zich bij voorkeur verplaatst in een gigantisch rubberen eendje, zo ééntje van het soort dat u op de kermis kan vissen, maar dan enkele maten groter, dan weet u al dadelijk dat de ernst in de film nog steeds ver te zoeken is, mogelijk nog een paar stations verder dan Burtons eerste Batman. Dat de boeven tijdens het uitlokken van een paniekgolf in Gotham City nog de tijd hebben om een jongleeract op te voeren en hun grootste misdaad erin bestaat een teddybeer in brand te steken, het bewijst dat Burton ze bij momenten niet allemaal op een rijtje heeft in zijn bovenkamer. Het klein beetje achtergrond van het Batmanpersonage wordt ditmaal helemaal naar de achtergrond geschoven ten voordele van de bizarre knokpartijen en de doorgedreven demonstraties van pyrotechniek. Wie al kritiek had op de tepels op het Batkostuum in Batman Forever, die zal zich zeker eens achter de oren willen krabben bij deze film, die bij momenten eerder lijkt op een liveverslag van het carnaval in Rio. De slechteriken zoals DeVito zijn bovendien met zoveel evil schemes ineens bezig, dat je er een beetje het noorden bij verliest. Wat bijvoorbeeld te zeggen over de scène waarin hij de controle over de Batmobiel over tracht te nemen door in een soort kinderautootje te stappen van het type dat aan de deur van supermarkten staat? De schizofrene persoonlijkheid van Michelle Pfeiffer is dan weer wél memorabel genoeg om herinnerd te worden, maar is bij momenten, zelfs voor een stripverfilming, erg overgeacteerd te noemen.
 
BEELD EN GELUID
Ook hier is de DTS-versie opzij geschoven voor een keuze uit een Dolby Digital 5.1-versie en een TrueHD 5.1-variant. Net zoals bij de eerste Batman-film kan het sounddesign van de film zich niet meten met recente actieblockbusters, alhoewel Batman Returns meer te bieden heeft dan de eerste film. De dialogen zijn helder en vol en de soundtrack van Danny Elfman wordt met respect behandeld, maar Batman Returns is op het vlak van de geluidsdynamiek eerder een bescheiden release. Dit gezegd zijnde is de release vrij van audiofouten en klinken de bastonen vrij vol, soms iets te luid naar mijn smaak. De beeldkwaliteit is netjes, de film ziet er iets killer en afstandelijker uit dan de carnavaleske scènes doen vermoeden, maar d'r zit veel detail en textuur in. De hoeveelheid grain is tot een minimum beperkt en de film heeft geen storende noisereductionmake-over gekregen, wat we een pluspunt vinden. Printbeschadigingen of macroblocking zijn niet aanwezig. De donkere trekjes van de film konden af en toe wel baat hebben bij een beetje meer contrast; vooral in de riolen van Gotham is het slecht toeven.
 
EXTRA'S
Al het materiaal van de 2-disc SE is wederom gewoon zonder toegiften of hiaten overgenomen op de Blu-ray, vandaar dat ik even het meest luie segment van mijn persoonlijkheid opnieuw laat bovenkomen en de tekst van collega Dieter overneem. De trailer (2 min.) op deze schijf toont meteen aan hoe in de loop van enkele jaren filmaankondigingen heel wat professioneler en dynamischer zijn geworden. De trailer slaagt er goed in om de sfeer van de prent weer te geven en laat niet na enkele explosieve special effects in de etalage te plaatsen. Een heel verschil met de trailer voor Batman! De tweede extra is een audiocommentaar van de regisseur. Tim Burton voelt zich duidelijk verwant met het materiaal en biedt heel wat interessante weetjes aan over de origine van het verhaal, de keuze van Batmans vijanden en de persoonlijke toetsten die hij toevoegde. De overige extra's op de schijf volgen min of meer het stramien dat ook op de andere special editions van de filmserie staan. Eerst is er The Bat, The Cat And The Penguin (22 min.), een voor televisie geproduceerde making-of die dateert uit het releasejaar van de prent en die eerder als promotiemiddel wordt ingezet dan als diepgravende documentaire. Deze laatste term is wél van toepassing op het vierde deel van de Shadows Of The Bat-docu's. Dit segment duurt een half uur, is toepasselijk The Dark Side Of The Knight getiteld en kijkt inzichtvol terug op Batman Returns. Enkel de afwezigheid van retrospectieve interviews met Michelle Pfeiffer is een smet op de documentaire. De Heroes (7 min.) en de Villains (11 min.) van de film krijgen een grondige psychologische onderbouw via interviews met hun vertolkers en fragmenten uit de prent. Het duistere karakter van Batman Returns wordt dan weer extra in de verf gezet via de videoclip (4 min.) voor Face to Face, gezongen door Siouxsie and the Banshees. Een groter contrast met de popmuziek die Prince voor de eerste Batman schreef is nauwelijks denkbaar. Ten slotte gaat Beyond Batman (66 min.) dieper in op de technische kant van het filmen. Zowel het gebruik van computereffecten, setdesign, kostuums, muziek als het samenstellen van een leger echte (en namaak-) pinguïns voor Danny DeVito’s personage komen uitvoerig aan bod.
 
CONCLUSIE
Tim Burtons Batman Returns is vast en zeker geen voer voor de gemiddelde kijker en je vraagt je voortdurend af of Burton Batman nu zit eer te bewijzen of een potje uit te lachen. De Blu-ray is mooi afgewerkt en bevat een karrenvracht extra's.cover
Studio: Warner

Regie: Tim Burton
Met: Michael Keaton, Danny DeVito, Michelle Pfeiffer, Christopher Walken, Michael Gough, Pat Hingle

Film:
5/10

Extra's:
9,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
B

Genre:
Superhelden

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1989

Leeftijd:
12

Speelduur:
126 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD 5.1
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Surround 2.0
Portugees Dolby Mono 1.0


Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• Audiocommentaar van Tim Burton
• Trailer
• Documentaire "The Bat, the Cat and the Penguin"
• Documentaire "Shadows of the Bat: The Cinematic Saga of the Dark Knight" deel 4
• Documentaires "Batman: The Heroes"
• Documentaires "Batman: The Villains"
• Documentaires "Beyond Batman"
• Muziekvideo

Andere recente releases van deze maatschappij