:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TRICK 'R TREAT
TRICK 'R TREAT
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2010-02-01
FILM
Het is de avond van Halloween. De kinderen uit de buurt lopen in allerlei monsterlijke outfits van deur tot deur om zoveel mogelijk snoep te verzamelen. Voor één jongere loopt dit echter verkeerd af wanneer hij aanklopt bij de psychopatische schooldirecteur Steven (Dylan Baker). Die wordt echter stevig in de gaten gehouden door zijn norse buurman mijnheer Kreeg (Brian Cox). Iets verderop proberen een aantal tieners een gemene streek uit te halen. Die loopt echter niet helemaal zoals verwacht...

"If you don't follow the rules tonight, you won't live to see tomorrow."

Trick ‘r Treat werd door vele recensenten uitgeroepen tot één van de betere horrrofilms van de laatste jaren. Dit hield Warner Bros echter niet tegen om de bioscoopreleases van deze horroranthologie steeds maar uit te stellen, om ze dan zonder veel poeha te dumpen op de overvolle dvd- en Blu-ray-markt. Ondergetekende was hoe dan ook razend benieuwd naar de film, maar jammer genoeg is mijn verdict toch iets minder euforisch dan de gemiddelde criticus!

Het moet gezegd dat regisseur Michael Dougherty een zeer talentvolle filmmaker is, want de film barst van de sfeer en komt vaak erg origineel uit de hoek. Toch werken niet alle verhalen even goed. Ook de manier waarop men de vier griezelverhalen laat samenlopen was wat ons betreft niet altijd even vlot. Zo verlies je als kijker een aantal sleutelpersonages te lang uit het oog, zodat je al heel wat minder geboeid bent wanneer die opnieuw aan bod komen.

Het acteerwerk is echter wel erg goed, met prima vertolkingen van onder andere Dylan Baker, de heerlijke Anna Paquin (True Blood) en Brian Cox. Het mysterieuze nevenpersonage “Sam” wekt eveneens genoeg angst op, zodat ik bijna durf te stellen dat dit kleine, doch gevaarlijke mannetje best een eigen film mag krijgen! Want bbehalve zijn prestatie, de goede sfeer en een handvol geslaagde horrorscènes, bleef deze horrorfan toch redelijk onbevredigd achter met Trick 'r Treat.

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 2.40:1-beeld is scherp, met warme en dynamische kleuren en een prima contrast. Het beeld heeft een goed detail, waardoor ook de donkere scènes steevast zichtbaar blijven. De gebruikte filmprint oogt proper en zaken als filmgrain en digitale compressiefouten blijven binnen de perken. De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt puik, met goed verstaanbare dialogen die netjes uit de center komen en een prima weergave van de aanwezige filmmuziek en geluidseffecten. Ruis, kraakjes en andere dramatische storingen zijn gelukkig niet aan de orde.

EXTRA'S
De dvd bevat een boel interessante en waardevolle extra’s, waarvan de bijna half uur durende documentaire “Trick ‘r Treat: The Lore and Legends of Halloween” de hoofdbrok vormt. Hierin worden cast- en crewleden, maar ook diverse experts, aan het woord gelaten over de beginselen omtrent de anstaanjagende feestdag. Leuk is dat je hier ook een idee krijgt over hoe de bewuste film tot stand is gekomen. Naast een vergelijking van de speciale effecten in de schoolbusscène (1 min.), is er ook een resem weggeknipte en alternatieve scènes (17 min.) aanwezig. Regisseur Dougherty geeft indien gewenst een beetje uitleg over de bewuste sequenties. Maar hetgeen me het meeste in het oog sprong was de vier minuten durende kortfilm “Trick ’r Treat Season’s Greetings” (met optioneel commentaar van regisseur Dougherty). Deze knappe en sfeervolle handgetekende kortfilm uit 96 vormde de basis van de hoofdfilm. In de hoofdrol zien we opnieuw onze kleine “Sam” en ondanks de korte speelduur wordt ook hier bewezen dat dit figuurtje barst van het potentieel. Erg leuk!

CONCLUSIE
Trick 'r Treat is een degelijke horrorfilm in de stijl van Creepshow en Tales From The Darkside, maar helaas niet het aangekondigde meesterwerk! De dvd van distributeur Warner Bros is echter dik in orde, met prime technische specificaties.


cover
Studio: Warner

Regie: Michael Dougherty
Met: Dylan Baker, Lauren Lee Smith, Tahmoh Penikett, Anna Paquin, Brian Cox

Film:
6,5/10

Extra's:
5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008

Leeftijd:
16

Speelduur:
79 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
2.40:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Hongaars Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• The Lore and Legends of Halloween
• FX-vergelijking van de schoolbusscène
• Alternatieve scènes
• Trick ’R Treat Season’s Greetings

Andere recente releases van deze maatschappij