:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BOLLYWOOD HERO
BOLLYWOOD HERO
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2010-02-16

FILM
De Nederlandse acteur Nick (Egbert-Jan Weeber) verblijft een tijdje in Mumbai voor een rolletje in een Bollywoodproductie. Hij houdt van zijn wedervaren een videodagboek bij en heeft ook nog een kleine ouwe aftandse camera die ooit nog aan zijn vader toebehoorde. Hij hoopt daarmee aan zijn vader te tonen dat hij uiteindelijk een goed en moreel rechtschapen persoon is geworden. De schrijnende armoede pakt hem echter en hij geraakt gefascineerd door een bedelend meisje (Rubina Ali) dat telkens in zijn buurt schijnt te zijn. Waneer hij op een dag haar aandacht wil trekken, loopt ze onder een taxi en overlijdt. De woedende taxichauffeur wil een vergoeding voor de geleden schade en Nick, die zich dat goed kan permitteren, speelt dan maar de barmhartige samaritaan. Met de kleine oude camera krijgt hij op de opnamen op de één of andere manier paranormale  beelden als er iemand in nood verkeert. Maar de nood neemt vele vormen aan en is wijdverbreid. Nick probeert onder meer zijn tegenspeelster Sita (Ishwari Bhattacharya) uit haar hoofd te praten om een gedwongen huwelijk aan te gaan.

Een Nederlandse film over de Indische filmindustrie, dat moet vonken geven. Bollywood Hero, niet te verwarren met de Amerikaanse comedyreeks, is een zeer moraliserende, paternalistische film met een bruin randje van neokoloniale betweterij, terwijl we dachten dat dit soort fataal aflopende experimenten na het debacle van Wit Licht met Marco Borsato definitief een eersteklas begrafenis kregen. Niet dus. We zien voornamelijk hoe hoofdpersonage Weeber, dezelfde lul als in het wangedrocht Oesters Van Nam Kee, probeert om de elementen die hem in zijn directe omgeving storen, naar zijn hand te zetten, puur voor zijn eigen gemoedsrust en om de kloof te dichten tussen hem en zijn (stervende? dode? dementerende?) vader. Uiteraard veroorzaakt hij daarbij veel meer schade dan hij ooit aan goeds kan doen, aan de Indische bevolking én in metacontext aan de filmindustrie in Nederland. De manier waarop de naïeve bevolking hun witte heiland overladen met cadeaus omdat hij de kleine Indiërtjes over hun bolletje komt aaien, zou de scenaristen het schaamrood op de wangen moeten doen krijgen. Niet alleen kijkt Nick door zijn magische tovercamera (oooh!) naar de bevolking, hij heeft daarbij nog een dik bord voor zijn kop waardoor de Indische bevolking en hun tradities duidelijk als minderwaardig worden beschouwd door de ogen van een "compassieuze" westerling die heel India gaat zalven. De film zelf is een onduidelijk allegaartje van filmstijlen die zonder structuur bij elkaar geklutst zijn en de acteerprestaties zijn ergerlijk. Nergens vat je enige sympathie op voor een personage - het enige gevoel dat hoofdrolspeler Weeber (wie?) veroorzaakt met zijn ADHD-filmpjes is irritatie. D'r zijn weinig aspecten aan de film op te noemen die interessant  zijn. Dit is overduidelijk een poging om een graantje mee te pikken van het succes van Slumdog Millionaire. De film zou op maat van Weeber moeten geschreven zijn, die enkele autobiografische anekdotes in het scenario heeft verwerkt. Mijn portie is alvast voor Fikkie.

BEELD EN GELUID

De beeldkwaliteit van deze productie is matig; er worden verschillende camerastijlen gehanteerd voor de Bollywoodfilm-in-de-film, het oude handcameraatje van het hoofdpersonage, zijn videoblog en de feitelijke film zelf. Het geheel oogt onrustig en nogal donker. Ook het geluid, een allegaartje van Engels, Nederlands en Hindi, is een mengelmoesje. Het onduidelijke gemompel van de hoofdacteur maakt de aanwezigheid van het ondertitelspoor een stuk beter te begrijpen.

EXTRA'S

De disk bevat een trailer.

CONCLUSIE
Bollywood Hero is een film met een hoog zelfverheerlijkingsgehalte, waarbij de Indische armoede als een schaamlapje wordt gebruikt voor artistieke incompetentie. Tijdverlies. Is er nu echt niemand die dit soort projecten al in een embryonaal stadium de nek omwringt?
cover
Studio: A-Film

Regie: Diederik Van Rooijen
Met: Egbert-Jan Weeber, Ishwari Bhattacharya, Akhilesh Kumar

Film:
1/10

Extra's:
1/10

Geluid:
6/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2009

Leeftijd:
12

Speelduur:
77 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
2.35:1 PAL

Geluid:
Nederlands / Engels / Hindoestaans Dolby Digital 5.1       


Ondertitels:
Nederlands, Engels
Extra's:
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij