:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CAPRICA
CAPRICA
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2010-02-22
FILM
Een dikke vijftigtal jaren vóór de vernietigingspoging van de Cylons wordt op Caprica een aanslag gepleegd op een trein. De terrorist is een schooljongen, Ben Stark (Avan Jogia), die zich samen met zijn vriendinnen Zoe Graystone (Alessandra Torresani) en Lacy Rand (Magda Apanowicz) heeft ingelaten met een gevaarlijke sekte die in tegenstelling tot de gangbare stroming een monotheïstische godsdienst bepleit. De vader van Zoe, de wetenschapper annex multimiljonair Daniel Graystone (Eric Stoltz) ontmoet op een herdenkingsplechtigheid de advocaat Joseph Adama (Esai Morales). Ze hebben allebei een dochter bij de aanslag verloren. Zoe hield zich nogal eens op in schimmige virtuele chatrooms waar jongeren samenkomen om zich te buiten te gaan aan orgieën en geweld. Er is echter een avatar, een virtuele afdruk van Zoes persoonlijkheid in één van de chatrooms achtergebleven en Daniel wil te allen prijzen de persoonlijkheid van zijn dochter downloaden in een virtueel lichaam. Hij is bij de overheid in de running voor een defensiecontract voor de levering van gevechtsrobotten, maar heeft in de laatste rechte lijn een zekere achterstand op zijn concurrenten opgelopen. Joseph Adama, die nogal wat connecties heeft in de georganiseerde misdaad, kan voor hem een vitale computerchip stelen, maar de poging om de persoonlijkheid van zijn dochter in één van de cybernetische organismen te laden draait op een mislukking uit. Daarbij heeft hij wel het overheidscontract in de wacht gesleept en mag hij een stel uiterst gevaarlijke battle droids aan de overheid leveren. De naam van zijn uitvinding? Cylons.
 

De pilootaflevering van dit vervolg op de uiterst succesrijke sciencefictionreeks Battlestar Galactica, waarin we o.a. deelachtig worden aan de jeugdjaren van het personage William Adama (Sina Najafi), dat de brug tussen de twee reeksen maakt, zit vol goede bedoelingen, maar is compleet anders van opzet en we nemen na deze eerste pilootaflevering liefst maar even een afwachtende houding aan. De kern van het conflict is nog altijd, net zoals in de originele reeks, een godsdienstoorlog tussen de mainstream die een polytheïstisch pantheon van goden aanbidt dat erg op die uit de oude Griekse mythologie lijkt en een kleine religieuze minderheid die tegen de stroom van het aanvaardbare in slechts één almachtige god, in deze reeks gesymboliseerd door het wiskundige oneindigheidsteken, vereert, én bereid is om daarvoor te sterven. De apocalyptische kantjes zijn in deze prequel uiteraard grotendeels verdwenen en voor een sciencefictionreeks die wordt geacht zich honderdduizenden jaren voor onze tijdrekening af te spelen heeft Caprica bedriegelijk veel overeenkomsten met onze eigen wereld, min de alomtegenwoordige recreatieve virtualrealitybrillen en papieren computers. Alhoewel we onder meer de Cylons in hun conceptstadium zien, er vloeken zoals frak gebruikt worden en één van de personages een jonge versie van William Adama is, valt de reeks qua cool vliegspul een beetje tegen, wat nog enigszins begrijpelijk is, maar ook de poignante dialogen en de bijna onheilspellende sfeer die tussen de personages hangt, waarbij je van elk karakter verwacht dat het zonder goede reden plots een mes trekt en iemand de keel oversnijdt, is afwezig. Het is dus beter om niet te hard op voorhand door te trappen en naar een vervolg van de illustere space war soap te hunkeren, want dan kan het alleen maar meevallen. Het gaat er beslist een stuk wilder aan toe. Qua ontblote vrouwenborsten was The Plan in verhouding tot Caprica blijkbaar een vingeroefening. Toch zijn er ook elementen die blijven hangen: om te beginnen een soort onderhuids racisme tussen de mensen die van Tauron afkomstig zijn, onverbeterlijke uit de sloot gekropen mafiatypes en de Capricans, meestal welgestelde industriëlen die allemaal een graantje meepikken van de technologische vooruitgangsgolf.
 

BEELD EN GELUID
De beeldregie van Caprica is iets meer gestroomlijnd dan die van de moederreeks Battlestar Galactica. Er wordt niet echt met een hele grove korrel geschoten, wat als resultaat een redelijk rustig en stabiel beeld heeft met wat lauwe kleuren die er voor de rest vrij natuurlijk uitzien, én een bevredigend contrast. Er worden nog altijd kleurenfilters gebruikt om de verschillende milieus van elkaar te scheiden: de hightechwereld van Graystone is er één met veel koude blauwtinten en heldere, egale oppervlakken, terwijl het onderwereldje waarin Adama zich beweegt meer naar oranje en rood neigt en er wat grover en ongepolijster uitziet. De audiotrack valt een beetje tegen: de openingsscène waarin Zoe Graystone zich in een virtuele seksclub vol pompende technomuziek bevindt, kan wel tellen, maar naarmate de aflevering vordert en meandert in rustiger vaarwater, valt er op audiogebied niet veel te beleven. Een uitzondering vormen de scènes waarin het prototype van de Cylon wordt getest die eerst op zijn vijanden schiet met verfbommetjes om daarna echte munitie te gebruiken. De dialogen zijn duidelijk en helder, de muziek is van dezelfde kwaliteit als die die Bear McCreary ons voor de hoofdreeks serveerde, maar nu we het stilaan gewoon zijn om van Battlestar Galactica op high definition in DTS-HD te genieten, valt deze Dolby Digital 5.1-track een beetje licht uit.
 


EXTRA'S

Voor louter een pilootaflevering, krijgen we toch een paar stukjes extra. Hoofdmoot is een audiocommentaartrack waarop regisseur Jeffrey Reiner de degens kruist met het dynamische duo dat het hele Galacticaverse heeft uitgetekend, Ronald D. Moore en David Eick. De track heeft alvast de verdienste het gat tussen Battlestar Galactica en Caprica vanuit het standpunt van de makers een beetje op te vullen en er wordt enorm veel gespeculeerd over wat de toekomst van deze reeks zal brengen. Dan volgen er zeven minuten verwijderde scènes waarin we niet echt veel onmisbaar materiaal aantreffen. Net zoals bij de Battlestar Galactica-releases krijgen we ook een reeks videoblogs, vier in totaal, met wat materiaal van achter de camera. De vier filmpjes zijn getiteld What The Frak Is Caprica?, The Director's Process, The V-Club en The Birth Of A Cylon, belichten enkele van de sleutelscènes en klokken samen rond de dertien minuten af.
 
CONCLUSIE
Caprica houdt beloften in voor de toekomst, maar de pilootaflevering alleen is te licht om de hele reeks te  beoordelen. We houden ze in het oog.



cover




Studio: Universal

Regie: Jeffrey Reiner
Met: Eric Stoltz, Alessandra Torresani, Esai Morales, Paula Malcomson, Magda Apanowicz, Sina Najafi

Film:
7,5/10

Extra's:
3,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2009

Leeftijd:
16

Speelduur:
89 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Audiocommentaartrack
• Verwijderde scènes
• 4 Videoblogs

Andere recente releases van deze maatschappij