:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SUPERVOLCANO
SUPERVOLCANO
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2010-04-11
FILM
Yellowstone National Park is eigenlijk gegroeid op een knoert van een vulkaan. Die houdt zich al miljoenen jaren koest, maar bij een ev. aardbeving gaat de korst zich roeren en manifesteren zich onder meer geisers op het oppervlak. Enkele wetenschappers kijken in een retrospectieve 'documentaire' terug op hoe ze de voortekens te lang hebben genegeerd. Als de vulkaan op springen staat, breekt er een paniek op wereldschaal uit. Wetenschappers Rick Lieberman (Michael Riley) en Jock Galvin (Gary Lewis) hebben nochtans de wereld gewaarschuwd; die heeft niet geluisterd en nu is het te laat.

Er zijn rampenfilms zoals 2012, die één aaneenrijging zijn van bij elkaar geharkte wetenschappelijk nonsens, maar die evenwel op een bijzonder knappe en sexy wijze in beeld worden gebracht, waarbij digitale effecten en acteurs in de rol van mierzoete, om hulp schreeuwende vaders, een cocktail van goedkoop sentiment en knallende actie afleveren. Er zijn de niet zo heel goede rampenfilms zoals Volcano, waarin de wetenschappelijke uitleg het nog meer dan gewoonlijk laat afweten, maar die nog best te bekijken zijn. Dan heb je de weekeindfilms van het genre Asteroid, waarbij er met een veel bescheidener budget moet worden gewerkt en waarin de focus  de op hondjes ligt die uit een ingestort huis moeten worden gered en verpleegsters die zich ontpoppen als heldinnen beyond the call of duty. Dan heb je de categorie films waarin zelfs de pathos er niet meer toe doet en acteurs zonder talent, meestal B-list, C-list of erger, er voor spek en bonen bijlopen en, in het beste geval een keer gillend over het scherm mogen lopen. Films waarvoor men met andere woorden niet eens meer de moeite doet.

Denk nu aan nog een paar categorieën lager en je bent ongeveer bij Supervolcano. Dit onding laveert ergens tussen een drama waaruit geen greintje passie straalt en een documentairestijl die zichzelf zó serieus neemt dat je stuipentrekkend van het lachen over de grond wilt rollen, ware het niet dat het plots tot je doordringt dat de makers werkelijk menen wat ze zeggen en zich ongelofelijk au serieux nemen, zonder de minste zin voor humor of relativering. D'r wordt getoverd met een 3D-computersimulatie van de vulkaan onder Yellowstone. De één of andere halve gare, die al jaren in de woestijn staat te roepen dat de wereld eraan is voor de moeite, krijgt uiteindelijk gelijk ten koste van de meest gerenommeerde geologen van de Verenigde Staten. Als klap op de vuurpijl blijkt het hoofd van de geologen de schoonbroer te zijn van de nutball.

Het meest verontrustende is dat een zichzelf als respectabel en serieus bestempelende omroep als de BBC in een vlaag van complete zinsverbijstering hier geld heeft ingestopt.

BEELD EN GELUID
Deze tv-productie is in een documentaire stijl geschoten met veel beelden die uit focus zijn. Om de één of andere onduidelijke reden is de main feature in twee stukken gekapt. De kleuren zijn flets en ogen goedkoop; d'r zitten nogal wat compressie-issues in het geheel gemixt. Er staan twee geluidstracks op de disk, een Dolby Digital 5.1-mix en een Dolby Surround 2.0-mix. De 5.1 klinkt hol en kunstmatig, afgemixt door een stagair op een zondagnamiddag. De speciale effecten stralen het woord "fake" uit. De dialogen zijn nochtans goed verstaanbaar.
 
EXTRA'S
Alsof er nog niet genoeg dwaasheid in de film verkondigd wordt, krijgen we nog een tweedelige documentaire "The Truth about Yellowstone" van bijna een uur.
 
CONCLUSIE
Ongeveer iedereen die bij de productie van deze "film" betrokken was, heeft zich compleet vertild aan het geheel. Supervolcano is op geen enkel vlak te genieten, zelfs niet op het so bad it's good-niveau.cover
Studio: Memphis Belle

Regie: Tony Mitchell
Met: Michael Riley, Gary Lewis, Shaun Johnston, Adrian Holmes, Jennifer Copping, Rebecca Jenkins

Film:
0/10

Extra's:
3/10

Geluid:
5/10

Beeld:
5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2005

Leeftijd:
12

Speelduur:
118 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
1.78:1 niet-anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
Documentaire "The Truth about Yellowstone"

Andere recente releases van deze maatschappij