:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> VERBORGEN GEBREKEN - SEIZOEN 1
VERBORGEN GEBREKEN - SEIZOEN 1
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2010-04-08
SERIE
In deze reeks maken we kennis met Noor (Ricky Koole) en Puck (Puck) Rademaker, de twee dochters van immobiliënmakelaar Bob Rademaker (Jeroen Krabbé), die op het makelaarskantoor Apollo in Amsterdam-Zuid werken. Noor ligt regelmatig tussen de lakens met hun collega Joep Verboom (Frederik Brom), een arrogante klootzak die graag uitpakt met snelle wagens en dure maatpakken. De vierde medewerkers is Bram Bakker (Egbert Jan Weeber), het kneusje van de zaak, die gewoonlijk het werk van de anderen mag doen. In de eerste aflevering komt ook nog een zekere Mouna Chabbar (Maryam Hassouni) solliciteren voor een baan als makelaar, alhoewel haar stapel universitaire diploma's niet dadelijk wijzen op een carrière in die richting. Puck heeft bovendien een relatie met de dubieuze Michael van Cleef (Vincent Croiset), die via onderaanneming in de business zit. Aangezien hun ouders willen verhuizen naar Spanje, stellen de zusjes Rademaker het huis van hun vader te koop. Vader is echter verdwenen; als zijn gsm in huis belt, rijst het vermoeden dat zijn lijk ingemetseld is in de betonnen vloer. Niet alleen moeten de meisjes de dagelijkse leiding van de zaak overnemen, de moord op de immomakelaar veroorzaakt ook een ongezien mediacircus, waarin het moeilijk sereen werken is. Ook weet moeder (Els Ingeborg Smits) nog van niets. Intussen moet het kantoor blijven draaien: de immomakelaars komen vanalles tegen, zoals de verkoop van gekraakte huizen, lekke daken en dubieuze projectontwikkelingen in Midden-Amerika. Mouna lijkt bovendien ook niet zuiver op de graat, want ze is nog maar pas aangenomen en zit al meteen in de dossiers te snuffelen.

De makelaarssoap Verborgen Gebreken vertoont erg veel overeenkomsten met soortgelijke reeksen als Meiden Van De Wit, alhoewel het van de scenaristen ongelofelijk veel werkkracht moet hebben gevergd om immobiliënmakelaars sympathieke trekjes te geven. De gebreken van deze reeks zijn echter niet verborgen, ze liggen open en bloot op tafel. De openingsscène, waarin een neukend koppel tijdns het klaarkomen de specificaties van een te verkopen pand opdreunen, is een veeg teken aan de wand over waar het met deze reeks naartoe gaat. Les één: blijkbaar worden in Nederland alle immoverkopen tussen de lakens afgesloten. Het is daarbij de kunst om zo veel mogelijk turbotaal en technisch jargon uit te balken in een nauwelijks verstaanbare variant van een taal die ooit in een ver verleden verwant was met het Nederlands. Wat het doel van Verborgen Gebreken moet zijn, behalve een hoop product placement, is op het eerste gezicht niet duidelijk. Op het tweede gezicht ook niet. De combinatie van compleet van de pot gerukte scenario-ideetjes en barslecht acteerspel doet de reeks finaal de das om. Dat de reeks bovendien voorzien is van muziek van artiesten die via een contract op extra airplay kunnen rekenen op de commerciële omroep achter dit project, is ergerlijk. De tandpastareclamestijl verdoezelt helemaal niet dat Verborgen Gebreken inhoudelijk zo leeg is als een bodemloos vat.

BEELD EN GELUID
Ook voor deze serie geldt blijkbaar het credo dat alles zo veel mogelijk met een losse camera moet worden gefilmd. Het beeld ziet er rusteloos uit en niet scherp. De belichting van de kleuren laat bovendien te wensen over. Toch mogen we de beeldregie van de disk niet helemaal afbreken, want het lijkt ons allemaal intentioneel te zijn om de reeks een welbepaalde sfeer te geven. De Dolby Digital 5.1-track is ongericht, blaart soms uit alle kanalen tegelijk en elk beetje ambiance verdwijnt in de kakofonie. Het Nederlands dat gesproken wordt is voor een Vlaming nauwelijks te verstaan.
 
EXTRA'S
U zal het moeten stellen met een rol bloopers.
 
CONCLUSIE
Helaas kan ik echt niet veel kwaliteiten opnoemen waarom u deze makelaarssoap in huis zou halen.cover
Studio: Just Entertainment

Regie: diverse
Met: Egbert-Jan Weeber, Frederik Bram, Jennifer Hoffman, Maryan Hassouni, Ricky Koole

Film:
1/10

Extra's:
1/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Soap

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2009

Leeftijd:
12

Speelduur:
624 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Nederlands Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
geen
Extra's:
• Bloopers

Andere recente releases van deze maatschappij