:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> IT'S COMPLICATED
IT'S COMPLICATED
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2010-05-03
FILM
Sinds haar echtgenoot haar tien jaar geleden - na een huwelijk van 19 jaar - verliet voor een jongere vrouw, heeft Jane Adler (Meryl Streep) haar leven opnieuw opgebouwd. Haar dochters zijn het huis uit en haar zoon Luke promoveert over een paar dagen in New York. Ze besluit om haar woning uit te breiden met een nieuwe studeerkamer en een gloednieuwe keuken - ze is zaakvoerder van een chique horecazaak in Santa Barbara, Californië - en maakt kennis met de minzame en aantrekkelijke Adam (Steve Martin), de architect die het plan voor de verbouwing heeft getekend. Op een feestje ontmoet ze haar ex Jake en z’n sexy vrouwtje Agness en nog geen 24 uur later, terwijl de kinderen de laatste voorbereidingen treffen voor het promotiefeestje, loopt ze haar ex opnieuw tegen het lijf aan bar van hun hotel in New York. Agness is thuisgebleven, want haar zoontje Pedro (uit een vorige relatie) is net voor hun vertrek ziek geworden. Jane en Jake drinken samen een glaasje, Jane lat zich overhalen om samen een stukje te eten en na te veel rode wijn en een slaapmutsje belanden ze samen in bed.  
 

 
Terug uit New York wijdt Jane zich aan haar zaak en aan de verbouwingsplannen. Terwijl ze met Adam z’n recente aanpassingen doorneemt, staat plots Jake voor de deur. Hij beweert dat hij altijd van haar is blijven houden, dat z’n huwelijk niet zo vlot loopt en dat z’n vrouw een kind van hem wilt, wat zijn plannen doorkruist om het als advocaat met een drukke praktijk rustiger aan te doen. Opnieuw bezwijkt Jane voor de charmes van haar ex. Haar psychiater stelt haar gerust en zegt dat ze in geval van twijfel de affaire een kans moet geven, wat geen makkelijke keuze is nu ze net klaar is om met iemand anders verder te gaan, met haar architect Adam bijv., die in alles de tegenpool is van Jake.
 
Na het min of meer biografische Julie & Julia (2009) stapt Meryl Streep opnieuw in een komedie over relaties, relatieproblemen, over de manier waarop voormalige partners na een scheiding met elkaar omgaan en twijfelen aan hun gevoelens en aan wat er overblijft als de pijn grotendeels is weggeëbd. Jane Adler is in de voorbije 10 jaar een sterke, zelfbewuste en vooral zelfstandige vrouw van middelbare leeftijd geworden. Na het vertrek van haar kinderen heeft ze weer tijd om aan haar eigen leven te werken. Een nieuwe relatie ziet ze wel zitten, al is de wond nog maar nauwelijks geheeld (ondanks haar eigen beweringen terzake) en is ze bang om opnieuw gekwetst te worden. Jake (Alec Baldwin) is ondertussen ook ouder geworden. Z’n huwelijk met Agness (Lake Bell) heeft z’n beste tijd gehad en de zorg voor haar zoontje én het vooruitzicht op nog een baby vallen hem zwaar. Hij gaat de beide vrouwen met elkaar vergelijken en meent dat zijn huwelijk met zijn ex niet zo slecht was. Hij wil de afgebroken relatie nieuw leven in blazen, hij gelooft erin en hij zet z’n beste beentje voor om dat te bewijzen. Hun drie kinderen vinden het maar een eigenaardige gang van zaken: als kind hebben ze hun ouders nooit zien knuffelen en ook nooit samen in bed gezien. Jane zelf twijfelt, ze weet niet wat ze er moet van denken. Bedriegt haar ex niet voor de tweede keer z’n echtgenoot (in dit geval Agness) en wordt zij niet in een rol gedwongen die ze bij andere vrouwen afkeurt, nl. die van de minnares? Ik merk wel dat je een goede advocaat bent, verwijt ze Jake op een vriendelijke, maar lichtjes verwijtende toon als hij haar probeert in te palmen met goede herinneringen aan vroeger of met aantrekkelijke toekomstplannen voor hun beidjes. En elke keer als ze Adam tegen het lijf loopt, die niets vraagt en geen eisen stelt, gaat zij de beide mannen vergelijken en is ze onzeker over haar gevoelens. Heeft haar relatie met Jake toekomst of is er sprake van nostalgie omdat mensen gewoontedieren zijn, of durft ze een ander avontuur aan?
 

 
It’s Complicated is Nancy Meyers’ vijfde bioscoopfilm. In Amerika is ze ook bekend als filmproducer en schrijfster en het ligt dan ook voor de hand dat ze zelf het scenario voor deze productie levert. Daarvoor citeert ze vaak uit haar eigen ervaringen: ze heeft zelf twee dochters en liet zich van haar echtegenoot Charles R. Shyder (regisseur van o.a. de tv-series The Odd Couple en Happy Days) in 1999 scheiden. Meyers staat bekend om haar grote bezorgdheid omtrent sfeer en decor en vooral om de zeer realistische dialogen die uit haar pen vloeien, waardoor haar personages levensechte mannen en vrouwen worden. Met Meryl Streep (The Devil Wears Prada, 2006) ), Alec Baldwin (The Good Shepherd en The Departed, allebei uit 2006) en Steve Martin (The Pink Panther, 2006) heeft ze een topcast binnen handbereik om de driehoeksverhouding uit It’s Complicated tot een goed einde te brengen. Van Meryl Streep is bekend dat ze geen koudwatervrees heeft voor heel verschillende rollen in heel verschillende films. Na haar muzikaal avontuur in Mamma Mia! (2008), de vrij moeilijke rol als zuster Aloysius Beauvier in Doubt (2008) en Amerika’s bekendste kok Julia Child in Julie & Julia, kruipt ze nu in de huid van de jonge vijftiger Jane Adler voor een relatiedrama met een ernstige ondertoon tegen een komedieachtige en bij momenten grappige achtergrond. It’s Complicated is een pretentieloze film die zowel mannen als vrouwen zal boeien, mede omdat beide standpunten - een confrontatie tussen een gescheiden man én een gescheiden vrouw, allebei vooraan in de vijftig - vrij uitgebreid en op een herkenbare manier in beeld wordt gebracht. De kinderen Adler en vooral de toekomstige schoonzoon Harvey (John Krasinsky) zorgen voor de luchtige en humoristische noot tussen de heftigere scènes door.

 
Alec Baldwin zien we zeer verrassend in een emotionele en zachte rol, terwijl hij eerder geassocieerd wordt met ruwe machorollen, maar de manier waarop hij Jake Adler gestalte geeft, laat vermoeden dat hij meer in zijn mars heeft dan wat hij tijdens zijn lange carrière - die hij zelf in het tijdschrift Men’s Journal ooit omschreef als compleet mislukt - heeft tentoongespreid. Steve Martin is goed op dreef, doch hij moet het afleggen tegen Streep en Baldwin, mede als gevolg van de veel kleinere rol die Nancy Meyers voor hem heeft geschreven. In de Making-of zinspeelt Meryl Streep trouwens op het gebrekkig evenwicht tussen beide acteurs en hoewel ze ontkent dat Alec Baldwin met de meeste screentijd én de sympathie van de kijker aan de haal gaat, klinkt er duidelijk enige aarzeling in haar stem. John Krasinsky ten slotte (Away We Go, 2009), komt uitstekend uit de verf als aanbrenger en/of katalysator van de luimige en grappige scènes uit de film.
 
BEELD EN GELUID
Nancy Meyers is een controlefreak en een regisseur die alles precies in beeld wil brengen zoals ze zich dat heeft voorgesteld tijdens het schrijven. De decors zijn piekfijn afgewerkt en hebben vaak iets van een sprookje (de groentetuin van Jane Adler bijv. met de prachtigste rode kolen en tomatenplanten die je ooit hebt gezien in een bioscoopfilm, of het interieur van haar horecazaak vanuit vogelperspectief). Het kleurenpalet is zacht en toch levendig en gevarieerd met veel groen en frisse lentekleuren die in de interieurscènes evolueren tot beige en zachte bruine tinten. De regisseur heeft een voorliefde voor vogelperspectiefopnamen, waardoor ze de pracht van haar opnamesets maximaal kan benutten. Voor de inleidende scène maakt ze gebruik van luchtopnamen om het prachtige Californische landschap zichtbaar te maken. Voor de soundtrack heeft Meyers een beroep gedaan op componist Hans Zimmer (Angels & Demons, 2009) en op gitaarvirtuoos Heitor Pereira, die samen een bloedmooie muziektrack geschreven hebben.
 
EXTRA’S
Als extra ziet u een vrij klassiek opgebouwde Making-of (18 min.), waarin alle belangrijke acteurs, inclusief de regisseur, aan het woord komen over het verhaal en de bedoelingen van de film, geïllustreerd met fragmenten uit It’s Complicated en setopnamen. Voor de liefhebbers is er een Audiocommentaar met Nancy Meyers, Suzanne Farwell (uitvoerend producer) en John Toll (cinematograaf). De disk start automatisch op met een Aantal Trailers voor recente Universal-releases.
 
CONCLUSIE                               
It’s Complicated van Nancy Meyers is een onderhoudende komedie met Meryl Streep en Alec Baldwin in twee voortreffelijke hoofdrollen. Op een zeer handige manier diept de regisseur de verschillende karakters uit en maakt er een pittig en soms grappig relatiedrama van met aantrekkelijke en romantische wendingen, soms zelfs met een vrij hoog slapstickgehalte, waardoor It’s Complicated op geen enkel moment gaat vervelen, mede omdat ze de nieuwsgierigheid van de kijker prikkelt door de moeilijke keuze van Jane Adler tussen haar ex en haar nieuwe aanbidder op te sparen voor de allerlaatste scène van de film.cover
Studio: Universal

Regie: Nancy Meyers
Met: Meryl Streep, Steve Martin, Alec Baldwin, John Krasinski, Lake Bell, Mary Kay Place, Rita Wilson, Alexandra Wentworth, Hunter Parrish, Zoe Kazan, Caitlin Fitzgerald, Emjay Anthony, Nora Dunn, Bruce Altman, Robert Curtis Brown

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2009

Leeftijd:
12

Speelduur:
115 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Hongaars Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• The Making of
• Audiocommentaar van o.a. Nancy Meyers
• Andere Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij