:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HEIDI
HEIDI
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2010-05-03
SERIE
Heidi in de bergen
Heidi wordt op haar tiende verjaardag ondergebracht bij haar grootvader (René Deltgen), een verbitterde oude man die eenzaam in de bergen woont. Ondanks zijn nogal assertieve manier to.v. Heidi, ontstaat er tussen de twee een band. Vooral door Heidi's ongebreidelde optimisme geeft de oude knar blijk van een beetje genegenheid. Heidi wordt bovendien binnen de korste keren goede maatjes met een geitenhoeder, de schoolmoeë Peter (Stefan Arpagaus), een bon vivant en zwerver die haar de charmes van het leven in de vrije natuur bijbrengt, waar ondermeer bijhoort: samen een geit leren melken en de hertjes in de winter voeren. De blinde oma van Peter (Lisa Helwig) eist echter ook een deel van de tijd op. Heidi kan haar opa overtuigen om het huisje van de blinde oma te repareren. Heidi vecht nog steeds in tweestrijd of het al dan niet naar school gaan. Maar wanneer op een dag tante Dete (Rosaline Speirs) haar komt halen en meeneemt om als speelkameraadje van de dochter van een rijke familie in Frankfurt, is de beslissing al voor haar genomen.
 
Heidi in de stad
Heidi arriveert bij de familie Sesemann, maar de eerste ontmoeting met gouvernante Rottenmeier (Sonia Sutter) loopt niet van een leien dakje: Heidi kan niet lezen, is nog maar acht en ze kent haar geboortenaam (Adelheid) niet. Rottenmeier is in alle staten, maar heeft uiteindelijk geen andere keus dan het meisje voorlopig onder haar hoede te nemen. Heidi lijkt bovendien een uitstekend speelkameraadje voor de aan een rolstoel gekluisterde Klara (Kathi Böhm). Met de moed der wanhoop laat ze een frisse wind door het stijfburgerlijke huishouden waaien. Maar het wilde, in de natuur opgevoede meisje is geen partij voor het stadsleven, noch voor het privéonderwijs dat ze samen met Klara krijgt. ,Mevrouw Rottenmeier ziet daarin de gedroomde kans om Heidi terug te sturen naar de plek waar ze vandaan komt. Tot overmaat van ramp brengt Heidi uit de stad twee katjes mee om Klara op te beuren . Alles llijkt weer goed te komen wanneer vader Sesemann (Joachim Hansen) naar huis terugkeert om orde op zaken te stellen. En vader heeft nog een verrassing in petto: de hippe grootmoeder (Brigitte Horney) komt op bezoek! Ze kan het wonderwel met Heidi vinden en ze leert haar lezen en schrijven. Alles lijkt van een leien dakje te lopen, maar dan krijgt Heidi ernstige lichamelijke problemen door haar heimwee naar de Alpen.

Heidi komt thuis
Heidi is ongelukkig omdat ze Klara moet achterlaten, maar anderzijds is ze blij omdat ze haar opa zal weerzien. Het dorp zet al snel rare ogen op omdat Heidi haar luxeleventje in Frankfurt heeft opgegeven. En het dorp is intussen niet stil blijven staan. Heidi's oma en opa zijn door het dolle heen omdat het meisje terug is, maar tijdens de kerkdienst krijgt Heidi de volle lading en de parabel van de verloren zoon over zich heen. Dan komt er een telegram: Klara komt Heidi bezoeken. Heidi denkt dat de lucht van de bergen zó gezond is dat Klara er spontaan van zal genezen; het tegendeel is echter waar, want Klara wordt door de spanning en de anticipatie op haar reis naar de bergen mogelijk nog wat zieker. Uitstel betekent echter ook dat opa zijn oude schamele hutje wat kan opknappen tegen dat het bezoek komt. Uiteindelijk reist de dokter op zijn eentje naar de bergen om poolshoogte te nemen of het wel zo geschikt is voor Klara om naar Zwitserland te gaan. De strenge winter is niet de" beste tijd om gasten te herbergen, maar als de lente komt, dan is het eindelijk zo ver: Klara en haar oma arriveren! Alleen is Peter wat jaloers omdat Heidi voor Klara aandacht heeft. Hij vernielt de rolstoel van Klara, maar dat heeft uiteindelijk tot gevolg dat Klara verplicht wordt om te lopen... eind goed al goed.

Met het bekijken is er me een lichtje opgegaan. D'r was in mijn jeugdjaren een zeer mooie en fijna animatiereeks over Heidi. Dit is 'm niet. Deze reeks is een samenvatting van het 26-delige Heidi-feuilleton uit 1978, waarbij het niet duidelijk is hoe men de 26 afleveringen van elk 50 minuten tot een productie van 270 minuten heeft samengebald. Het enige wat ik me van het feuilleton herinner is dat men via een talentenjacht Zwitserland ongetwijfeld heeft afgezocht om het vervelendste, rotlelijkste en slechtst acterende kind te zoeken. In deze heimatdijenkletser valt er echt niet veel te beleven en naarmate de serie vordert (of moet ik zeggen, de fragmenten uit de serie elkaar opvolgen), wordt deze melodramatische brok ellende meer een meer onbekijkbaar. "Ik heb geen papa en mama meer, maar ik heb opa en da's genoeg..." En als dat dan ook nog eens uit het Duits overgedubd wordt naar het Engels alvorens het Nederlands ondertiteld, lijkt dit opnieuw een cash-in-quickpoging waarbij men probeert om op een zo goedkoop mogelijk manier bronmateriaal te slijten.

Inhoudelijk druipt dit klassieke sprookje van de naïviteit en het zou me echt verbazen mochten er meisjes van 9 jaar en iets ouder zijn die bij deze release baat hebben. En dan gaan nog: waarom spreekt Heidi in Zwitserland Engels, terwij de cast bestaat uit een paar min of meer grote Duitse acteurs. De grootmoeder van Klara wordt bijv. door grande dame Brigitte Horney neergezet, terwijl Klara zelf een piepjonge Katharina Böhm is, een habitué uit de Duitse krimi en die bij ons bekend werd door haar rol in de Duitse soap Der Erbe Des Guldenburgs.

BEELD EN GELUID
Het beeld- en geluidsmateriaal van deze release is compleet gedateerd. Het beeld is duidelijk van een videobron afkomstig, getuige de diverse artefacts die het beeld teisteren. De kleuren hebben hun beste tijd gehad en de scherpte is matig. De overgedubde 2.0-geluidstrack geen in het oog springende features.
 
EXTRA'S
Die zijn er niet.
 
CONCLUSIE
Tenzij u mordicus één of andere nostalgische jeugdherinnering aan deze reeks mocht hebben, is dit op zijn zachtst gezegd niet meteen een must-have.coverStudio: Just Entertainment

Regie: Tony Flaadt, Joachim Hess
Met: Katia Polletin, Kathi B÷hm, RenÚ Deltgen, Stefan Arpagaus, Lisa Helwig, Rosalind Speirs, Sonja Sutter, Joachim Hansen, Lucien Barjon, Brigitte Horney

Film:
1,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
5/10

Beeld:
4/10


Regio:
2

Genre:
Jeugdfilm

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1978

Leeftijd:
AL

Speelduur:
270 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij