:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SILENT WITNESS - SEIZOEN 4
SILENT WITNESS - SEIZOEN 4
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2010-05-31
SERIE
Silent Witness is een oerdegelijke Britse politieserie die sinds 1996 zowat het tegengewicht moet zijn voor de Amerikaanse CSI-varianten. Hoofdpersonage is de vrouwelijke pathologe Sam Ryan (Amanda Burton), die intussen de reeks verlaten heeft. In deze fase van de reeks is ze net opgeklommen tot professor, maar laat ze zich regelmatig op de hoogte houden door haar oude vrienden van pathologie als die weer met de handen in het haar zitten en een lijk niet kunnen identificeren. Waarna Ryan méér bij de zaken betrokken wordt dan van een pathologe wordt verwacht, natuurlijk.

In verhouding tot het CSI-monument is Silent Witness een stuk humorlozer, maar ook ernstiger en zoals het een goede Britse detective betaamt wordt ook uitgebreid het privéleven van de onderzoekers in kwestie uit de doeken gedaan , eerder dan dat de verdachten elkaar op het einde van de afleveringen vol lood schieten. Samantha Ryan staat met één been in de wetenschap en met het andere in het speurwerk, maar ze weet enorm goed de verbanden tussen de twee te leggen. Ze is rechtvaardig, maar haar rechtlijnigheid wordt door haar collega's niet altijd in dank afgenomen. De Britse flair van de reeks is alleszins inhoudelijk een stuk overtuigender, zelfs al zijn de plots vaak nogal aan de ingewikkelde kant.

AFLEVERINGEN
1. Gone Tomorrow
Bij een helikopterongeluk komt de piloot om het leven. D'r is echter nogal wat discussie over de oorzaak van het ongeluk. De weduwe van de piloot legt de schuld bij de directeur van het helikopterbedrijf, maar volgens de autopsie van Sam Ryan is de man gestorven aan een hartaanval, die niet de oorzaak van de crash is. Bovendien wordt er in het bloed van de piloot alcohol gevonden en ziet Sam een injectiewonde. De enige die licht op de zaak kan laten schijnen, de co-piloot, ligt nog steeds in coma.

2. A Kind Of Justice
Sam moet in het milieu van de bouwvakkers duiken wanneer gangster Mike Georghiou op een werf dood wordt aangetroffen. Mikes broer Tony (Peter Jonfield) meent dat de ruzie die Mike had met aannemer Brian McNally (Tom Georgeson) is geëscaleerd, maar Nally is duidelijk een maatje te klein en had integendeel nog een pak rammel van Mike gekregen. Sam pleit voor de onschuld van Brian, maar na zijn vrijlating wordt hij zelf vermoord. Er duikt een wurgkoord op die al in twee eerdere incidenten waarin Tony verdacht werd, aan de orde was.

3. A Good Body
Wanneer een brand een bioscoop in de as legt, laten twaalf mensen het leven. Maar één van de lijken blijkt niet te identificeren. Na het maken van een robottekening lijkt het slachtoffer weliswaar op een tipgever uit het milieu, die vijf jaar eerder vermoord werd door ene Chris Caldwell (Jack Dee). Maar als de getuige vijf jaar na datum springlevend is, zit Caldwell dan al niet vijf jaar zonder reden achter de tralies?

BEELD EN GELUID
Alhoewel er op de hoes staat vermeld dat de afleveringen in 1.33:1 zijn opgenomen, zijn ze beslist in 1.78:1. Alle afleveringen zijn in twee delen opgesplitst. Het beeld heeft duidelijk tekenen van ouderdom en er is wel wat banding te zien, alsook wat ruis. De kleuren schijnen wat bijgesteld te zijn naar het lichte deel van het spectrum, waardoor de zwarte tinten niet altijd even goed zijn. Voor de goedkoop werden single layer-disks gebruikt, terwijl het perfect mogelijk is om twee afleveringen op 1 disk te zetten. De Dolby Digital 5.1-track biedt geen meerwaarde ten opzichte van de oorspronkelijke gewone stereotrack van de reeks en hij klinkt zelfs onnatuurlijk kunstmatig.

EXTRA'S
Deze disk bevat geen bonusmateriaal.

CONCLUSIE
Silent Witness is een integere politiereeks zonder franjes, die de liefhebber van het genre zeker zal plezieren.coverStudio: Just Entertainment

Regie: Matthew Evans, Richard Signy, David Thacker
Met: Amanda Burton, William Gaminara, Tom Ward

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Detective

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1999

Leeftijd:
16

Speelduur:
300 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
1.78:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij