:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PRINCE OF EGYPT, THE
PRINCE OF EGYPT, THE
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2001-04-17
FILM
Farao Seti (Patrick Stewart) regeert zijn onderdanen met ijzeren hand en dan in het bijzonder de joodse slaven die zwoegen voor de bouw van de megalomane bouwprojecten van de farao, en die als ze te talrijk worden, op vakkundige en weinig subtiele wijze worden 'uitgedund'. Baby Mozes ontsnapt aan de zoveelste slachting op bevel van de farao wordt uitgevoerd doordat zijn moeder hem in een mandje de Nijl laat afdrijven. De baby spoelt aan in het koninklijk paleis, waar hij door de koningin (Helen Mirren) wordt aangenomen als was het haar eigen zoon. De jaren verstrijken en Mozes (Val Kilmer) groeit op naast zijn 'broer' Ramses (Ralph Fiennes), die voorbestemd is om Seti op te volgen. De twee zijn onafscheidelijke losbollen, waarbij Mozes telkens zijn broer uit de penarie weet te redden als er door hun onachtzaamheid weer eens een tempelconstructie sneuvelt en ze aan de farao verantwoording moeten afleggen. Alhoewel Ramses Mozes aanbiedt om aan zijn zijde Egypte te besturen, begint Mozes te twijfelen aan de rol die hij moet spelen, zeker als hij na een toevallige ontmoeting met zijn natuurlijke broer Aaron (Jeff Goldblum) en zus Miriam (Sandra Bullock) ontdekt dat hij eigenlijk van joodse afkomst. Meer en meer trekt hij zich het lot van de slaven aan en als hij op de bouwwerf een opzichter doodt die een slaaf mishandelde, moet hij naar de woestijn vluchten. Hij wordt opgenomen door een bedoeïnenstam, waar hij de mooie Tzipporah (Michelle Pfeiffer) het leven redt en uiteindelijk met haar trouwt. Op een dag krijgt hij een goddelijk visioen en hij keert naar Egypte terug met de opdracht het joodse volk te bevrijden van het juk van het slavendom. Egypte is bij zijn terugkeer echter niet meer wat het geweest is: Ramses is nu farao en zijn oorspronkelijke blijdschap over Mozes' terugkeer slaat om in een bittere vete als Mozes alle noodzakelijke middelen aanwendt om hem te dwingen de joden te laten vertrekken naar het hen beloofde land.

The Prince Of Egypt is een zeer prestigieuze en overigens geslaagde poging tot verfilming van het Exodus-verhaal en tevens de eerste grote animatiefilm van de Dreamworks-studio's (de computeranimatiefilm Antz even niet meegerekend), waarbij ex-Disneyproducent Jeffrey Katzenberg werd aangetrokken om het project in goede banen te leiden. Wat onmiddellijk opvalt is het stijlverschil met Disney: van het klassieke platgetreden pad van de studio met de muis wordt heel erg afgeweken. Weg grappige (?) sidekicks, weg sprekende dieren en vooral weg humor. De film is veel ernstiger van toon, veel donkerder van timbre, maar superieur wat betreft de animatie. In tegenstelling tot de laatste Disney-films (en dan vooral films als Hercules en The Emperor's New Groove) zijn de menselijke verhoudingen opmerkelijk realistisch. Er wordt zeer veel gebruik gemaakt van computeranimaties bij o.a. het in beeld brengen van de Egyptische tempels, wat af en toe tot briljante technische hoogstandjes leidt, zoals de scène waarin Mozes droomt over de moord op de joodse baby's en uiteraard de intussen beruchte finale scène met de doortocht door de Rode Zee, waaraan men drie jaar gewerkt heeft. Kortom, de animatie is gewoon mooi om te zien en ze is de belangrijkste troef van de film. Het geheel krijgt bovendien een extra dimensie door het verhaal te concentreren op de relatie tussen Mozes en Ramses, wat soms leidt tot erg vinnige en diepmenselijke dialogen. Nergens in het scenario vallen er leemtes te bespeuren en daardoor heeft de film ondanks zijn lengte (99 minuten is lang voor een animatiefilm) een zeer regelmatig tempo. Ook voor de voice-casting heeft men het onderste uit de kan gehaald: Ralph Fiennes en Val Kilmer schitteren in hun rol, ondanks het feit dat hun inbreng slechts beperkt is tot hun stem.

BEELD EN GELUID
Deze film is bij de videorelease enorm veel onrecht aangedaan door het ontbreken van een breedbeeldformaat. De dvd-release compenseert met zijn 16:9-formaat dit euvel ruimschoots en de beelden van het glorieuze Egypte zijn gewoon prachtig. Sommige mensen merkten op dat er af en toe blokvorming zou optreden in sommige scènes, maar op ons toestel (Sony DAV-S300) was dit amper merkbaar en alleszins niet storend - wat uiteraard geen garantie is voor andere configuraties. Vooral het evenwichtige kleurenpalet, dat de sfeervolle animatie nog eens extra in de verf zet (pun intended), oogt bijzonder fraai.

Het Engelse 5.1-geluid klinkt bijzonder fris en er wordt voortdurend optimaal gebruik gemaakt van de mogelijkheden van de Dolby Digital-track: de wagenrace, het instorten van de neus van het faraobeeld, de doortocht door de Rode Zee,... enfin, het houdt niet op. Ik heb de Nederlandstalige track niet beluisterd, maar ik vermoed dat die wel van eenzelfde kwaliteit is.

EXTRA'S
Jammer genoeg zijn de extra's op deze disk niet ondertiteld, noch in het Nederlands, noch in het Engels. Vooreerst is er een bijzonder goed gestoffeerde documentaire van een klein half uur over het maken van de film. In twee kortere documentaires wordt er vervolgens uitvoeriger ingegaan op de twee hoogtepunten van de film, namelijk de wagenrace in het begin en de Rode Zee-taferelen op het einde. De disk bevat nog een audio commentaartrack van het regisseurstrio Brenda Chapman, Steve Hickner en Simon Wells, een clip waarin een montage van het nummer "When you believe" wordt getoond in een twintigtal verschillende dubbingstalen waaronder Vlaams en Nederlands, een zeer uitvoerige selectie conceptuele tekeningen die de animatie voorafgingen en twee bioscooptrailers. Al bij al een mooie selectie, maar Dreamworks zou het voorbeeld van Columbia en Fox mogen volgen en z'n bonusmateriaal ondertitelen. De beloofde vier pagina's informatie over de productie in het begeleidend boekje blijken er overigens maar twee te zijn, tenzij je de voorplaat en de hoofdstukindeling meetelt, en ze is overigens qua inhoud maar dunnetjes.

CONCLUSIE
Dit is toch één van de betere animatiefilms van de laatste jaren, die alleen al door zijn originaliteit uitsteekt boven de rest. De vermelding "meekijken gewenst" bij de leeftijdsquotering, is alleszins een understatement, want sommige scènes (zoals het sterven van alle eerstgeborenen) zijn zeker niet geschikt voor de allerjongsten.


cover




Studio: DreamWorks

Regie: Brenda Chapman, Steve Hickner en Simon Wells
Met: Val Kilmer, Ralph Fiennes, Michelle Pfeiffer, Sandra Bullock, Jeff Gold-blum, Danny Glover, Patrick Stewart, Helen Mirren, Steve Martin, Martin Short

Film:
9/10

Extra's:
5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Animatie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1998

Leeftijd:
AL

Speelduur:
95 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
0678149093896


Beeldformaat:
1.78:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels CC
Extra's:
• Making-of-documentaire
• 2 korte documentaires
• Commentaartrack
• Conceptual artwork
• 2 trailers

Andere recente releases van deze maatschappij