:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MIDAS
MIDAS
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2010-07-13
SERIE
Peter Parcelsus (Rik Andries) werkt voor Chematom, het chemisch bedrijf van zijn schoonbroer Didi Donders (Cyriel Van Gent). Hij wordt op één dag beroemd wanneer hij erin slaagt om artificieel goud te maken. Van dan af is het afgelopen met de rust, want Paracelsus krijgt twee spionnen van IVIS, de verleidelijke Renée (Kris Smet) en de onbeholpen sidekick Blabber (Jef Cassiers), achter zijn veren. Samen met zijn vrouw Caroline (Elvire Deprez) en zijn zoontje Gertje (Siegfried de Moor) moet Peter op de loop. De politie onder leiding van Interpol-inspecteur Renneville (Vic Moeremans) biedt hem bescherming en installeert Rennevilles rechterhand luitenant Betty (Chris Lomme) undercover als poetsvrouw in het gezin Paracelsus. Maar Peter heeft, niet geheel onterecht, niet veel vertrouwen in de diensten van de politie, ook al omdat hij het niet ziet zitten om in opdracht van de regering goud te maken tot hij erbij neervalt. Week na week moet het gezin Paracelsus een ander onderkomen vinden, omdat het telkens opnieuw gecompromitteerd wordt. De Vlaamse kust, de stad, het plattenland, de dierentuin, anoniem als gastarbeider bij rioleringswerken... nergens kan Paracelsus zich verbergen.

Bridge Entertainment laat weer een vintage klassieker uit het VRT-jeugdarchief op ons los. Midas was een eerste bescheiden succesje voor hoofdacteur Rik Andries, die later nog veel meer naam en faam zou maken met zijn iconische vertolking van De Kat. De regie was in handen van het duo Bert Struys/Senne Rouffaer, maar het is alleen de naam van die laatste die uiteindelijk op de aftiteling kwam. De hoofdacteur uit Kapitein Zeppos zette daarmee alweer een feuilleton op zijn naam dat dezelfde stempel droeg als onder meer Axel Nort. Midas is altijd om de één of andere reden het mindere broertje van de drie gebleven, alhoewel er met de diverse jubilea van de VRT zeker genoeg aandacht aan is besteed en het feuilleton meer dan eens is heruitgezonden. Alhoewel het verhaal soms van de hak op de tak springt, is de reeks doordrongen van de tijdsgeest van Vlaanderen in de jaren 60 en is het vooral door de nostalgie naar die tijd dat de reeks tot vandaag haar sporen verdient in het Vlaamse culturele televisie-erfgoed. Naast de acteurs die we in de meeste Vlaamse jeugdfeuilletons terugvinden, zoals Vic Moeremans, Cyriel Van Gent en Jan Reusens, zijn er toch een paar opmerkelijke castkeuzes: de anders vooral achter de scherm werkende regieassistente Kris Smet kreeg één van de voornaamste slechterikenrollen toegewezen en haar assistent Blabber werd vertolkt door de betreurde Jef Cassiers, onder meer ook bekend uit Johan En De Alverman. Cassiers als acteur bestempelen is de man oneer aandoen, want hij was zoveel méér; met zijn pantomimespel en zijn kunstige, clowneske opvoering is "bewegingskunstenaar" waarschijnlijk een accuratere omschrijving.

BEELD EN GELUID
Technisch heeft het zwart-witfeuilleton Midas de tand des tijds niet zo goed doorstaan, want alle soorten artefacts die je op een slecht bewaarde beeldband van veertig jaar oud kan terugvinden, duiken effectief ook op: er lopen strepen door het beeld, hier en daar ziijn er serieuze beschadigingen, de hele transfer heeft last van telecine-wobble en het geluid klinkt soms als een echo door een grote buis. De afspeelsnelheid is niet altijd constant, met als gevolg dat de muziek, een typisch produkt van het eertijds bijna verplichte BRT Big Band orkest van huiscomponist Al Van Dam, niet altijd even toonzuiver klinkt. Om de verstaanbaarheid te bevorderen zou een ondertitelingsspoor welkom zijn zoals dat bij sommige andere reeksen het geval is. In absolute termen kunnen we niet echt een positief oordeel vellen over de beeld- en geluidkwaliteit, maar anderzijds is dat zeker niet de schuld van Bridge Entertainment, dat integendeel nog een pluim verdient voor de niet aflatende ijver waarmee langzaam maar zeker ook de commercieel minder interessante pareltjes uit het VRT-archief een nieuw gedigitaliseerd leven krijgen. In ons beoordelingssysteem zit geen cijfer voor goede bedoelingen, want dan had Midas ontegensprekelijk een 10/10 gekregen.
 
EXTRA'S
Rond een niet zo heel succesvol feuilleton als Midas, dat bijvoorbeeld internationaal veel minder weerklank genoot dan Kapitein Zeppos, werd er natuurlijk minder barnumcampagne gevoerd. Toch heeft Bridge de archieven nog eens goed uitgekamd en is op een fragment gestoten uit het programma Tienerklanken, al bijna zo oud als het feuilleton zelf, waarin we een dikke negen minuten reportageverslag krijgen van op de set van Midas. Alleen al de belerende toon en de oudbollige reportagestijl maken van deze documentaire een waardevol studieobject. Een tweede, iets recenter filmpje, betreft een interview met Siegfried De Moor, de man die als kind in het feuilleton de rol van Gertje speelt, geplukt uit het bekende VRT-magazine Man Bijt Hond. Jammer genoeg bevat dit interviewfragmentje evenveel diepgang als de rest van Man Bijt Hond, namelijk geen, en het interview,of wat daarvoor moet doorgaan, blijft een oppervlakkig gesprekje. Het stuk uit bijvoorbeeld Nieuwe Maandag op de release van Kapitein Zeppos was veel interessanter. De collectie cross-promotionele trailers ten slotte is fascinerend, als je ziet wat Bridge allemaal op pakweg tien jaar tijd gerestaureerd heeft. Ik hoop dat de maatschappij nog lang als hofleverancier bij het Huis van Vertrouwen de archieven mag doorspitten. Als Bridge niet meer zou weten wat ze nog moeten uitbrengen, mogen ze mij altijd contacteren voor ideetjes.
 
CONCLUSIE
Midas verdient beter dan ergens weg te liggen rotten in de archieven van de VRT. Alhoewel er een kleine nichemarkt voor is, voornamelijk voor nostalgici zoals ikzelf, hoop ik toch stilletjes dat de overstimulerende en overgecommercialiseerde prut die voor kinderprogramma's doorgaat af en toe eens op punten een slag mag verliezen van dit soort feuilletons, die al wél hun eeuwigheidswaarde bewezen hebben.cover
Studio: Bridge Entertainment

Regie: Senne Rouffaer & Bert Struys
Met: Rik Andries, Elvire Deprez, Siegfried De Moor, Jef Cassiers, Kris Smet, Cyriel Van Gent, Chris Lomme, Vic Moeremans, Diane De Ghouy, Janine Bischops

Film:
7,5/10

Extra's:
1,5/10

Geluid:
5,5/10

Beeld:
6/10


Regio:
0

Genre:
Jeugdfilm

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1967

Leeftijd:
AL

Speelduur:
400 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Vlaams Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
geen
Extra's:

• Documentaire "Reportage op de set van Midas" (uit Tienerklanken)
• Documentaire "Interview met acteur Siegfried De Moor (Gertje)" (uit Man Bijt Hond)"
• Cross-promotionele trailers


Andere recente releases van deze maatschappij