:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> I VINTI
I VINTI
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2010-08-26
FILM
Antonioni maakt in zijn inleiding duidelijk dat na de Tweede Wereldoorlog een generatie is opgestaan die op zijn zachtst gezegd niet conform de regels wil leven. Rebellie is alomtegenwoordig, de jeugd wordt "ontaard" genoemd en lapt elke vorm van conformisme aan zijn laars. Erger nog: onder het dunne vernislaagje van civilisatie van "de jeugd van tegenwoordig" zitten kwelduivels die tot de grootste misdaden in staat zijn. Het is van alle tijden, in het oude Rome werd de jeugd ook al versleten voor een bende bacchanale perverten, maar om de hedendaagse invulling daarvan te illustreren, vertelt Antonioni drie verhalen uit verschillende landen: Italië, Frankrijk en Groot-Brittannië, die allemaal gemeen hebben dat het meestal om "gevallen" jongeren uit de betere klassen gaat. Ze vervelen zich dood en en kicken op criminele activiteiten die hun een perverse soort heldenstatus verleent: iemand vermoorden, liefst nog zonder reden, levert de grootste onderscheiding op met felicitaties van de jury.

1) Frankrijk
Een groep jongeren ziet het groots: ze gaan één van hun maten, de simpele Georges, vermoorden om vervolgens met zijn geld een luilekkerleventje in het zuiden van Frankrijk te leiden. Ze proberen hem te verleiden door Simone (Etchika Choureau), die mee in het complot zit, te overtuigen haar charmes te gebruiken. Tijdens een boswandeling in Virènes bereiden ze hun slag voor en laten de arme jongen onder meer papieren tekenen die in een verkeerde context zoveel betekenen als: ik ben er met het geld van mijn ouders vandoor. André lost het fatale schot, maar hun overwinningsroes is van korte duur als blijkt dat het slachtoffer alleen maar vals geld bij zich had. Vader ziet geen andee mogelijkheid dan zijn zoon te begeleiden naar de gevangenis.

2) Italië
Claudio Valmauro (Franco Interlenghi) heeft een lucratief smokkelhandeltje in zwarte sigaretten. Ondanks het feit dat hij geld in overvloed krijgt van zijn vader, wil hij op eigen benen staan. Als zijn ouders 's nachts merken dat zoonlief niet thuis is gekomen, vrezen ze het ergste. Na een nachtelijke ontmoeting met de douane vlucht Claudio en hij schiet onderweg iemand neer. Verdwaasd doolt hij door de straten van Rome, twijfelend of hij zich moet aangeven. Zijn vriendinnetje Marina (Anna-Maria Ferreiro) is in elk geval zijn strapatsen beu.

3) Engeland
Ken Wharton (Patrick Barr), een jonge schrijver heeft in het park het lichaam van een jonge vrouw (Fay Compton) aangetroffen. In plaats van de zaak aan de politie over te laten, probeert hij het verhaal aan de pers te verkopen.

De film heeft zekere merites en stelt enkele pertinente vragen over de manier waarop mensen onverschillig worden tegenover het geweld waarmee ze elke dag geconfronteerd worden. De film bevat ook nog een hedendaagse boodschap als er weer eens een tramconducteur in elkaar geslagen wordt en niemand van de omstaanders de moed heeft om in te grijpen. I Vinti is zeker geen vrolijke film. Alhoewel het een boodschap voor de eeuwigheid is, kan dat van de film zelf niet gezegd worden: de mise-en-scène is houterig en de zwart-witfilm is niet direct het beste medium om over het alledaagse "faits divers"-geweld een frisse discussie uit te lokken.

BEELD EN GELUID
De Italiaanse Dolby Surround 2.0-track heeft maar een beperkte impact. Vooral het feit dat de hele film is gedubd en daardoor de lypsynchronisatie verloren gaat, is bij het bekijken een ernstige stoorzender. De beelden zijn zeker niet meer in maagdelijke staat en doen wat denken aan Midas.
 
EXTRA'S
De film start op met enkele cross-promotionele trailers.
 
CONCLUSIE
De boodschap die Antonioni ons in zijn film wil brengen heeft nog niets aan actualiteitswaarde ingeboet, maar de film zelf is jammer genoeg verouderd. Alsook het technisch materiaal van de film.cover
Studio: Homescreen

Regie: Michelangelo Antonioni
Met: Franco Interlenghi, Anna-Maria Ferrero, Eduardo Ciannelli, Evi Maltagliati, Umberto Spadaro, Peter Reynolds, David Farrar, Patrick Barr, Fay Compton, Raymond Lovell, Françoise Arnoul, Jean-Pierre Mocky, Etchika Choureau, Henri Poirier, Albert Michel

Film:
6/10

Extra's:
1/10

Geluid:
5/10

Beeld:
5/10


Regio:
2

Genre:
Psychologisch
drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1953

Leeftijd:
6

Speelduur:
109 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Italiaans Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij