DIE HARD 4.0 - LIVE FREE OR DIE HARD (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2010-09-03
FILM
Het nieuwe soort terrorisme waardoor een wereldmacht als de Verenigde Staten op de knieën kan worden gedreven, is niét het soort dat gebruik maakt van nucleaire of biologische wapens, terreuraanslagen enzovoort. De nieuwe dreiging komt van binnenuit: de gehele samenleving is één netwerkkluwen van elektronica geworden, computers, automatisch geregelde verkeerslichten en beurzen waarop het bezit van de kleine spaarder ongenadig is getransformeerd tot een hoop al dan niet brandende lichtjes op een autocue. Mensen leven voortdurend in angst vanwege de buitenlandse politieke situatie, waardoor ze nog méér gaan consumeren om zichzelf een vals gevoel van veiligheid aan te praten... Het zou een mooie studie in sociologie kunnen zijn, maar het loopt iets minder academisch af.
John McClane (Bruce Willis) krijgt op een avond de opdracht om computernerd Matthew Farrell (Justin Long) te arresteren en binnen te brengen voor verhoor. Tot op het bureau geraken ze alvast niet, want vooraleer ze nog maar de deur uit zijn, hebben ze enkele salvo's machinegeweer, wat random schietwerk, een paar handgranaten en een lading C4 overleefd. Matthew Farrell is blijkbaar de enige overlevende hacker die was ingehuurd door een schimmig bedrijfje om de beveiligheid van hun systeem te testen. In werkelijkheid hebben de hackers de zaden gepland voor een "firesale", een golf-na-golfaanval waarbij alle nutsvoorzieningen in het land één voor één uitgeschakeld worden met apocalyptische toestanden tot gevolg. Alleen ouwe roestbak McClane is niet onder de indruk van die digitale hokus pokus en hij gaat dan maar op zijn eentje op zoek naar het hoofd van de bende, de misnoegde ex-veiligheidsmedewerker Thomas Gabriel (Timothy Olyphant) die per se het in zijn bol gehaald heeft om te bewijzen dat zijn post-9/11-plan beter was met een kleine praktische test, tevens het gedroomde alibi om de assets van de beurs in zijn eigen zakken te zuigen. John en Matt gaan de strijd aan, geholpen door wat wereldvreemde figuren zoals beroepsnerd The Warlock (Kevin Smith), die zijn geheime commandocentrum runt vanuit de kelder van zijn mammie. Ze binden de strijd aan met enkele gevaarlijke agenten van Gabriel, zoals de dodelijke ninja Mai (Maggie Q), die toch een maatje te klein blijkt voor McClane, maar erg veel scheelt het niet...
Yippee-Ki-Yay, MotherFuckers! John McClane, intussen een ouwe taaie maar nog niet versleten, is back, en Bruce Willis, een acteur die met de leeftijdsdrempel van de zestig flirt, geeft intusssen de jonge rookies een masterclass in actiefilmacteren, waar de jeugd nog achter kan komen! Eigenlijk was producent Len Wiseman een niet-John McClane-gerelateerd script aan het bestuderen waarin een "analoge held" schittert, een agent die zich helemaal niet thuisvoelt in de moderne gecomputeriseerde misdaadbestrijding en die in een grootse crisis de laatste man in het korps is die het imago van de flikken kan redden. Moet er misschien iemand tijdens de productie opgemerkt hebben dat het personage van de tot dan toe nog naamloze cop wel eens zou kunnen uitgroeien tot de McClane van zijn tijd? Waarop er iemand verbouwereerd de vraag stelde wat er mis was met de huidige McClane? Hoe dan ook, Bruce Willis is bijzonder goed in vorm en staat na een reeks typische op zijn lijf geschreven getormenteerde copfilms zoals Hostage en 16 Blocks nog flink overeind met de beste kaarten om voor de vierde keer in de huid te kruipen van het personage dat hem van de B-lijst van televisiereeksen naar de absolute Hollywood A-lijst zou katapulteren. Ook met films als Unbreakable heeft hij reeds ruimschoots zijn talent kunnen demonstreren, alhoewel ik op Moonlighting na niet echt wild ben van zijn laatste exploten in comedyland.
Wiseman kreeg het verwijt dat zijn film iets te veel naar computertrukendozerij zou grijpen, maar the truth of the matter is dat Die Hard 4.0 net een lekker ouwerwetse "analoge" actiefilm is geworden, waarin veel van de shots, zoals die waarin McClane een helikopter neerhaalt met een auto, net zónder digitaal gefoefel zijn geschoten. Wél kan het verwijt terecht zijn dat Live Free Or Die Hard eigenlijk niets aan de franchise toevoegt dan alweer een hoofdstuk gevatte oneliners van Bruce Willis, alweer een confrontatie tussen een oude, verweerde politieagent die het levend bewijs is dat men van koffiedrinken cynisch wordt, en een hypermoderne schurk die zich graag bediend van allerlei gadgets, maar op het einde van de dag zijn ultraflitsende gsm enkel nog maar kan gebruiken om er gefrustreerd zijn tanden op stuk te bijten. En erg geloofwaardig is het allemaal niet: als McClane met de blote handen de confrontatie aangaat met een tot de tanden bewapend F-35-gevechtsvliegtuig, dan wéét immers ieder normaal mens dat de F-35 geen schijn van kans maakt; McClane wipt vanop een neerstortende tientonner op het vliegtuig, laat het ontploffen en schuift als een biljartbal over het ruwe asfalt om aan de andere kant even vrolijk voort te wippen. Even later schiet hij weloverwogen zichzelf neer opdat de kogel door hem zou gaan om vervolgense een terrorist te doden.
Om McClanes familale interesse te wekken wordt ditmaal zijn dochter Lucy (Mary Elizabeth Winstead) opgevoerd, een al even mentaal weerbaar kieksken dat duidelijk niet ver van onder de vleugels van papa haan is gekropen; papa haan slaat namelijk the crap uit alle soortgenoten van mannelycken kunne die maar iets te veel interesse tonen in zijn dochter, wat al doorgaans niet veel hoeft te zijn. Als Lucy in Gabriels handen terechtkomt, die, ook weer zeer geloofwaardig, nog over een soort van universele databank beschikt waarmee hij op basis van gsm-gegevens iedereen tot op de meter na kan lokaliseren,dan vliegen de verwijten pas goed heen en weer. McClane heeft Gabriels luitenant Mai (Maggie Q, die overigens in deze prent een veel te korte rol heeft) uitgeschakeld, en met Lucy's ontvoering krijgt Gabriel de kans om wraak te nemen. In plaats van doodsbang in zijn broek te doen, doet een beledigde McClane er in zo'n situatie nog een schepje bovenop en zijn we opnieuw vertrokken voor een paar kwartier. McClanes nerdgehalte is zo laag dat hij Boba Fett niet van Kermit de Kikker kan onderscheiden, en een computer zou hij waarschijnlijk exclusief gebruiken om iemand op zijn knikker te rammen, maar toch doorziet hij onmiddellijk dat de "explosie" van het Witte Huis fake is. Tegenover zijn ondoordachte actie staat het wereldvreemde gezwets van zijn onwillige compagnon de route Matt (Justin Long), die peentjes zweet als hij merkt dat McClane helemaal géén helikopterbrevet heeft, maar die dat geen belemmering acht om er toch eentje te "lenen".
En al het bovenstaande is slechts een voorsmaakje. Die Hard 4.0 is nog ongeloofwaardiger, stommer en extremer dan we kunnen omschrijven, maar blijft desalniettemin een hapklaar brokje ambachtelijk actie-entertainment zoals het tegenwoordig nog weinig wordt gemaakt. Toch een positieve balans en toch maar 3/10? Dat is natuurlijk omdat we weer royally screwed worden met de gekuiste versie van Live Free Or Die Hard: ondanks het feit dat McClane tegen 100 per uur vijanden neerknalt en ze door de klappende wieken van een ventilator duwt, moesten naar Amerikaanse normen alle schuttingstermen eruit. Wat in het geval van Die Hard spijtig is, want zelfs McClanes overbekende tag line is hierdoor getrimd, samen met een paar dozijn vervoegingen van het Engelse woord voor copuleren. De krachttermen en het weggelaten bloed (behalve, opmerkelijk, dat van McClane) knippen is voor een franchise zoals Hard 4.0 die net daarop drijft, als een samoeraifilm zonder Japanners. Dergelijke hypocriete houding moet voor ons worden afgestraft. Motherfuckers!
BEELD EN GELUID
Uiteraard is het recentere Live Free Or Die Hard qua beeldkwaliteit een stuk beter dan Die Hard en Die Hard 2: Die Harder. Het beeld ziet er schitterend uit, met technisch een volledig foutenvrij beeld met een lichte zweem van grain, goed gesatureerde kleurvlakken en genoeg contrast om het nachtelijke beeld (de film gaat over een gigantische stroomstoring, remember?) de diepte mee te geven die we van HD verwachten, zelfs in bijvoorbeeld het nerdappartement van Farrell en in de zelfs nerdere kelder die The Warlock bij zijn mamma naast de patattenbak heeft staan. Wiseman heeft zijn film met digitale camera's gedraaid en achteraf alleen nog maar de kleurbalansen wat bijgewerkt. De details zijn sprekend: je kan zelfs nog achterhalen welk computerarcadespelletje Warlock in zijn kelder heeft staan (het is Asteroid, voor de dorks onder ons). De make-upafdeling heeft beter zijn best gedaan dan bij de vorige films, want Bruce Willis' gehavende lijf ziet er een stuk realistischer uit. De close-ups zien er overigens allemaal nogal impressionant uit, niet alleen die van Willis. Alleen voor het af en toe iets te veel uit evenwicht halen van de kleurbalansen, in de richting van oversaturatie in een paar scènes, trekken we een paar puntjes af, maar het is niet echt iets om over naar huis te schrijven. Het geluid is van referentiekwaliteit: de DTS-HD MA 5.1-track is één van de meest intense die je op de markt vindt. De film is niet direct subtiel, maar geen enkele van de actiescènes is zomaar een optelsom van het lawaai dat erbijhoort. Als McClanes tientonner bijvoorbeeld wordt aangevallen door een F-35, dan hoor je het gekraak van het asfalt onder de wielen, breken de steunbalken van de autoweg één voor een en blijft de F-35 ergens bovenaan rondcirkelen, waarbij je de richting kan volgen van de raketten die hij afschiet. De bassen zijn zowat het krachtigste wat ik ooit gehoord heb op film en toch overstemmen ze het geheel niet. Kortom, het hele spectrum aan audio komt tot leven op deze Blu-ray.
EXTRA'S
Hier zitten we met een klein probleempje. Niet al het goede materiaal van de dvd is overgenomen en díe versie was al gebrekkig omdat er in de UK een betere versie bestaat. Om te beginnen is de commentaartrack verdwenen. Ook vier extra scènes en een acht minuten durende blooperreel zijn weg. Ook de documentaires Hacker Underworld, Homeland Security in a Cyber Age en Matt's Pad With Justin Long Featurette zijn verdwenen.
Echter! Vier of vijf ongewassen rockers van de ruwste variëteit, die zich Guyz Nite noemen - de naam deed ons eerder denken aan een kwartet loverboycastrati uit het Take That-genre - brengen een vier en een half minuut durende aubade aan de meest fijnbesnaarde, altijd volgens de regels van het boekje werkende, gevoelige en diepmenselijke politieman aller tijden: John McClane. In evenveel strofes bezingen ze zijn vier filmische feelgood familieavonturen die bekend staan als Die Hard, Die Harder, Die Hard With A Vengeance en Live Free Of Die Hard. Pret voor de allerkleinsten gegarandeerd, motherfuckers! De band maakt zelfs gebruik van een gastvocalist, ene B. Willis, die zijn bekende oneliner Yippee-ki-yay, motherfucker! meer dan één maal ten gehore mag brengen. En DIT haalt dan de Blu-ray versie WEL??! Begrijpen wie het begrijpen kan! Zes minuten lang krijgen we daarna een behind the scenes-featurette waarin de seks-en-drugs-en-rock-en-rollers hun diepgaande filosofie over het leven, het universum en de plaats van de mensheid daarin mogen verkondigen. Guyz Nite... het had bijna Spinal Tap kunnen zijn. Maar de hoofdmoot, de documentaire Analogue Hero In A Digital World (97 min.) is gebleven. Het is een redelijk goed gestoffeerde, allesomvattende documentaire van dik anderhalf uur die in tien hoofdstukken alle aspecten van de film behandelt: de visuele effecten, de casting, de digitale bijkleuring, de montage en de muziek. Yippie-ki-yay Motherf*****! (22 min.) bevat een interview met Bruce Willis door Kevin Smith, die zich als een kid in a candy store gedraagt omdat hij Bruce Willis mag interviewen. Zijn bijdrage is redelijk simplistisch van opzet. In de korte Fox-documentaire Fox Movie Channel Presents Fox Legacy(6 min.) maakt filmcriticus Tom Rothman het publiek warm voor de film door de beste fragmenten uit de eerste drie films nog eens boven te halen. Wel krijgen we nog de
trailer te zien.
CONCLUSIE
Alhoewel Live Free Or Die Hard aanbevelenswaardig is, zijn er verschillende reden om 'm niet te kopen: ten eerste is het de gecensureerde versie, wat uitgerekend een legacy als Die Hard niet waardig is; ten tweede zijn de extra's een belachelijke aanfluiting ten opzichte van wat er te vinden zou moeten zijn afgaande op de dvd.
Studio:
Fox
Regie:
Len Wiseman
Met:
Bruce Willis, Timothy Olyphant, Justin Long, Maggie Q, Kevin Smith, Mary Elizabeth Winstead
Beeldformaat:
2.40:1 HD
Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS 5.1
Italiaans DTS 5.1
Tsjechisch Dolby Digital 5.1
Pools Dolby Digital 5.1
Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Tsjechisch, Portugees, Grieks, Hebreeuws, IJslands, Arabisch, Pools
Extra's:
• Documentaire "Analog hero in a digital world: The making of Die Hard 4.0"
• Documentaire "Yippie-ki-yay Motherf******!"
• Muziekvideo Guyz Nite
• Behind the scenes - muziekvideo
• Documentaire "Movie Channel presents Fox Legacy"
• Trailer