:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LARK RISE TO CANDLEFORD - SEIZOEN 3
LARK RISE TO CANDLEFORD - SEIZOEN 3
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2010-12-05
TV-SERIE
Seizoen 2 van deze Britse tv-serie (2009) eindigde met voldoende cliffhangers en onopgeloste eindjes om een vervolg mogelijk te maken. Liefhebbers van romantisch en nostalgisch drama met een vleugje emotie en humor, die onze goede raad hebben gevolgd en beide eerste seizoenen van Lark Rise To Candleford in huis haalden, mogen zich opnieuw verwachten aan een reeks hartverwarmende evoluties en boeiende confrontaties met af en toe een bitter randje, want het leven in het provinciestadje Candleford en in het nabijgelegen gehucht Lark Rise wordt ook in dit derde seizoen gedomineerd door goede en slechte dagen, door goed en veel minder goed nieuws en door de wisselvalligheden van de menselijke natuur. Centraal staat opnieuw het postkantoor van Candleford, geleid door de immer charmante Dorcas Lane, ondertussen de gelukkige moeder van Sidney, een achtjarige jongen met een ziekenfondsbrilletje, die ze in huis heeft genomen na de dood van zijn beide ouders, verwanten van de familie Lane. Hij zorgt voor een doel in haar leven, want sinds de fout gelopen affaire met Sir Midwinter, haar jeugdvriend én kasteelheer, was Dorcas Lane een klein beetje het noorden kwijt. Sinds de komst van Sidney is ze weer helemaal de oude en de strenge, maar minzame werkgeefster van Laura, Minnie en Thomas Brown en de toeverlaat voor al wie z’n hart een keer wil uitstorten of nood heeft aan goede raad of advies.

 
Toch hebben de gebeurtenissen in het voorbije jaar littekens gemaakt in Candleford en Lark Rise. Laura Timmins, de ondertussen 19-jarige dochter van Emma en Robert Timmins uit Lark Rise, begint haar derde jaar als postbode bij Dorcas Lane. Zij heeft de aantrekkelijke klokkenmaker Fisher Bloom noodgedwongen uit het hoofd gezet, want die kon het leven als rondtrekkend handswerker geen vaarwel zeggen, maar misschien vindt zij troost bij Daniel Parish, een jonge journalist die in Candleford neerstrijkt om een verhaal te schrijven voor een krant in Oxford over arme mensen die onverwacht een grote erfenis in de schoot geworpen krijgen. De gelukkige is Laura’s moeder Emma. Schijnbaar is zij één van de erfgenamen van een oom die fortuin heeft gemaakt. Alf Arless, Laura’s jeugdvriend uit Lark Rise, heeft z’n plannen voor een relatie met z’n buurmeisje opgeborgen. Z’n moeder is in de gevangenis terechtgekomen en hij heeft nu alleen de zorg over zijn broertje en twee zusjes. Bovendien heeft hij zich erbij neergelegd dat de intelligente en wereldse Laura geen partij is voor een arme landarbeider. Postbode en godsdienstfanaat Thomas Brown is ondertussen getrouwd met Margaret Ellison, de niet zo aantrekkelijke, maar gevoelige en toegewijde dochter van de overleden dominee. Hun huwelijk is voorlopig kinderloos, want als Thomas aan een spelletje met zijn vrouw denkt, dan bedoelt hij eigenlijk samen bidden, tot groot verdriet van de niet meer zo jonge Margaret die de vruchtbare periode in haar leven doelloos ziet passeren. De zusjes Pratt, de immer chique geklede oude vrijsters uit The Stores, de tot ver over de grenzen van de landstreek geroemde kledingszaak voor dames van stand, hebben hun meningsverschillen bijgelegd, maar Ruby Pratt blijft een smeulende vulkaan. Zonder medeweten van haar oudere zus Pearl heeft ze gereageerd op de advertentie van een man uit het afgelegen Pontefract. Ze hoopt op termijn een gezin te kunnen stichten, maar ze beseft dat Pearl haar dat idee uit het hoofd zal praten, of haar probeert te verbieden om nog langer met de man in kwestie te corresponderen. En dan is er ten slotte Minnie, het dienstmeisje in Dorcas Lanes postkantoor, een muisje, eenvoudig en naïef, dat vecht tegen haar eigen beperkingen en op zoek is naar haar eigen kleine beetje romantiek.
 

 
Tegen die achtergrond voeren de regisseurs in dit derde seizoen de kijker door twaalf nieuwe afleveringen van Lark Rise en Candleford. De beide gemeenschappen zijn naar elkaar toegegroeid, de vijandigheid is grotendeels verdwenen, de vooroordelen zijn opgeborgen. De nieuwe tijd – er is sprake van de aanleg van een spoorweg naar het nabijgelegen Inglestone – leeft ook in het dorpje en de provinciestad, al moet gezegd dat daar in de praktijk nog niet heel veel van te merken is. Het leven gaat er z’n gewone gang. Daniel Parish, de journalist, besluit uiteindelijk om te blijven. Hij heeft een oogje op Laura en zij op hem. Hij brengt een drukpers naar Candleford want hij wil er z’n eigen krant beginnen, wat voor opschudding zorgt, want sinds de introductie van de fiets voor de postbodes een jaar eerder zijn er nog nauwelijks nieuwigheden doorgedrongen tot de landstreek.

 
Zoals in de voorbije seizoenen is Lark Rise To Candleford een mengeling van lange verhaallijnen en korte anekdotes die in elke aflevering aan bod komen. De korte verhalen zijn niet altijd even sterk en doen er bovendien niet echt toe voor de voortgang van de serie, die zich inmiddels over drie seizoenen uitspreidt, want een aantal dramatische keuzes die in seizoen 1 zijn gemaakt, zijn bij het begin van seizoen 3 nog lang niet helemaal opgelost en sommige zijn dat zelfs niet tegen het einde van deze 12 nieuwe afleveringen. In her Majesty’s Post Office is bijv. alleen Thomas Brown in het huwelijksbootje gestapt na een lange bemiddeling van zijn collega’s, maar postoverste Dorcas Lane en haar assistente Laura Timmins zijn nog niet onder de pannen. Het slepende conflict tussen de zusjes Pratt krijgt in seizoen drie wél een oplossing. Victoria Hamilton (Ruby) moest de set van Lark Rise to Candleford vroegtijdig verlaten voor een rol in de nieuwe BBC-serie Toast (2010), volgens de makers de ultieme nostalgische trip over alles wat eetbaar was in de jaren zestig in Groot-Brittannië, wat dat ook moge betekenen. Haar personage Ruby verdwijnt in aflevering vijf. De prachtige scènes tussen de beide oude vrijsters moet de kijker dus missen in het vervolg van het seizoen, waardoor The Stores ook minder aan bod komt en men voor Pearl Pratt z’n toevlucht heeft moeten nemen tot een lichte karakterverandering om het personage te handhaven. Minder opvallend is het verdwijnen van Brendan Coyle (vader Robert Timmins) in aflevering tien, want die kreeg een rol aangeboden in de ondertussen tot een overdonderend succes uitgegroeide ITV-serie Downton Abbey (2010) die zich afspeelt in de periode vóór WOI. Zijn plaats wordt ingenomen door Matthew McNulty als klokkenmaker Fisher Bloom, die Laura Timmins in seizoen 2 het hof maakte. Een goede keuze, want de naijver tussen Fisher Bloom en nieuwkomer Daniel Parish (Ben Aldridge) laait hoog op, waardoor het niet opvalt dat Laura’s vader uit de serie is geschreven.

 
Lark Rise To Candleford 3 is nog steeds een serie met een lach en een traan, want geluk en verdriet lagen nog heel dicht bijeen in de periode die Flora Thompson in haar semi-autobiografische trilogy over Lark Rise en Candleford uitvoerig beschrijft. Geldnood komt in elke aflevering wel een keer aan bod en treft voornamelijk de arme boerenbevolking van Lark Rise die in de winter moet overleven op het graanafval dat vrouwen en kinderen na de oogst op de stoppelveldjes verzamelen. In Candleford voelt men dan weer veel meer de economische malaise die het land in haar greep houdt. Het vertrek van Ruby Pratt is een extra klap voor de financiën van de hautecouturezaak The Stores, waar Pearl Pratt al een hele tijd moeite heeft om de eindjes aan elkaar te knopen en een faillissement te vermijden. En als de kinderen de mazelen krijgen midden in het oogstseizoen, is Emma Timmins in alle staten, want wie zal er voor de zieke kinderen zorgen en wie gaat ondertussen naar het veld om graanhalmen te verzamelen voor het brood in de komende wintermaanden? In een tijd zonder werkeloosheidsuitkeringen, leefloon of ziektewet was hongersnood nooit veraf. Voor de bejaarden betekende het meestal ook de definitieve verbanning naar het werkhuis, de primitieve stedelijke opvangdienst voor armlastige en/of berooide medeburgers. Gelukkig wordt er ook veel gelachen in de serie, waarvoor Twister en vooral Thomas Brown garant staan, want zij houden er meestal heel aparte meningen op na die voor de nodige controverse zorgen.

 
Meer dan in de vorige seizoenen wordt er gemoraliseerd in deze derde serie en dat stoort wel eens, vooral als Emma en Robert Timmins hun kinderen of buren vergasten op een aantal boerenwijsheden. Waar halen ze die vandaan overigens, zij als gewone huisvrouw en hij als handswerker, waardoor ze zelfs respect afdwingen van Dorcas Lane en Daniel Parish? Het zijn schoonheidsfoutjes die we de makers vergeven, want net zoals de kijker zijn ze ondertussen fans geworden van de aantrekkelijke figuren en de hartverwarmende situaties die ze gecreëerd hebben op basis van de Thompson-verhalen. Lark Rise To Candleford is trouwens niet minder dan verslavend, want ondanks de ingebakken naïviteit en het matige tempo, gaat het om interessante en unieke figuren, gestalte gegeven door een cast van uitstekende acteurs die, naargelang de serie vordert, zich steeds beter in de rollen inleven. Zoals eerder gemeld zijn niet alle problemen opgelost aan het einde van dit derde seizoen en hebben niet alle belangrijke personages een begin gemaakt met hun toekomst. Vooral over het lot van de 19-jarige Laura Timmins blijft onzekerheid bestaan: kiest ze voor de romantische en avontuurlijke klokkenmaker Fisher Bloom of eerder voor een huwelijk op stand met Oxford-journalist Daniel Parish? Met een beetje geluk verneemt u dat volgend jaar in seizoen 4.
 
BEELD EN GELUID
Vooral in deze serie valt op hoe de makers het onderscheid tussen Lark Rise en Candleford via de kleurenkeuze maken: in Lark Rise hangt altijd een oranjekleurige schijn in de fragmenten als suggestie van gemoedelijkheid en landelijkheid; in Candleford is het kleurenpalet veel realistischer en harder, want daar leeft al iets van een echte stad. De kwaliteit van de opnamen is naar goede BBC-gewoonte niet minder dan uitstekend met een goed zwartniveau en zonder ongerechtigheden. De geluidstrack staat in het 5.1-formaat, maar heel veel effecten moet u niet verwachten in deze eerder rustige serie die zich in een provinciestadje en op het platteland afspeelt. Het ondertussen bekende deuntje dat regelmatig terugkeert, is wel aanstekelijk!
 
EXTRA’S
Geen
 
CONCLUSIE                               
Lark Rise To Candleford 3, we keken er op de redactie al een hele tijd naar uit en het wachten is opnieuw beloond met 12 aantrekkelijke en vermakelijke afleveringen over het wel en wee van personages die ondertussen een deel van de familie geworden zijn en die er dus toe doen. Emotie, geluk, (liefdes)-verdriet, jaloezie, vriendschap, sentimentaliteit, achterdocht en vooral veel humor, dat zijn de ingrediënten van deze bijzondere en vooral visueel mooie serie.cover
Studio: Just Entertainment

Regie: Patrick Lau, Moira Armstrong, David Tucker, Susan Tully
Met: Olivia Hallinan, Sarah Lancashire, Julia Sawalha, Fergus Drysdale, Claudie Blakley, Mark Heap, Brendan Coyle, John Dagleish, Karl Johnson, Linda Bassett, Matilda Ziegler, Victoria Hamilton, Sandy McDade, Ruby Bentall

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2010

Leeftijd:
AL

Speelduur:
600 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717344741736


Beeldformaat:
1:85.1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij