:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FIST OF LEGEND
FIST OF LEGEND
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2002-07-16
FILM
We schrijven de jaren dertig. Chen Zhen (Jet Li), een jonge Chinese student die studeert in Japan, verneemt dat zijn meester gedood is bij een duel met een rivaliserende Japanse gevechtsschool. Eenmaal thuis aangekomen ontdekt hij al snel dat zijn meester het gevecht niet verloren heeft, maar dat hij vergiftigd werd. Maar hij vindt niet al te veel steun bij zijn school. Dit omdat Chen Zhen een relatie heeft met een Japans meisje (Shinobu Nakayama ) en hierdoor word hij uiteindelijk zelfs uit zijn eigen school gezet! Maar dat houdt hem niet tegen en hij gaat verder op onderzoek naar de moordenaars van zijn meester…

In 1972 schreef Bruce Lee geschiedenis met de ondertussen onsterfelijke klassieker Fist Of Fury. De film was een overweldigend succes en Lo Wei (regisseur Fist Of Fury) wilde een sequel draaien. Maar door de veel te vroege dood van Bruce Lee (20 juli 1973) moest er een vervanger gevonden worden. Deze werd gevonden in een piepjonge Jackie Chan! In 1976 was het zover en kwam Lo Wei op de proppen met Fist Of Fury II (ook bekend als The New Fist Of Fury). Maar de film was een teleurstelling en ging genadeloos op zijn bek. Toch vond een verlichte van geest, Tso Nam Lee, het nodig om in 1980 een derde deel te maken met de originele titel Fist Of Fury III! Dit derde deel was tegelijkertijd ook een vervolg op Fists Of Fury II, een onofficiële sequel (net als de officiële sequel ook uit 1976) van dezelfde regisseur. Waar we in Fist Of Fury II nog het talent van Jackie Chan hadden, hebben we in deel III Bruce Li. Een zéér middelmatig acteur dat zijn carrière vulde met Bruce Lee-imitaties in “meesterwerken” als Goodbye Bruce Lee (1975) en Bruce Lee in New Guinea (1977). De man had enkele hoogtepunten met Game Of Death I en II maar verdween in 1989 in de anonimiteit. Begin jaren negentig dachten actiester/producent Jet Li en regisseur Gordon Chan (2000 A.D.) dat de tijd wel rijp was voor een fatsoenlijke remake van Fist Of Fury. Met actiescènes onder leiding van meester Yuen Woo-Ping (The Matrix-trilogie, Black Mask II) en de strakke regie van Gordon Chan (voor wie het zijn eerste kungfufilm was!) had de film al enkele stevige kwaliteiten op zak. Ook de hoofdrol van het legendarische karakter Chen Zhen was op het lijf geschreven van "elastiek" Jet Li maar toch werd de film geen hit! En het meest ironische aan heel de zaak is dat Fist Of Legend de dag van vandaag overal beschouwd wordt als één van de beste kungfu-films aller tijden! Vele critici vinden dat Fist Of Legend het originele Fist Of Fury zelfs overtreft! Naar aanleiding van deze film mocht Yuen Woo-Ping de actiescènes doen van The Matrix! Ook Jet Li weet dat Fist Of Legend als zijn beste film aller tijden beschouwt wordt want na de slechte kritiek op de vechtscènes in Romeo Must vertelde hij zijn fans dat Kiss Of The Dragon meer à la Fist Of Legend ging zijn. Resultaat: Kiss Of The Dragon is zijn meest geslaagde Internationale film! Met deze Fist Of Legend kunt u gerust zijn dat u een echte klassieker in handen hebt, aan u om te oordelen dat hij effectief het originele en zéér geslaagde Fist Of Fury overtreft…

BEELD EN GELUID
Het 1.85:1 anamorfische beeld is van zéér goede kwaliteit! Het beeld is het grootste deel scherp heeft een goed contrast en schaduwdetail. De kleuren zijn helder en natuurlijk. Printbeschadigingen en vuil hebben we niet kunnen opmerken en ook digitale compressiefouten ontbreken. Het enige minpunt dat we hebben kunnen opmerken zijn enkele softere momenten en wat minimale filmgrain. Een zéér goede transfer! Op het gebied van geluid is het wat minder. Hier hebben we de keuze uit drie verschillende geluidssporen: een Franse dub (Dolby Digital 2.0), een Engelse dub (Dolby Digital 5.1) en de originele Cantonese Mono-track. We bespreken hier de Cantonese geluidstrack. Deze weinig dynamische geluidstrack heeft spijtig genoeg wat last van lichte ruis en kraakjes. Dit valt gelukkig alleen op als het stil is. Ook klinkt de track op sommige momenten wat hol en scherp en dit maakt dat de track wat gemaakt overkomt. Maar gezien het gebruikte bronmateriaal is hij best wel te doen. De Engelse Dolby Digital 5.1-track hebben we ook even geprobeerd en deze bevat een beperkte spreiding en heeft voldoende ondersteuning als dit nodig is. Helaas klinkt deze track onnatuurlijk en soms wat lachwekkend. Ook leek er een zéér licht maar toch hoorbaar gefluit te horen op de stille momenten. Maar de meeste mensen zullen toch enkel de originele track gebruiken.

EXTRA’S
We zijn er ons van bewust dat dit een Franse DVD-uitgave is, maar met uitzondering van de documentaire “Vergelijking Fist Of Fury en Fist Of Legend”, die volledig Frans is zonder ondertiteling, is alles te bekijken en te volgen voor de niet Frans sprekende kijker.

De extra’s zijn verdeeld over twee schijven. Op de eerste hebben natuurlijk hoofdzakelijk de film en als extra’s treffen we enkel cross-promotional trailers aan van ander HK-video titels zoals: The Killer, Zu: Warriors From The Magic Mountain, The Evil Cult, The Stormriders, The Blade, City Hunter, Black Mask en Snake In The Eagle’s Shadow. In deze trailers wordt niet gesproken.

De tweede DVD daarentegen is goed gevuld met interessante features. Als eerste treffen we een Engels gesproken (met vaste Franse ondertitels) interview met regisseur Gordon Chan aan. Dit interview duurt een mooie 18 minuten. De sympathieke regisseur vertelt hoe Fist Of Legend tot stand kwam en welke verschillen er zijn tussen Fist Of Fury en Fist Of Legend. Ook haalt hij even de samenwerking aan met Yuen Woo-Ping en Billy Chow, maar ook de teleurstellende boxoffice-resultaten. Dit wordt afgewisseld met beelden uit Fist Of Fury, Fist Of Legend en Akira Kurosawa’s Red Beard uit 1965.

Dan treffen we de 35 minuten durende documentaire “Vergelijking tussen Fist Of Fury en Fist Of Legend” aan. Hier vertellen redacteur Charles Tesson, journalist Francois Armanet en regisseur Christophe Gans (tevens de drijvende kracht achter het HK-video label) uitgebreid over de verschillen tussen beide films. Dit is volledig Frans gesproken en niet ondertiteld. Voor de niet Frans sprekende kijker zijn er een aantal zeldzame foto’s van Bruce Lee en Jet Li te bewonderen en krijgen we een fragmenten te zien uit Fist Of Fury, Fist Of Fury II en Fist Of Legend.

Dan hebben we een korte fotogalerij. Hier komen automatisch en begeleid door muziek uit de film 7 production stills en 1 posterafbeelding voorbij.

In de filmografiesectie hebben we een uitgebreide filmografie (voorafgegaan door 1 pagina Franse biografie per persoon) van Gordon Chan (regie), Yuen Woo-Ping (actiechoreografie) en Jet Li. De filmtitels in de filmografieën zijn weergegeven in het Frans en Engels.

Als laatste krijgen we de nieuwe Franse bioscooptrailer (waar is de originele bioscooptrailer gebleven?) en een weblink voor de website van Metropolitan Films.

CONCLUSIE
Fist Of Legend is een schitterende kungfu-film met levende "elastiek" Jet Li in de hoofdrollen. Volgens critici, fans en kenners is Fist Of Legend tevens één van de beste kungfufilms aller tijden! Een film van zo’n kaliber schreeuwt gewoon om een goede DVD-uitgave en het franse HK-video komt zowaar op de proppen met een dubbele DVD uitvoering! Het is zelfs een editie geworden waar ze overal ter wereld jaloers mogen op zijn, want nergens is deze film in zo’n goede beeldkwaliteit en in het originele geluid verschenen! Bovendien heeft deze schijf een mooi pakket aan extra’s. De film is wel enkel in het Frans ondertiteld maar het verhaal is gemakkelijk te volgen zelfs als u geen letter Frans spreekt. En voor wie echt wil is er een Engelse dub aanwezig. Ook de extra’s zijn te genieten voor wie de Franse taal niet beheerst. Dus met deze prachtige Franse editie hebt u de beste versie van Fist Of Legend in handen die er te krijgen is! Prima werk van HK-video!


cover
Studio: Metropolitan Film & Video

Regie: Gordon Chan
Met: Jet Li, Shinobu Nakayama, Billy Chow, Jackson Liu, Cheun-Yan Yuen, Ada Choi, Siu-hou Chin

Film:
9/10

Extra's:
7/10

Geluid:
6/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Martial Arts

Versie:
Frankrijk

Jaar:
1994

Leeftijd:
TOUS

Speelduur:
98 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
3512391805449


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Cantonees Dolby Digital Mono 1.0
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Frans
Extra's:
Disc 1
• Cross-promotional trailers

Disc 2
• Interview Gordon Chan,
• Vergelijking Fist Of Fury en Fist Of Legend,
• Fotogalerij,
• Filmografieën,
• Bioscooptrailer,
• Weblink

Andere recente releases van deze maatschappij