:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> NIGHTMARE ON ELM STREET, A (1984)
NIGHTMARE ON ELM STREET, A (1984) (BLU-RAY)
Bespreking door: Stan - Geplaatst op: 2011-02-10
FILM
One, two, Freddy's coming for you.

Freddy Krueger is de legendarische griezel die in deze horrorklassieker jou achterna komt... Zelfs wie de film nog nooit gezien heeft herkent ongetwijfeld de centrale figuur met de roodzwarte trui, de oude hoed en de handschoen met vlijmscherpe messen. De tieners die hij onuitputtelijk achtervolgt zijn eerder bijzaak in het verhaal. Horrorgenie Wes Craven (The Hills Have Eyes ,1977; Scream, 1996) laat Krueger zijn slachtoffers terroriseren in een droomwereld, een tje waar niemand veilig is (men kan immers niet eeuwig wakker blijven). Dit originele concept voegt een extra spanning toe waarbij de kijker nooit zeker weet of het personage nu wel of niet droomt.


De moeilijke en soms traumatische adolescentieperiode is het onderliggende thema in de film. Freddy (een glansrol van Robert Englund) die uitsluitend tieners aanvalt, de stroeve relaties tussen de ongelovige ouders en hun kinderen en verwijzingen naar de ontluikende seksualiteit van deze jonge adolescenten (Kruegers hand tussen de benen van de badende Langenkamp) zijn daar voorbeelden van.Als generatiegenoot van andere klassiekers in het genre als Halloween en Friday The 13th doorstaan de speciale effecten de tand des tijd behoorlijk goed en ware het niet van de bizarre kapsels en kledij zou de film zich gemakkelijk in de hedendaagse maatschappij kunnen afspelen. Merk nog op dat de piepjonge en amper herkenbare Johnny Depp in deze prent zijn allereerste filmrol (met verve) krijgt.
 

BEELD EN GELUID
Prima soundtrack met het welbekende themaliedje dat uitstekend klinkt op de 7.1-geluidsband. De 2 extra speakers worden wel amper gebruikt, dus van een echte meerwaarde kunnen we niet spreken. Het beeld is vol van kleur met behoorlijk scherpe details: de remastering is meer dan geslaagd! Men zou nooit vermoeden dat dit oorspronkelijk een lowbudgetfilm uit 1984 is. Indrukwekkend zijn de speciale effecten die met heel beperkte middelen (zie bonusmateriaal) tot stand zijn gekomen.EXTRA'S
Ready Freddy Focus Points: als deze feature wordt geactiveerd komt tijdens het afspelen van de film af en toe een logo op scherm, waardoor je via de afstandsbediening even uit de film kan stappen voor extra info of een alternatief einde. De extra informatie bevat interviews met cast en/of crew en is ook integraal te vinden via het menu. De alternatieve eindes zijn alleen via de focus points te zien. 2 commentaartracks: een commentaartrack met Wes Craven, Heather Langenkamp, John Saxon en  Jacques Haitkin. De tweede track bevat commentaar van zowat iedereen die aan de film heeft meegewerkt. Bij de commentaartracks is er geen ondertiteling voorzien.  Alternatieve eindes: de Scary Ending,  de Happy Ending en de Freddy Ending die telkens een minuut duren en de noemer briljante alternatieven niet kunnen waarmaken. 3 featurettes: Never Sleep Again (50m) en The House that Freddy Built (22m) gaan over hoe de film tot stand kwam, waarbij vooral schrijver en regisseur Wes Craven en de hoofdproducer aan het woord komen. De problemen om budgetten rond te krijgen, de inspiratie voor het terroriseren via de droomwereld en voor Freddy Krueger, de uitvoering van de special effects,... komen aan bod. Night Terrors (15m) gaat de filosofischere toer op waarbij vakmensen dromen en de menselijke geest bespreken. Trivia track: kleine weetjes die op het scherm komen indien geactiveerd, de meeste zijn echter al verteld in de featurettes en/of commentaartracks.

De extra’s zijn uitgebreid, waarbij verschillende features tegelijk kunnen worden afgespeeld (bijv. trivia track, commentaartrack en focus points  tegelijk). Bij de commentaartracks ontbreken de ondertitels. We hadden wel graag Johnny Depp aan het woord gezien over zijn eerste filmrol.

CONCLUSIE
A Nightmare On Elm Street is een horrorklassieker die iedereen moet gezien hebben en die voor deze release in een kwaliteitsvol kleedje is gestopt. Vele vervolgen en een remake later blijft dit de enige echte nachtmerrie! Slaapwel!


coverStudio: Warner

Regie: Wes Craven
Met: Amanda Wyss, Robert Englund, Heather Langenkamp, Johnny Depp, John Saxon

Film:
7,5/10

Extra's:
7,5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1984

Leeftijd:
16

Speelduur:
91 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:

Engels DTS-HD MA 7.1
Engels Mono 1.0 Frans Mono 1.0 Duits Mono 1.0 Italiaans Mono 1.0  Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
•  Ready Freddy Focus Points
•  2 commentaartracks
•  Alternatieve eindes
•  3 featurettes
•  Trivia track

Andere recente releases van deze maatschappij