:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MONK - SEIZOEN 7
MONK - SEIZOEN 7
Bespreking door: Dieter - Geplaatst op: 2011-03-08
SERIE
Obsessief-compulsieve handelingen hebben hun beste tijd gehad te oordelen naar het zevende seizoen van de detectivereeks Monk. In reeksen vijf en zes was het vet al wat van de soep, maar de 16 episodes die op de meest recente dvd-release staan, zijn als geheel de zwakste verzameling avonturen van de 'defectieve detective' tot op heden. Op zich is dat niet verwonderlijk. Langlopende tv-series - zelfs klasbakken als The Simpsons, Frasier of Hill Street Blues - houden een hoge kwaliteit doorgaans maximum zeven jaargangen vol. Voeg daar bij dat Monk nooit écht in de hoogste versnelling schakelde en dat detectivereeksen moeilijker zijn om fris en vernieuwend te houden dan eender welk ander genre en je krijgt... wel: het zevende seizoen van Monk.

Nochtans steekt de reeks goed van wal met een van onderhuidse emotie doordrongen eerste episode. In het hiaat tussen seizoen zes en zeven overleed namelijk acteur Stanley Kamel, die in de serie de rol van Adrian Monks psychiater, vertolkte. De makers besloten in fictie de realiteit te volgen, wat dramatisch gezien een goede zet is,, want als er één constante was in de neuroses van de detective de voorbije zes jaar, dan was het wel de helpende psychologische hand van dr. Kroger. Monk moet zich kortom bruusk aanpassen aan een nieuwe situatie, wat in het script gevisualiseerd wordt door de aankoop van een nieuw huis. De plot mag dan niet veel verschillen van een gemiddelde Looney Tunes-aflevering, het verhaal blijkt het perfecte glijmiddel voor de kijker om - samen met Monk - het afscheid van dr. Kroger te verwerken. Bovendien voegt de nieuwe psychiater een leuke verse dynamiek toe, niet het minst omdat die vertolkt wordt door de altijd aimabele Hector Elizondo.

Na deze mooie opener zakt het niveau van Monk helaas met iedere volgende aflevering een beetje. Er zijn in de eerste helft van het seizoen nog een aantal lichtpuntjes - Mr. Monk Gets Lotto Fever bezit een uitstekend tempo met dito grappen en in Mr. Monk Takes a Punch is de geleidelijke scenario-opbouw naar de grote climax vernuftig uitgedacht - maar voorbij halfweg komt de gemiddelde kwaliteit niet uit boven die van de generische detectivereeks. Waar ooit hele afleveringen bol stonden van de excentrieke nevenpersonages en grinnikscènes, zijn die in seizoen zeven een stuk sporadischer. Zelfs wat het hoogtepunt van het seizoen had moeten zijn - de honderdste aflevering - zakt genadeloos door het ijs omwille van een suspensloze plot. Ook de belangrijkste gimmick van die aflevering - ze is deels opgevat als een aflevering van een reportageshow waarin Monk gevolgd wordt tijdens zijn werk - werkt niet zo goed als de makers wellicht hoopten. Al moet gezegd worden dat de episode ook de lachspieren stevig aan het werk zet dankzij een als vampier verklede ober die politiek incorrect reageert op de vragen van de politie wanneer hij niet weet dat twee van zijn ex-collega's vermoord zijn.

Wat Monk alsnog overeind houdt temidden de middelmatigheid zijn de hoofdacteurs. De karakters zijn inmiddels een tweede huid geworden voor Tony Shalhoub, Traylor Howard, Ted Levine en Jason Gray-Stanford. Het kwartet blijkt een onverwoestbare rots in de branding, ook al bevatten de scenario's nauwelijks tot geen mogelijkheden om die karakters nog meer uit te diepen. Naar goede gewoonte aarzelen de makers bovendien niet om bekende namen in nevenrollen op te voeren. In dit seizoen passeren o.a. Brad Garrett, Geena Rowlands, Steven Zahn en een heerlijk sardonische David Strathairn de revue. Dat garandeert toch een zeker behoud van kwaliteit. Of om het correcter te zeggen: een veilig gevoel van comfort en onveranderlijkheid:,de wetenschap dat wat het zevende seizoen van Monk op de verpakking belooft ook qua inhoud voorgezet wordt. Al is die inhoud dan iets te vaak zoutloos.

AFLEVERINGEN
93. Mr. Monk Buys A House
Monk koopt zich een nieuw huis om te ontsnappen aan het pianospel van een buurmeisje. Maar als een klusjesman kleine foutjes in het huis ontdekt, bewoont hij al snel een bouwwerf. Bovendien heeft de klusjesman een duister motief.

94. Mr. Monk And The Genius
De vrouw van een topschaker waarschuwt Monk dat haar man haar op de perfecte manier wil vermoorden. Niet veel later sterft ze inderdaad terwijl de schaker een waterdicht alibi heeft. Monk is vastbesloten de man te ontmaskeren, maar die is hem steeds een stapje voor.

95. Mr. Monk Gets Lotto Fever
Nadat het meisje dat de lottotrekking presenteert vermoord wordt, krijgt Natalie haar baan aangeboden. Monk vermoedt inmiddels dat de grootte van de lottopot direct verband houdt met de moord op Natalies voorgangster.

96. Mr. Monk Takes A Punch
Een bokser ontsnapt maar net aan een aanslag. Monk moet ervoor zorgen dat de huurmoordenaar geen tweede kans krijgt. Maar de detective heeft nog andere besognes: als hij niet slaagt voor een fitheidstest moet hij het politiekorps verlaten.

97. Mr. Monk Is Underwater
De ogenschijnlijke zelfmoord van een duikbootofficier heeft volgens Monk toch de geur van moord. Helaas werken zijn grijze cellen niet op volle toeren, aangezien het onderzoek plaatsvindt tijdens een oorlogsoefening van de duikboot. Onderwater dus.

98. Mr. Monk Falls In Love
Monk weigert te geloven dat de hoofdverdachte in een moordzaak schuldig is, ondanks het feit dat de bewijzen tegen haar zich opstapelen. Natalie en Stottlemeyer vermoeden dat dit komt omdat de detective een oogje op haar heeft.

99. Mr. Monk's 100th Case
Een tv-show heeft Monk gevolgd tijdens het oplossen van zijn 100ste zaak, die van een seriemoordenaar. Maar tijdens het kijken naar de uitzending beseft Monk dat hij misschien een verkeerde dader heeft aangeduid.

100. Mr. Monk Gets Hypnotized
Monk bezoekt een hypnotiseur in de hoop dat die een doorbraak kan forceren in zijn strijd tegen OCD. Helaas belandt de detective in een regressie die hem doet geloven dat hij een zesjarig jongetje is. En dat terwijl er net een beroemde actrice vermist wordt.

101. Mr. Monk And The Miracle
Kapitein Stottlemeyer wordt gekweld door hevige rugpijnen waartegen zelfs de zwaarste medicijnen niets vermogen. Maar na een bezoek aan een mirakelfontein wordt zijn rug plots beter. Inmiddels onderzoekt Monk een zaak van een vermoorde dakloze.

102. Mr. Monk's Other Brother
Monks halfbroer, een ritselaar van het zuiverste soort, duikt onder bij de detective nadat hij uit de gevangenis is ontsnapt. Hij beweert bij hoog en bij laag dat de moord waarvan hij verdacht wordt hem in de schoenen geschoven is.

103. Mr. Monk On Wheels
Omdat Natalie per ongeluk verantwoordelijk is voor de verdwijning van de fiets van een ecologische professor, overhaalt ze Monk om de dader te vinden. De detective wordt daarbij in het been geschoten, waardoor hij tot zijn eigen ergernis enkele weken in een rolstoel moet doorbrengen.

104. Mr. Monk And The Lady Next Door
Monk raakt bevriend met een oudere dame tijdens een moordonderzoek. Maar naarmate het onderzoek vordert, groeien zijn vermoedens dat de vrouw bijkomende, duistere motieven heeft.

105. Mr. Monk And The Playoffs
Monk en Stottlemeyer zijn uitgenodigd in de commentaarcabine van een belangrijke footballmatch. De ervaring krijgt echter een morbide kantje wanneer een van de spelers niet komt opdagen voor de match en vermoord blijkt te zijn.

106. Mr. Monk And The Bully
Monk wordt ingehuurd door een pester uit zijn kinderjaren omdat die zijn vrouw van ontrouw verdenkt. De detective heeft het echter moeilijk om de afkeer van zijn cliënt onder stoelen of banken te steken.

107. Mr. Monk And The Magician
De buurman van Monk wordt vermoord tijdens een goochelshow. Daarmee heeft de detective een uitstekend excuus om zich vast te bijten in het doen en laten van de illusionist die hij van de moord verdenkt.

108. Mr. Monk Fights City Hall
Als de stad de parkeergarage wil sluiten waarin Trudy stierf, roept Monk de hulp in van een raadslid om de beslissing terug te draaien. Helaas voor hem wordt de vrouw vermoord.

BEELD EN GELUID
Het blijft het grootste probleem in de dvd-releases van Monk en ook in seizoen 7 zit het er niet snor mee: een gebrekkige scherpte vergalt dan wel het kijkplezier niet, het haalt wel de score van de beeldkwaliteit naar beneden. Nochtans is de kleurenweergave wel dik in orde en zijn ook de nachtelijke scènes dankzij degelijke zwartlevels goed te volgen. De soundtrack bestaat uit een 5.1-spoor dat de achterste boxen nauwelijks aan het werk zet. Ook de mix die uit de voorste speakers weerklinkt is niet optimaal, omdat de achtergrondgeluiden en de dialogen niet altijd goed op elkaar zijn afgestemd.

EXTRA'S
De disks bevatten geen extra's.

CONCLUSIE
Het zevende seizoen van Monk is een van de zwakste die de makers ooit voortbrachten. De afleveringen gaan immers te vaak gebukt onder een loden tempo en ook het aantal leuke OCD-vondsten is ditmaal op de vingers van één hand te tellen. Gelukkig redt de prima cast meer dan eens de meubelen. Beeld en geluid halen slechts een degelijk niveau, maar dat is nog altijd beter dan de bonussectie, die volledig leeg blijft.


cover
Studio: Universal

Regie: Diversen
Met: Tony Shalhoub, Traylor Howard, Ted Levine, Jason Gray-Stanford

Film:
6/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Detective

Versie:
U.K.

Jaar:
2008-09

Leeftijd:
15

Speelduur:
657 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Geen
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij