:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GALAXY QUEST
GALAXY QUEST
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2011-03-28
FILM
Commander Peter Quincy Taggart, Lt. Tawny Madison, Dr. Lazarus, Tech Sgt. Chen en Laredo zijn de voornaamste bemanningsleden van het ruimtetuig de NSEA Protector. Aan boord van hun schip hebben ze samen al de spannendste avonturen meegemaakt,… op tv althans. Deze bemanningsleden zijn immers de hoofdacteurs uit Galaxy Quest, een beroemde sci-fi-reeks die na vier seizoen geschrapt werd. Ondanks het feit dat Galaxy Quest al meer dan 17 jaar van het scherm verdwenen is, heeft de serie een blijvende en grote groep fans. De acteurs Jason Nesmith, Gwen DeMarco, Sir Alexander Dane, Fred Kwan en Tommy Webber worden nog geregeld gevraagd voor conventies en de opening van allerlei winkels. In Galaxy Quest vormt de crew een hecht team, maar dat is in het echte leven wel anders. De meeste crewleden zijn het immers kotsbeu dat Commander Taggart steevast met alle eer en roem (en mooie extra lucratieve opdrachten) gaat lopen en de spanning is dan ook te snijden binnen de groep.


Tijdens het zoveelste Galaxy Quest-conventie wordt Jason Nesmith aangesproken door een groep ‘mensen’ die beweren aliens te zijn. De Thermians, want zo noemen ze zich, roepen de hulp in van Jason voor een speciale opdracht. Jason is ervan overtuigd dat het hij een nieuwe filmopdracht heeft binnen gehaald, maar al snel moet hij vaststellen dat niets minder waar is. De aliens zijn immers echt en ze hebben Jasons hulp nodig om hun vijand Sarris te verslaan. De Thermians hebben helemaal geen notie van fictie en hebben alle afleveringen van Galaxy Quest aangezien voor historische verslaggeving. Op basis van die beelden hebben ze zelf hun eigen – wel degelijk functionerende – Protector gebouwd. Het enige wat ze nu nog nodig hebben, is de deskundige hulp van de crew van het ruimtetuig. Aangezien Jason er nog steeds van overtuigd is dat de hele situatie een grote act is, beveelt hij de Thermians om Sarris aan te vallen. Het is pas als hij via teleportatie terug naar de aarde gestuurd wordt, dat hij beseft wat er net gebeurd is. Maar de Thermians hebben meer hulp nodig en Jason overtuigt zijn crew om ook mee te werken. Vanaf dat moment is de groep verwikkelt in een situatie die een prachtige aflevering van Galaxy Quest kon zijn, maar die wel bittere realiteit en ernst is. Hoewel bittere ernst misschien wat veel gezegd is, want de levensbedreigende realiteit zorgt in dit geval voor heel wat dolkomische situaties.


Galaxy Quest
is een sci-fi-spoof die kan uitpakken met een aantal grote namen in de cast. Tim Allen die we kennen uit de tv-serie Home Improvement, uit The Santa Claus-films maar ook als de stem van Buzz Lightyear uit Toy Story, speelt de ietwat arrogante Jason Nesmith. Sigourney Weaver (Alien en Avatar) neemt de rol van Gwen DeMarco op zich, een knappe blondine met heel wat complexen over haar rol binnen Galaxy Quest. Alan Rickman is de aristocratische Alexander Dane die liefst van al zijn verleden als lid van Galaxy Quest wil vergeten om zich toe te leggen op het ‘echte’ theaterwerk. De cast levert heel mooi werk en vooral Alan Rickman komt weer hilarisch en droog uit de hoek.

BEELD EN GELUID

Wie zich verwacht aan sci-fi van de bovenste plank met bijhorende special effects zal zwaar teleurgesteld worden door Galaxy Quest, want wat special effects betreft stelt deze film niet al te veel (om niet te zeggen niets) voor. De beeldkwaliteit is zonder fouten of haperingen, maar veel meer valt er niet over te zeggen. Wat de geluidskwaliteit betreft, kunnen we eigenlijk hetzelfde zeggen: goed maar niet schitterend.


EXTRA'S

Bij het bonusmateriaal vinden we naast de trailer van Galaxy Quest ook nog On Location in Space. Dit is een tien minuten durend filmpje over de Making-of. In Cutting Room Floor vinden we een aantal leuke scènes die uiteindelijk toch niet in de film overgehouden zijn. In het menu vinden we ook nog een optie Soundtrack, maar die lijkt niet meer te doen dan de film weer af te spelen.


CONCLUSIE

Galaxy Quest is een parodie op het hele sci-fi-wereldje, de fanboys en fangirls en de conventies. Uiteraard zitten er in deze film ook weer heel wat verwijzingen naar de echte sci-fi-films en -series waarvan er ongetwijfeld een heel aantal aan onze aandacht zijn ontsnapt. Maar zelfs degenen die niet echt harde scifi-fans zijn, zal deze film toch een ontspannen en amusante tv-avond opleveren.


cover




Studio: Universal

Regie: Dean Parisot
Met: Tim Allen, Sigourney Weave en Alan Rickman

Film:
8.5/10

Extra's:
6,5/10

Geluid:
7.5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
U.K.

Jaar:
1999

Leeftijd:
PG

Speelduur:
102 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051188129736


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels voor gehoorgestoorden, Zweeds, Noors, Deens en Fins
Extra's:
• On Location in Space
• Cutting Room Floor
• Theatrical Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij