:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TIBETAN BOOK OF THE DEAD
TIBETAN BOOK OF THE DEAD
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2011-04-11
DOCUMENTAIRE
Om de één of andere mysterieuze reden belanden de te bespreken dvd's over esoterische nepwetenschappen altijd in mijn bakje. Met The Tibetan Book Of The Dead heb ik weer de hoofdvogel afgeschoten. In de documentaire vertelt singer-songwriter Leonard Cohen op een zeer monotone en slaapverwekkende toon - waarbij hij zelf amper enige interesse kan veinzen - over de rites en gebruiken die in het boeddhisme gehanteerd worden aan de hand van de dagelijkse religieuze praktijk in het cultureel nogal afgesloten Noord-Indisch plattelandsdorp Ladak, waar één van de ouderen is gestorven. In een periode van 49 dagen zweeft de geest dan tussen leven en dood vooraleer die gereïncarneerd wordt. De socioculturele realiteit van een dorp dat zo weinig in contact komt met de buitenwereld is als idee voor een documentaire overigens een stuk interessanter dan het boeddhisme zelf. Een somber en deprimerend onderwerp als Tibetaans boeddhisme als een sexy en hip onderwerp brengen is natuurlijk een even dankbaar onderwerp als overreden dode katjes van de asfaltweg pellen, maar zelfs voor wie erg geïnteresseerd is in de materie, is de droge, ongeïnteresseerde dreunstem van Cohen - die een hoop goedkope allegorieën en metaforen afdreunt - een taaie noot om te kraken, en afgezien van een hoog proselitismegehalte voor een paar goedgelovigen die manifest in reïncarnatie geloven, zal deze dvd niet gauw een weg naar potentiële kopers vinden. Het begluren van een terminaal zieke die zich tracht te verzoenen met zijn lot, het heeft zelfs een onfris voyeuristisch randje. Toch moet er iets waar zijn van de theorie dat het menselijk individu een samenspel van lichaam en energie is, want terwijl mijn lichaam moet vechten tegen de gevolgen van een heftige slaapaanval, wordt mijn levensenergie opgeslorpt door de dvd-speler en het hypnotiserende blinkende schijfje dat er alsmaar in rond en ronddraait.

Qua merites als interessante filmproductie is deze onopmerkelijke film nagenoeg niets waard, tenzij u op de grond kronkelt van extase bij elk woord dat de Dalaï Lama in interviews debiteert. Het vele goochelen met religieuze terminologie maakt de documentaire té ontoegankelijk voor leken en waarschijnlijk te eenvoudig voor wie zich echt in de materie verdiept. Misschien is de film beter te genieten met een buik vol kruidenthee en stoned als een kieken van de wierookstaafjes of andere psychotropica, maar mijn opofferingsgezindheid gaat niet zover dat ik dit voor u proefondervindelijk heb willen staven.

BEELD EN GELUID
Technisch schittert deze release niet door een blitse beeldafwerking of geestverruimend sounddesign. De transfer doet wat ie moet doen, zonder franjes, hoogte- of laagtepunten. Er is eigenlijk bijzonder weinig te zeggen over de technische kwaliteiten van deze documentaire, die niet beter of slechter is dan je van een dergelijke documentaire mag verwachten.
 
EXTRA'S
Er staan geen extra's op deze disk.
 
CONCLUSIE
Tibetan Book Of The Dead mag misschien een beperkt publiek hebben van het soort dat newagewinkeltjes afstruint op zoek naar geneeskrachtige stenen, de dvd is nog maar eens het bewijs dat echt ongeveer álles tegenwoordig een dvd-release krijgt.cover
Studio: Homescreen

Regie: Barrie McLean
Met: Leonard Cohen

Film:
1/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Documentaire

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1994

Leeftijd:
6

Speelduur:
92 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717249478331


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij