:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DORIAN GRAY
DORIAN GRAY (BLU-RAY)
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2011-06-05
FILM
Als Dorian Gray een huis erft in Londen, neemt hij het besluit om naar de grootstad te verhuizen. De knappe en ietwat naïeve jongeman voelt zich duidelijk niet helemaal thuis in Londen, maar gelukkig wordt hij al snel opgenomen in de vriendenkring van kunstenaar Basil Hallward. Die is zo onder de indruk van Dorians verschijning dat hij vraagt om hem te mogen schilderen. Het resultaat is zonder meer het beste portret dat Basil ooit geschilderd heeft. Het doek en de echte Dorian Gray kunnen dan ook op heel wat bewondering rekenen. Via Basil maakt Dorian kennis met Lord Henry Wotton die een heel andere kijk heeft op het leven. Volgens de edelman zijn er maar twee dingen echt van tel en dat is schoonheid en vertier. Dorian raakt steeds meer onder de invloed van Wotton en hij hoopt dan ook dat hij altijd zo jong en mooi mag blijven als zijn portret. Hij beweert bereid te zijn er z'n ziel voor te verkopen. Langzaam aan neemt Dorian de levensstijl van Wotton over. Zelfs de liefde van zijn leven, de actrice Sybil Vane, kan hem er niet van overtuigen zijn losbandig bestaan op te geven en Dorian beëindigt de relatie. Later krijgt hij spijt, maar dan is het te laat. Sybil heeft zelfmoord gepleegd. Vanaf dan gaat het snel bergafwaarts met Dorian. Zonder remmingen stort hij zich in een leven vol zonden en zonder waarden. Zijn levensstijl laat echter geen sporen na: hij blijft er even jong en aantrekkelijk uitzien. Hetzelfde kan echter niet gezegd worden van zijn portret dat wel duidelijk de tekenen van het morele verval draagt. Dat is echter snel opgelost: het wordt achter slot en grendel op de zolder van het huis in Londen weggestopt. Omdat Londen geen uitdagingen meer heeft, vertrekt Dorian Grayj naar het buitenland. Het portret laat hij achter. Pas 25 jaar later keert hij terug, onveranderd. Zijn vrienden, die in die tijd wel veranderd heeft, begrijpen er niets van. Het is echter wel duidelijk dat veel van hen gelukkiger zijn dan Dorian. Zelfs Lord Henry Wotton is de trotse vader van een dochter, Emily. Hoewel Lord Henry Dorians levensstijl altijd aangemoedigd heeft, kan hij toch niet toezien hoe zijn dochter valt voor de charmes van Dorian. Is zij z'n volgende slachtoffer of kan de liefde hem toch nog redden?

Dorian Gray is uiteraard gebaseerd op het beroemde boek van Oscar Wilde, The Picture of Dorian Gray. Hoewel het originele verhaal niet steeds gevolgd wordt, stoort dit niet. Regisseur Oliver Parker – die eerder al The Importance of Being Earnest, An Ideal Husband and Othello regisseerde – verzamelde een sterke cast voor deze film: Ben Barnes – Prince Caspian uit The Chronicles of Naria en John Whittaker uit Easy Virtue -  geeft op een uiterst koele manier gestalte aan Dorian en Colin Firth doet het zoals altijd goed als Lord Henry Wotton. Ondanks deze sterke acteerprestaties slaagt Dorian Gray er niet in de kijker echt mee te nemen en te raken. Mogelijk speelt het feit dat The Picture of Dorian Gray al zo bekend is een rol, maar ook het tempo van de film heeft daar beslist invloed op. Dorian Gray komt immers nogal traag op gang. Er wordt ook onvoldoende spanning opgebouwd in het begin van de film.

BEELD EN GELUID
Qua beeld- en geluidskwaliteit hebben we enkel lof voor Dorian Gray. Het beeld ziet er geweldig uit. Soms is het zo haarscherp dat het bijna onrealistisch lijkt. Het Londense nachtleven op het einde van de 19de eeuw wordt prachtig weergegeven in grijze, donkere en groezelige tinten die in scherp contrast staan met de warme kleuren van de huizen van de aristocratie. Wat ook de moeite is, zijn de flashbacks van het hoofdpersonjage. Die worden helemaal anders weergegeven, veel minder scherp en met vlekken op het beeld. Ook dat zorgt voor een knap contrast.
Het 5.1-surroundgeluid is duidelijk aanwezig en draagt onmiskenbaar bij tot de sfeer van de film en wat we zeker niet kunnen ontkennen:.Dorian Gray een erg sfeervolle film geworden.

EXTRA'S
Geen

CONCLUSIE
Dorian Gray is een sfeervolle film en de Blu-rayversie is van erg goede kwaliteit. Jammer dat het totaalplaatje iets minder meeslepend is dan verwacht.


coverStudio: E1 Entertainment Benelux

Regie: Oliver Parker
Met: Ben Barnes, Colin Firth en Rebecca Hall

Film:
7.5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Fantasy

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2009

Leeftijd:
16

Speelduur:
112 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8713045226022


Beeldformaat:
1.85:1 PAL

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij