:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> OMDAT WIJ MOOI WAREN
OMDAT WIJ MOOI WAREN
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2011-07-07
FILM
Dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog heel wat gruwelijke feiten gepleegd zijn, weet zelfs het kleinste kind. Maar niet alle verhalen zijn even bekend. Nog niet zo lang geleden bracht Steven Spielberg met de reeks The Pacific de gebeurtenissen in de Stille Oceaan nog eens onder de aandacht. Omdat Wij Mooi Waren situeert zich in dezelfde regio. Maar hier gaat het niet om een verfilming, maar wel om een documentaire waarin getuigen hun eigen verhaal, vaak voor het eerst, vertellen.

In Omdat Wij Mooi Waren bestudeert journaliste en antropologe Hilde Janssen het fenomeen van de Indonesische troostmeisjes. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Indonesië – toen Nederlands-Indië – erg belangrijk voor Japan omwille van zijn olierijkdommen.  In minder dan een maand tijd slaagde het Japanse leger erin het zwak verdedigde Indonesië te veroveren. Daardoor brak er in Indonesië een periode aan onder Japans gezag met heel wat gevolgen voor de plaatselijke bevolking. Niet alleen moesten de mannen dwangarbeid verrichten of werden ze verplicht legerdienst te doen, ook voor de vrouwen ging de Japanse heerschappij niet onopgemerkt voorbij. Vrouwen –  vaak zelfs nog meisjes – werden uitgekozen om aan de slag te gaan als troostmeisjes voor de Japanse militairen. Vaak wisten deze meisjes niet wat hen overkwam voor ze achtergelaten werden in een bordeel waar ze tegen hun wil de klanten ten dienste moesten staan. Dat die ervaringen een diepe indruk hebben nagelaten op de ondertussen hoogbejaarde Indonesische vrouwen is duidelijk. Velen hebben nog nooit hun verhaal gedaan en vertellen ook nu nog met heel wat schaamte en vaak in bedekte termen wat ze overkomen is.

Nadat de Japanners zich terugtrokken uit Indonesië hield de ellende overigens niet op voor deze meisjes.
Terug in hun geboortedorpen werden ze daar als niet meer dan de afdankertjes van de Japanners aangezien. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze vrouwen ervoor kozen te zwijgen over datgene dat er gebeurd is. De meesten onder hen hebben het zelfs nooit aan hun man of familie verteld.


Omdat Wij Mooi Waren
is een uur durende reportage waarin een tiental verschillende troostmeisjes aan het woord komt. Aan het einde van de reportage worden de portretten die fotograaf Jan Banning genomen heeft, getoond. Op de hoes van de dvd wordt Omdat Wij Mooi Waren voorgesteld als een documentaire vol schaamte en schoorvoetend vertelde levensverhalen en dat geeft de inhoud precies weer. De verhalen worden inderdaad maar aarzelend verteld en nog lijken veel dingen niet uitgesproken te mogen worden.

BEELD EN GELUID
Qua beeld en geluid valt er echt niet veel te zeggen over Omdat Wij Mooi Waren. Het gaat dan ook over een documentaire waarvoor stereogeluid en een matige beeldkwaliteit volstaan.

EXTRA'S
De reportage kan bekeken worden met Nederlandse of Engelse ondertiteling. Maar meer extra’s zijn er niet terug te vinden.


CONCLUSIE

Omdat Wij Mooi Waren is een interessante, maar wel vrij trage documentaire die een heel ander aspect van de Tweede Wereldoorlog belicht.


cover
Studio: Living Colour Entertainment

Regie: Frank Van Osch
Met: Hilde Janssen en Jan Banning

Film:
6/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Documentaire

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2011

Leeftijd:
-

Speelduur:
60 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8714835082071


Beeldformaat:
1.85:1 PAL

Geluid:
Indonesisch Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands en Engels
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij