:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FIRE AND ICE
FIRE AND ICE
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2002-08-06
FILM
De kwaadaardige prins Nekron heerst samen met zijn moedern Juliana over een rijk van ijs, en zijn gletsjer rukt geleidelijkaan op naar het rijk van koning Jarol in Firekeep, heerser over het vuur. Onderweg vernietigt de gletjser alles wat die op zijn weg tegenkomt, en Larn is de enige overlevende van zijn stam. Hij kan enkele van de neanderthaler-achtige onderdanen van Nekron uitschakelen alvorens de benen te nemen. Koning Jarol ontvangt intussen enkele gezanten van Nekron om over een bestand te praten, maar de vredesonderhandelingen zijn slechts een afleidingsmanoeuvre om zijn dochter Teegra te kunnen kidnappen. Teegra kan aan haar ontvoerders ontsnappen, en ontmoet Larn. Hun ontmoeting is van korte duur, want kort daarop wordt Teegra opnieuw ontvoerd, en door toedoen van de bosheks Roleil opnieuw overgeleverd aan Nekron. Larn gaat haar achterna, en krijgt daarbij de hulp van een gemaskerde ruiter in wolfskostuum. Wanneer Jarols zoon Taro naar Nekron wordt gestuurd om over de vrijlating van Teegra te onderhandelen, wordt hij gedood. Koning Jarol kan als laatste wapen een allesvernietigende lavastroom activeren, maar eerst zullen Larn en zijn gemaskerde vriend nog een laatste poging ondernemen om Teegra te bevrijden.


Fire And Ice is een typisch voorbeeld van heroïc fantasy, een ietwat apart en zeker niet voor kleine kinderoogjes bestemd genre met eerder simplistische verhalen over de strijd tussen goed en kwaad, bevolkt door welgeproportioneerde vrouwen enerzijds en body-builders anderzijds, waar ondanks het feit dat de helft van de film zich in de barre koude afspeelt, de textielindustrie nauwelijks wat aan verdiend zal hebben. Regisseur van dit alles is experimenteel animatiefilmmaker Ralph Bakshi, ook de man achter de geanimeerde en half afgewerkte versie van The Lord Of The Rings. Voor deze film liet hij zich voornamelijk inspireren door de fantasy-tekeningen van Frank Frazetta, en zoals vele fantasy wordt diens wereld bevolkt door zeer afgeleefde stereotiepen: een onoverwinnelijke held en zijn mysterieuze, spirituele begeleider, een sexy prinses, een door en door slechte dark lord en zijn nog veel darkere moeder, met onder hun bevel een schier onuitputtelijke bron aan obediënte wezens, meestal half mens, half monster. Het kan cliché lijken, maar dergelijke archetypen vind je overal in de literatuur en filmwereld terug, van de Arthur-legenden tot Star Wars. Naast de redelijk weinig verhullende kleding van de personages - die waarschijnlijk in werkelijkheid allemaal op hun dertigste al aan een bijzonder gecompliceerde longontsteking zouden zijn gestorven - dient er toch gezegd te worden dat wat kleine kinderen waarschijnlijk meer zal verstoren, de nogal gore en grafisch weinig verhullende manieren zijn om iemand naar de andere wereld te helpen, met meer bloed dan je in tien andere tekenfilms samen te zien krijgt. Misschien meer iets voor de liefhebbers, maar die krijgen dan ook waar voor hun geld. Het verhaal is, ondanks zijn eenvoud, toch boeiend genoeg, de tekeningen zien er een stuk beter uit dan de rotoscoping-experimenten van Bakshi uit The Lord Of The Rings, en ondanks het feit dat het scenario soms bizarre wendingen kent, is het een licht verteerbaar geheel met oog voor detail, een sfeervolle soundtrack en vooral niet te veel moreel geëmmer.


BEELD EN GELUID
Indies, die anders niet een al te beste reputatie op technisch vlak hebben, presenteren hier toch een acceptabele disc, met een anamorfisch widescreen-beeld, met voor een bijna 20 jaar oude film toch bijzonder weinig printbeschadigingen. Wat wel af en toe een probleem is, is wat telecine-wobble, goed te zien bij de openingstitels, en bij de stad Akatar. Ook heeft het beeld hier en daar wat last van colour bleeding, en is de scherpte niet om over naar huis te schrijven, maar we worden tenminste niet met een pan & scan-versie opgezadeld. Zowel de Dolby Surround 2.0 als de Dolby Digital 5.1-track zijn eerder gewoontjes, bevatten niet echt een goede spreiding van de geluidseffecten, en de dialoog is niet altijd even duidelijk.

EXTRA'S
We krijgen als bonusmateriaal enkele pagina's met informatie over regisseur Ralph Bakshi en een animatiegalerij, waarbij de helft van de beelden door schreeuwerige encrustaties wordt ingenomen. Deze extra's geven de disc nauwelijks meerwaarde.


CONCLUSIE
Dit is niet dadelijk een animatiefilm naar ieders genre, maar het is toch een film waar met zorg aan is gewerkt. En dan is er ook nog het feit dat deze in verschillende winkels voor een belachelijke prijs te vinden is.


cover
Studio: Indies Home Entertainment

Regie: Ralph Bakshi
Met: Leo Gordon, Sean Hannon, Cynthia Leake, Randy Norton

Film:
7/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
6/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Fantasy

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1983

Leeftijd:
MG6

Speelduur:
79 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8714025503041


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Filmografie van Ralph Bakshi
• Animatiegalerij

Andere recente releases van deze maatschappij