:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PROJECT A
PROJECT A
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2002-08-14
FILM
In Project A krijgen we Jackie Chan te zien in de rol van Dragon Ma, een lid van de kustwacht van Hong Kong aan het eind van de 19e eeuw. Tijdens een nachtelijke uitstap in het havenkwartier krijgen Dragon Ma en zijn mannen het aan de stok met Kapitein Chi (Yuen Biao), die deel uitmaakt van het plaatselijke politiecorps, wat uitmondt in een spectaculaire vechtpartij in een café. Niet echt een goede basis om samen te werken maar toch kunnen ze niet anders als de kustwacht opgedoekt wordt en Dragon Ma en zijn kornuiten onder het bevel komen te staan van de politie. Tijdens één van hun gezamenlijke acties komen Dragon Ma en Kapitein Chi tot de ontdekking dat een dure club als dekmantel dient voor allerlei louche praktijken zoals wapensmokkel. Met de nodige hulp van de kruimeldief Fei (Sammo Hung) komen Ma en Chi erachter dat de wapensmokkelaars hulp krijgen van de autoriteiten. Ze moeten alle zeilen bijzetten om de wapensmokkelende piraten te verslaan.

Jackie Chan zal niet onmiddellijk de geschiedenis ingaan als de meest getalenteerde karakter acteur van zijn generatie. Wat hij, ook weer, in Project A laat zien zal wellicht wel volstaan om hem te blijven herinneren als één van de meest grappige en getalenteerde martial arts sterren ooit. Het verhaal van Project A is er één van dertien in een dozijn maar de fantastisch gechoreografeerde actie scènes maken veel, zoniet alles, goed. De film kan dan ook buigen op een sterrencast naar Hong Kong normen: zowel Jackie Chan, Sammo Hung en Yuen Biao waren zowat op het toppunt van hun kunnen aan het begin van de jaren ’80. Vele Jackie fans beschouwen Project A , samen met Police Story en Drunken Master II, nog steeds als zijn beste film. De film heeft een paar scènes die er tussenuit steken en de film, ondanks het wel erg magere verhaal, naar een hoger niveau tillen: vooreerst het massale gevecht aan het begin van de film dat plaatsvindt in de bar en het gevecht in de dure club. Ook de scène waarin Jackie aan de wijzer van een torenklok hangt (een stunt waarbij de acteur bijna om het leven kwam) is nu reeds een klassieker. Het stukje film dat ons echter het meest wist te verbazen (met open mond zitten kijken mogen we wel zeggen) was echter de achtervolging per fiets: men moet het te zien om te geloven wat Jackie Chan allemaal doet met een tweewieler. Gewoonweg schitterend. Hoewel hun prestaties toch wel een beetje in de schaduw worden gesteld door Jackie Chan zijn ook Sammo Hung en Yuen Biao bij momenten erg indrukwekkend in deze film. Voor diegenen die Jackie Chan enkel kennen van zijn recente werk (Rush Hour I en II, Shangai Noon) kan Project A zeker een goede introductie vormen tot zijn vroegere werk.

BEELD EN GELUID
Zoals gewoonlijk levert Hong Kong Legends een beeldtransfer af waar we weinig of niets op hebben aan te merken. Hun restaurateurs zorgden ervoor dat het beeld er over het algemeen scherp en vrij van beschadigingen of vuil uitzag. Weinig Hong Kong films van bijna 20 jaar oud zien er nog zo goed uit. Voor de mix van de Cantoneese Dolby Digital 5.1 track werd gebruikt van de originele mono track. De nieuwe track klinkt weinig indrukwekkend met een spreiding die vooral beperkt blijft tot de centerspeaker en de hoofdluidsprekers. De track is vrij van ruis of fouten.

EXTRA’S
Deze Platinium Edition brengt ons twee dvd’s met daarop de volgende extra’s:

DISC 1:
- Audiocommentaar bij de film door Hong Kong filmexpert Bey Logan: hoge kwaliteit, zoals altijd.
- Interview with Hong Kong stuntgod Mars (15 min. 26 - Engels ondertiteld)
- Trailer gallery: UK promotional trailer en original theatrical trailer
- Other attractions: trailers voor Ninja In The Dragon’s Den, Mr Vampire, Zu Warriors, Game of Death, Tai Chi Boxer, Once Upon a Time in China 3, The Scorpion King, Spooky Encounters of the Third Kind

DISC 2:
Deze dvd bevat zeer mooie geanimeerde menu’s en erg interessante extra’s:

* The Tea House:
- Campaign Art Gallery: 10 pagina's met verschillende soorten artwork van de film
- Triple Dragons: 26 pagina's in het Engels over Jackie Chan, Sammo Hung en Yuen Biau, geen Nederlandse ondertitels of vertaling

* The Schooner:
- The Elusive Dragon - Interview with Yuen Biau (18 min. – Engels ondertiteld): Yuen vertelt hoe hij Jackie en Sammo leerde kennen. We krijgen beelden te zien uit ondermeer The Prodigal Son en Eastern Condors
- The Prodigal Son Trailer

* The Clocktower:
- Project A - a classic revisited (76 min. 39): een zeer interessante documentaire over de verschillende facetten bij het maken van deze klassieker, grotendeels Engels gesproken of ondertiteld, geen Nederlandse ondertitels. Een must voor de fans!
- Can't stop the music: interview met de beroemde Hong Kong componist Michael Lai (17 min. 27) Lai over zijn medewerking aan verschillende Jackie Chan films.

* The Pirate's Cove:
- Master Killer: interview met Wing Chun grandmaster Lee Hoi-san (22 min. - Engels ondertiteld) dat ons een blik gunt op de carrière van Lee Hoi San, ondermeer met beelden uit de klassieker The Magnificent Butcher
- The Pirate’s Den - At home with leading villain Dick Wei (13 min. 57)

CONCLUSIE
Een klassieke Jackie Chan film krijgt dankzij Hong Kong Legends een met extra’s beladen Platinium editie mee. Goede beeldkwaliteit en redelijk geluid maken dit een must buy voor de fans!


cover
Studio: Hong Kong Legends

Regie: Jackie Chan
Met: Jackie Chan, Sammo Hung, Yuen Biao, Dick Wei

Film:
7,5/10

Extra's:
9/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Martial Arts

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1983

Leeftijd:
12

Speelduur:
101 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8715664008980


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Cantonees Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels
Extra's:
• Interviews
• Trailers
• Making of
• Audiocommentaar
• Art Gallery
• Biografieën

Andere recente releases van deze maatschappij