:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MERRY MADAGASCAR
MERRY MADAGASCAR
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2011-12-20
FILM
Dreamworks probeert altijd rond de kerstperiode enkele spin-offs te slijten aan het publiek. Waar The All-Nighter Before Christmas nog een gewone compilatie van filmpjes van The Penguins Of Madagascar was met de nodige kerstthema's erin verwerkt, is deze Merry Madagascar net als Shrek The Halls in wezen een special van een (klein) half uur. Zij het dat we in deze special de hoofdpersonages uit de eerste Madagascar-film weer ontmoeten, nog wel gevoicet door de originele acteurs die een soort van inbetweenquel spelen.

Het is kerstavond op Madagascar en buiten het viertal leeuw Alex (Ben Stiller), giraf Melman (David Schwimmer), zebra Marty (Chris Rock) en nijlpaard Gloria (Jada Pinkett Smith) is niemand ervan op de hoogte. In Madagascar vieren ze wel julianuari, een feest waarop iedereen cadeautjes geeft aan koning Julien (Danny Jacobs). Tot overmaat van ramp kruist hun pad dat van de echte kerstman, die in de schermutselingen een tik op zijn hoofd heeft gekregen en alleen nog maar I like to move it, move it wil zingen met Juliens volgelingen. Het viertal heeft echter plots de beschikking over de koets van de kerstman en de vliegende stof waarmee zijn rendieren kunnen vliegen. De rendieren hebben als noordpoolbewoners nog steeds een appeltje te schillen met de zuidpoolbewoners, de pinguïns Skipper (Tom McGrath), Private (Christopher Knights), Kowalski (Chris Miller) en Rico. Eens ze het magische stof hebben achterovergedrukt is er geen enkele reden meer waarom het viertal niet de plaats van de kerstman zou innemen om de kerstcadeautjes te leveren. Akkoord, ze hebben er de routine niet voor en op het einde van hun tocht realiseren ze zich dat ze de kerstman, die door een klap op zijn hoofd aan acuut geheugenverlies lijdt, niet achter kunnen laten in zijn toestand. Dus in plaats van na de levering in New York te blijven zoals oorspronkelijk het plan was, vliegen ze met hun laatste sterrenstof terug naar Madagascar... En of de kerstman even zo vriendelijk zou willen zijn om hen een lift naar New York te versieren... wel, misschien volgend jaar. King Julien heeft intussen een wijze les geleerd over de essentie van Kerstmis.

BEELD EN GELUID
Alhoewel niet voor de cinema gemaakt is deze dvd-versie van de filmpjes meer dan goed genoeg. DZe zijn een soort van direct-to-video-sequel, maar qua beeldkwaliteit hebben ze nergens ingeboet. Merry Madagascar is iets minder absurd dan The All-Nighter Before Christmas, maar zorgt toch wel voor de nodige dosis aaibaarheid. De animatie is voor één keer niet van een substandaard-aanpak, een euvel dat Disney-crapquels wel eens treft. Er gaat met andere woorden bij de CGI ongelofelijk weinig mis, behalve dan dat we moeten leven met de beperkingen van het dvd-medium terwijl we de eerdere films ook al in high definition mochten bewonderen. Problemen met compressie, printfouten en kleurvariatie zijn virtueel niet aanwezig. De soundtrack is wat hyperkinetisch net zoals de film zelf, de reikwijdte van de Dolby Digital 5.1-track is maar zeer beperkt, en potten zullen er niet gebroken worden.

EXTRA'S
D'r is redelijk wat bonusmateriaal te vinden in de sectie Stocking Stuffers.: eerst de Penguins Of Madagascar-cartoon Penguins In A Christmas Caper (11:47), die reeds te vinden was op de Blu-ray Madagascar. Christmas In Madagascar bevat vijf videoclips met kerstliedjes, namelijk Santa Claus is coming to Madagascar (2:08), We wish you a merry penguin (2:31), Jingle bells (1:52), 12 days of Christmas (3:56) en Deck the halls (2:34), allemaal kerstklassiekers overgoten met een Madagascar-sausje. Mad mismatch game is een spelletje waarbij je verschillen moet zoeken tussen foto's. Dan volgt er nog een bijna klassiek geworden World Of Dreamworks jukebox met liedjes uit andere Dreamworks-producties. Een easter egg verbergt cross-promotionele trailers van Puss In Boots en Kung Fu Panda 2.
 
CONCLUSIE
Vooral voer voor diehardfans. De speelduur is niet van die aard dat we hier een absolute aanrader van kunnen maken. Technisch is er echter niets mis met de disk.coverStudio: Paramount

Regie: David Soren
Met: Ben Stiller, Chris Rock, David Schwimmer, Jada Pinkett Smith, Danny Jacobs, Cedric the Entertainer, Andy Richter, Tom McGrath, Christopher Knights, Chris Miller, Jim Cummings

Film:
7/10

Extra's:
2,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2009

Leeftijd:
6

Speelduur:
27 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8717722771164


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Engels CC
Extra's:
• Kortfilm "Penguins in A Christmas Caper"
• Videoclip "Santa Claus is coming to Madagascar"
• Videoclip "We wish you a merry penguin"
• Videoclip "Jingle bells"
• Videoclip "12 days of Christmas"
• Videoclip "Deck the halls"
• Spelletje "Mad mismatch game"
• World Of Dreamworks jukebox
• Easter egg

Andere recente releases van deze maatschappij