:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MADE IN VLAANDEREN - REEKS 1
MADE IN VLAANDEREN - REEKS 1
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2011-12-24
FILMS
Onze nationale zender is nogmaals in zijn archieven gedoken en heeft er nieuw (of liever gezegd oud) beeldmateriaal gevonden om de nostalgische zielen onder ons weer een aantal uurtjes te vermaken. Dit keer is het oog gevallen op de afzonderlijke tv-films die de VRT ooit heeft uitgebracht onder de noemer Made In Vlaanderen. De bedoeling is om deze klassiekers uit de jaren zeventig en tachtig nieuw leven in te blazen. Voor de eerste box van de collectie Made In Vlaanderen is gekozen voor twee kerstfilms, namelijk Het Ultieme Kerstverhaal en Er Was Eens In December.

1. Het Ultieme Kerstverhaal (1987)
Op de redactie van Het Volksblad gonst het zoals gewoonlijk van de bedrijvigheid. Hoewel de kerstdagen eraan komen, is er niet minder werk. Het nieuws stopt immers nooit. Zeker niet nu een hormonenschandaal in België de voorpagina's domineert. Leo Binnemans is de oudste journalist van de dienst en hij wil zich dan ook laten gelden als de oude rot in het vak. Hij waant zich een echte topjournalist en hij wil dit dan ook constant laten merken en voelen, voornamelijk aan zijn jongere (en volgens hem vreselijk onervaren en incompetente) collega's. Maar eigenlijk is Binnemans al lang niet meer de topjournalist die hij ooit was. Hij heeft altijd een voorliefde gehad voor drank, maar na een mislukte zaak jaren geleden, waarbij ook de burgemeester betrokken was, is hij echt begonnen te zuipen. De jongere collega's zijn al lang niet meer gediend met Binnemans’ gedrag en eigenlijk heeft ook de grote baas er schoon genoeg van. Wat de hoofdredacteur mogelijk nog meer ergert, is dat Binnemans pas een dag later dan de krant De Toekomst met een "primeur" kwam aanzetten omtrent de hormonenzaak Thielemans. Volgens Binnemans is dat te wijten aan het feit dat hij veel te veel ander werk krijgt toegeschoven en hij is ervan overtuigd dat hij als hij zich een hele week kan focussen op de zaak Thielemans de grote concurrent van Het Volksblad met gemak de loef kan afsteken. Wanneer Binnemans op de begrafenis van zijn collega Frans Wouters samenzit met de jongere generatie journalisten en zijn concurrent van De Toekomst, merkt hij hoezeer de tijden veranderd zijn in de journalistiek. De jeugd heeft allerlei technische snufjes om op de hoogte te blijven als er wat gebeurt. Allemaal overbodige prullen die niets te maken hebben met degelijk schrijfwerk volgens Binnemans. Maar daarin vergist hij zich. Terwijl hij even naar het toilet is, krijgen de collega's het bericht binnen dat er een auto gevonden is in het kanaal. Ze stormen eropaf en staan op de eerste rij wanneer de auto uit het water gehaald wordt en professor Thielemans dood in het voertuig wordt teruggevonden. Tot Binnemans’ grote ergernis gaat de jonge Harry Vink met de primeur lopen en wordt hij op de zaak Thielemans gezet. Binnemans krijgt de zogenaamde eer om het kerstverhaal te schrijven, maar zelfs dat lukt hem niet.

Binnemans trekt huiswaarts met de bedoeling het perfecte kerstverhaal te schrijven en de rest eens te laten zien wat hij echt waard is. Thuis wacht hem overigens ook niet al te veel vreugde en plezier. Zijn vrouw, hoewel van goede wil, heeft soms ook genoeg van zijn dwars gedrag. Zeker nu hun dochter beslist heeft kerstavond niet thuis te vieren na het fiasco van het jaar voordien, laat ze blijken dat ze wel wat teleurgesteld is in haar man. Maar daar kan Binnemans zich niet al te veel van aantrekken. Met de fles whiskey naast zich, zet hij zich achter zijn typemachine. Door de drank of ondanks de drank, slaagt hij er niet in iets fatsoenlijks op papier te krijgen. Stomdronken trekt hij de straat op, want daar liggen immers de verhalen! Op café komt hij enkele louche mannen tegen die beweren heel wat informatie te hebben over de zaak Thielemans. Verblind door de drang om zich te laten gelden, gaat Binnemans erop af...In Het Ultieme Kerstverhaal zien we Bob Van Der Veken als journalist Binnemans die tot het uiterste gaat om niet afgeschreven te worden. Naast hem herkennen we ook nog Ludo Busschots als Harry Vink en Vic De Wachter als Fred van Vreckom, de concurrerende journalist bij De Toekomst. Het Ultieme Kerstverhaal werd in 1987 bekroond als Beste Europese tv-film.

2. Er Was Eens In December (1979)
Johan en Ann vormen een jong echtpaar. Johnny werkt in de bouw, maar zonder al te veel plezier. Elke morgen moet zijn vrouw alle moeite van de wereld doen om hem uit zijn bed te krijgen. Zij is hoogzwanger en wil het thuis graag wat gezelliger maken. Eigenlijk wil ze nog liever verhuizen, naar iets groters, maar op veel medewerking van Johnny hoeft ze niet te rekenen. Hij denkt eerder aan een nieuwe auto en aan alle kosten die een kind meebrengt. Bovendien is hij bang dat het niet goed zal blijven gaan in de bouwsector. Wat hij niet weet is dat Ann al een nieuw huis op het oog heeft. Ze is het al meermaals gaan bekijken samen met haar zus, maar ze zal uiteindelijk wel een keuze moeten maken. En dan beslist Ann het roer in handen te nemen. Zonder iets aan Johnny te laten weten, koopt ze het huis en verhuist ze, samen met haar zus, meteen ook heel haar inboedel. Wanneer Johnny thuiskomt van café, vindt hij dan ook een leeg huis met alleen een briefje van Ann waarin hun nieuwe adres vermeld staat. Aanvankelijk gaat Johnny wel naar zijn nieuwe adres, maar toch kan hij het niet opbrengen aan te bellen. Hij blijft wat rondhangen op straat en op café tot hij een slaapplaats weet te versieren in de caravan van een collega. Maar dat loopt niet helemaal zoals gepland. Hij wordt betrapt door een bewaker die ervan overtuigd is dat Johnny slechte bedoelingen heeft en opgepakt door de politie. Omdat hij toch nergens anders naartoe kan, vindt hij het nog niet zo'n slecht idee een hele nachtop het politiekantoor door te brengen, tot grote ergernis van de agenten die kerstavond met hun familie willen vieren. Gelukkig is er Arnold, een iets oudere politieman, die het nodige geduld heeft met Johnny en hem kan overtuigen toch maar naar Ann te gaan. Maar Johnny staat voor een onaangename verrassing. Ann geeft immers niet thuis. Ongerust trekt Johnny samen met Arnold eropuit om Ann terug te vinden. Wanneer ze haar uiteindelijk vinden, staat ze op het punt te bevallen. Samen proberen ze met de politiecombi tijdig in het ziekenhuis te geraken.Er Was Eens In December
is een tv-spel van Roger Van Ransbeek in een regie van Jean-Pierre De Decker. In de hoofdrollen herkennen we Marijn De Valck (Johnny), Gilda De Bal (Ann) en Nolle Versyp (Arnold). De film werd uitgezonden op kerstavond 1979 op de toenmalige BRT en maakte de nodige indruk waar'door hij de Prijs van de tv-critici binnenhaalde. 

BEELD EN GELUID
Algemeen kunnen we stellen dat de beeld- en geluidskwaliteit in Het Ultieme Kerstverhaal en Er Was Eens In December te wensen overlaten. Vooral met het beeld is het zeer pover gesteld. Zowel in Het Ultieme Kerstverhaal als in Er Was Eens In December zitten er heel wat beeldfouten: vlekken, ruis en slechte contrasten. Toch moeten we vaststellen dat het nog erger gesteld is met de beeldkwaliteit van Het Ultieme Kerstverhaal: hier lijkt het geregeld alsof er een vuile filter over het beeld geschoven is. Bovendien is het soms zo onderbelicht dat we nog amper gezichten kunnen herkennen. Er Was Eens In December doet het op dit punt ietsje beter, maar dat is geenszins een prestatie te noemen.
Ook het geluid is pover. Beide films beschikken over een stereogeluidstrack die vrij oppervlakkig en hol klinkt. De muziek die we af en toe op de achtergrond horen, past perfect in het kader van de jaren zeventig en tachtig, maar komt nu toch maar magertjes over.


EXTRA'S

Beide disks bevatten dezelfde extra's, namelijk een overzicht van andere VRT-klassiekers die reeds op dvd te verkrijgen zijn. Er worden trailers aangeboden van Langs De Kade, Alfa Papa Tango, Klein Londen, Klein Berlijn, Het Zwaard Van Ardoewaan, Axel Nort, Het Pleintje, Midas, Postbus X, Mik Mak Mon, Buiten De Zone 1&2, Merlina 1,2 & 3, Plons De Gekke Kikker en Jan Zonder Vrees.

CONCLUSIE
Het Ultieme Kerstverhaal en Er Was Eens In December zijn twee vrij korte tv-films die perfect passen in de kerstsfeer. Beide zijn al wat ouder en dat is ook aan alles te merken. De verhalen zijn wat traag, het ziet er allemaal wat soberder uit en de beeld- en geluidskwaliteit laat te wensen over. Mogelijk zullen een aantal kijkers daardoor afhaken, maar wij vonden deze twee korte films toch de moeite. Ondanks hun tekortkomingen, vervelen ze geen moment. Maar vooral voor degenen die de kerstdagen graag willen opvullen met pure nostalgie, is deze box van Made In Vlaanderen een aanrader.


coverStudio: JustBridge

Regie: Vincent Rouffaer en Jean-Pierre De Decker
Met: Bob Van Der Veken, Vic De Wachter, Ludo Busschots, Marijn De Valck, Gilda De Bal, Nolle Versyp

Film:
7/10

Extra's:
1/10

Geluid:
5/10

Beeld:
3/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1979

Leeftijd:
AL

Speelduur:
126 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8711983956636


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Vlaams Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Geen
Extra's:
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij