:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WILLOW
WILLOW
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2002-08-19
FILM
Met het enorme succes van The Lord Of The Rings werd het fantasy-genre opnieuw leven in geblazen. Echter in de jaren tachtig werden er veel van dergelijke films gemaakt waaronder Legend en Willow. Voor de speciale effecten wordt Willow een beetje aanzien als de overgang tussen de traditionele trucage en de computer geanimeerde effecten. Beiden worden in deze film toegepast. Er werd trouwens door ILM nieuwe software geschreven om de transformatie (morphing) mogelijk te maken. In tegenstelling tot de hedendaagse computermogelijkheden lijken de effecten in Willow wel achterhaald en gedateerd, maar heeft het tot op heden niets van zijn charme verloren. En dat kan je ook zeggen van de film zelf. Het verhaal mag dan al vrij eenvoudig en rechtlijnig zijn, de film wordt er niet minder leuk om. Het is een typische strijd tussen Goed en Kwaad zoals in zoveel films wordt opgevoerd. Een echte dreiging van het Kwade komt niet helemaal over, toch niet zoals dat in LOTR heel geslaagd in beeld gebracht wordt. Heel origineel zijn dan de vertolkingen van het kleine Nelwyn volkje, hier komen geen speciale effecten aan te pas, maar echt kleine mensen die deze rollen invullen. Warwick Davis mocht eerder al eens opdraven in Return Of The Jedi en nam nadien ook de hoofdrollen in de twee Ewok films voor zijn rekening.

De film vertelt het verhaal van de wrede koningin en tovenares Bavmorda (Jean Marsch) die alle macht over de wereld naar haar toe wil trekken. In een voorspelling wordt de geboorte van een meisje aangekondigd die haar macht zal teniet doen. Bavmorda laat alle pasgeboren meisjes controleren op een bepaald littkeken op de rechteram. Indien het teken wordt aangetroffen, moet het kind volgens een bepaald ritueel geofferd worden. Bij de geboorte smokkelt een vroedvrouw echter de baby uit het kasteel. Al gauw wordt ze achtervolgd door bloeddorstige honden. Uit veiligheid legt ze de baby op een vlotje op de rivier. Willow Ufgood (Warwick Davis) vist op een dag deze baby op uit de rivier. Samen met zijn vrouw en twee kinderen besluit hij de baby te houden en op te voeden. Niemand weet echter waar deze baby vandaan komt. Ondertussen geeft de koningin aan haar dochter Sorsha (Joanne Whalley) en het leger de opdracht om het kind op te sporen en levend terug te brengen. Terzelfdertijd vergadert de Raad van het kleine Nelwyn volk over de toekomst van de baby. De Raad beslist dat de baby moet teruggebracht worden naar de Daikini’s (mensenvolk). Willow moet er samen met enkele dorpsgenoten voor zorgen dat de baby tot aan de grens geraakt om haar daar aan een mens te overhandigen. Tijdens hun tocht ontmoeten ze Madmartigan (Val Kilmer) die ze na lang aarzelen vrijlaten uit een kooi waarin hij opgesloten zit. Hij belooft zicht te ontfermen over de baby en gaat ervandoor. Echter krijgt Willow de baby opnieuw in handen door toedoen van het Elfenvolk, deze maken hem duidelijk dat het kindje heel speciaal is en voor de redding van de wereld zal zorgen. De zwaardkunsten van Madmartigan en de toverkunst van Willow zullen hard nodig zijn om een opgehitste Sorsha en haar leger te kunnen afschudden…

BEELD EN GELUID
Het originele 2.35:1 beeldformaat blijft behouden en is daarbij anamorfisch op dvd gezet. Wat beeldkwaliteit betreft, zit het bij Willow allemaal redelijk snor. Over het algemeen kunnen we stellen dat deze transfer geslaagd is te noemen waarbij de aanwezigheid van filmgrain, vuiltjes of andere beschadigingen tot een minimum zijn herleid. Kleuren ogen mooi en helder, al mocht het contrast en detail in donkere scènes wel iets beter. De Dolby Digital 5.1-track klinkt lekker en nergens hoor je dat het hier om een geluidstrack van 14 jaar geleden gaat. De beschikbare kanalen worden perfect aangesproken en zorgen ervoor dat je de film optimaal kan bekijken.

EXTRA’S
De film wordt vergezeld van een aantal interessante extra’s. De recent opgenomen audiocommentaar met acteur Warwick Davies is een genot om naar te luisteren. De acteur weet heel goed waarover hij spreekt en praat vlotjes de track vol zonder dat er al te veel pauzes worden ingelast. Hier kom je veel achtergrondinfo bij de productie van de film te weten. The Making Of An Adventure (21 min.) is de originele featurette uit 1988 met behind the scenes beelden en interviews met regisseur Ron Howard, executive producer George Lucas, special effects supervisor Dennis Muren en enkele leden van de cast. From Morf To Morphing (17 min.) is een uiteenzetting over het morfing-proces in de film waarvoor nieuwe software geschreven werd. Deze techniek van ILM heeft voor de basis gezorgd van de doorbraak van computers bij speciale effecten. Om te besluiten treffen we 3 bioscooptrailers, 8 TV spots, een fotogalerij, een THX optimizer (audio- en video testsignalen) en een easter egg (verborgen extra) aan.

CONCLUSIE
Willow is een vermakelijke en ontspannende prent die in de collectie van fantasy liefhebbers niet mag ontbreken. De presentatie op dvd is van goede kwaliteit en de informatieve extra’s zorgen voor een meerwaarde. Een aanrader.


cover
Studio: Fox

Regie: Ron Howard
Met: Val Kilmer, Joanne Whalley, Warwick Davis, Jean Marsh, Patricia Hayes, Rick Overton, Kevin Pollak

Film:
8/10

Extra's:
7/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Fantasy

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1988

Leeftijd:
12

Speelduur:
121 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626012399


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans
Extra's:
• THX Optimizer
• Audiocommentaar
• Making Of
• From Morf To Morphing
• TV spots
• Trailers
• Fotogalerij
• Easter Egg

Andere recente releases van deze maatschappij