:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> JEAN DE FLORETTE
JEAN DE FLORETTE (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2012-01-10
FILM
De rijke grondbezitter César Soubeyran (Yves Montand) heeft geen nageslacht en enkel zijn neef, de redelijk debiele Ugolin (Daniel Auteuil) die net is afgezwaaid uit het leger, kan het geslacht van de Soubeyrans voortzetten. Er is bovendien maar één ding waarin Ugolin uitblinkt en dat is anjers kweken. César hoopt dat het stuk grond van een voormalige inwoonster, de pas overleden Florette, spoedig zal vrijkomen en hij wil er zelfs een goeie prijs voor geven. Dan arriveert echter Florettes zoon Jean Cadoret (Gérard Depardieu), een stadsjongen die ondanks zijn handicap - hij heeft een bochel - absoluut de boerenstiel wil uitoefenen; meer bepaald heeft de leerkracht een onfeilbaar schema bedacht om snel rijk te worden met het kweken van konijnen. Er is een waterbron op het landgoed, maar César en Ugolin hebben die dichtgemetseld in de hoop dat Jean spoedig zijn landbouwdromen zal opbergen en het terrein onder de prijs verkopen. Alle waterbevoorrading voor zijn landgoed moet Jean halen uit een reservoir waarin maar voor een beperkt aantal dagen regenwater kan worden bewaard. Ugolin wordt zelfs goed bevriend met de onfortuinlijke Jean, wiens onderneming pijlsnel bergafwaarts dondert. De droogte nekt hem: Jean moet zelfs de juwelen van zijn vrouw Aimée (Elisabeth Depardieu) verpanden om een lastdier te kopen dat water kan aanvoeren. De twee gierige buren houden echter de lippen stijf opeen over het bestaan van de bron, zelfs tot Jean er dood bij neervalt. Het is pas dan dat zijn dochter Manon (Ernestine Mazurowna) per toeval de waarheid ontdekt over het complot.

Een blinde aanschaf is altijd weer een dubbeltje op zijn kant: alhoewel er meer dan eens een tegenvaller in mijn speler belandt, is het voor dit soort films dat ik nog steeds een film durf aan te schaffen louter en alleen door de lovende kritieken van medefilmliefhebbers en alhoewel de Franse cinema mij grotendeels koud laat, zeker op het vlak van taterfilms, oefende deze films al een tijdje een mysterieuze aantrekkingskracht op mij uit waaraan ik niet meer kon weerstaan toen ik ze in de budgetbakken zag liggen. De rotten tomatometer geeft me echter een goede indicatie; niet veel films halen in die database een perfecte score, en Jean De Florette is zo'n pareltje dat tot nog toe onder mijn radar was gebleven. Het is een hard, naturalistisch verhaal over afgunst en gierigheid van de hand van Marcel Pagnol. Als filmregisseur probeerde hij Manon Des Sources al eens zelf te verfilmen, maar het werk kende niet zo'n succes als de versie van Berri. De filmmaker was tot aan zijn dood in 1974 bezig met het herwerken van het boek tot twee delen, Jean De Florette en Manon Des Sources, wat hem uiteindelijk het tweeluik L'Eau Des Collines in 1964 opleverde, maar hij kreeg de (her)verfilming bij leven niet meer rond. Nochtans was Pagnol de eerste die de eer kreeg om uitgerekend voor zijn bijdrage aan de Franse gesproken film tot de Académie Française toe te mogen treden.

Pagnols werk valt in onze eigen literair gebied nog het best te vergelijken met het werk van Stijn Streuvels. Het is een hartverscheurend boerendrama met een heel simpele premisse over de inherente slechtheid van de mens dat niet anders kan dan de kijker beroeren. Voor Gérard Depardieu is het waarschijnlijk het hoogtepunt uit zijn carrière. De man brengt zijn Jean De Florette als een gestudeerd en wijs maar ook koppig en vooral oeverloos naïef personage dat denkt dat het om de één of andere reden boete moet doen en dat de loutering gewillig ondergaat, terwijl het gewoon twee inhalige, wreedaardige buren zijn die hem een schurkenstreek leveren. Yves Montand levert een schitterende rol als peetvader die het hele dorp naar zijn pijpen laat dansen en ook Daniel Auteuil weet de aandacht te trekken als de lichtjes randdebiele Ugolin. De maatschappelijk zeer relevante film is echter een prachtig staaltje cinematografie zoals die in Frankrijk tegenwoordig helaas niet veel meer gemaakt wordt.

BEELD EN GELUID
Op Blu-ray verschijnt deze Jean De Florette zonder tussenstation in de Quality Film Collection van A-Film. De mooie fotografie komt in high definition goed tot haar recht en qua inkleuring en detaillering lijkt de film gedraaid in een stukje paradijs op aarde waar de tijd is stil blijven staan. De film is levendig en kleurrijk en de scherpte is zodanig op punt gesteld dat het een recente productie lijkt (alleen de leeftijd van Gérard Depardieu klopt niet in dat plaatje). De bescheiden geluidstrack is in DTS-HD 2.0 stereo uitgevoerd, maar de dialogen zijn perfect verstaanbaar (zij het dat er soms met een zwaar Zuid-Frans accent wordt gesproken), en de muziektrack geeft sommige scènes nog extra vleugels.
 
EXTRA'S
Er is geen bonusmateriaal op deze film te vinden.
 
CONCLUSIE
Jean De Florette is een pakkend drama waarin de schaduwzijde van de mens langs zijn hardste kant wordt getoond. De schijf is alleen beschikbaar in een basisuitvoering die solide genoeg is, maar die geen ruimte voor bonusmateriaal biedt.coverStudio: A-Film

Regie: Claude Berri
Met: Yves Montand, Gérard Depardieu, Daniel Auteuil, Elisabeth Depardieu

Film:
9/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1986

Leeftijd:
AL

Speelduur:
121 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8716777936467


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Frans DTS-HD 2.0 stereo

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij