:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ENIGMA
ENIGMA
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2002-08-26
FILM
1943, Bletchley Park, Engeland. De Tweede Wereldoorlog woedt in alle hevigheid. Een team codekrakers tracht de geheime codes van de Duitse Enigma te ontcijferen, een toestel waarmee ze met elkaar communiceren. De geallieerden moeten de codes in begrijpbare taal omzetten om zo voorbereid te zijn op eventuele aanvallen. Tom Jericho (Dougray Scott) is zo’n codekraker, een geniaal wiskundige die niet onder de indruk is van de cijfers. Zijn terugkeer naar Bletchley Park, na een zenuwinzinking, roept oude herinneringen aan een verloren liefde op. Een tijdlang had hij een affaire met de knappe Claire Romilly (Saffron Burrows), een vrouw die nu blijkbaar verdwenen is. Claire’s huisgenote Hester Wallace (Kate Winslet) is in eerste instantie niet opgezet met de zoektocht van Tom, maar gaandeweg raakt ze eveneens in de ban van de verdwijning en het mysterie dat ermee verband houdt. Beetje bij beetje bemachtigen ze belangrijke informatie, maar tegelijkertijd worden ze opgejaagd door geheim agent Wigram (Jeremy Northam) waaruit blijkt dat er toch meer gaande is. Ondertussen nadert een Duitse vloot de Atlantische kust en moeten de geallieerden met de steun van Tom Jericho dringend de code van de Duitsers ontcijferen om zo de eigen vloot van een complete ondergang te redden…

De Enigma is oorspronkelijk buitgemaakt door de Engelsen (en niet door de Amerikanen zoals in de film U-571 wordt beweerd). In deze film blijft men uiteraard trouw aan de historische feiten (het is per slot van rekening een Engelse film) en maakt de regisseur een film met een vrij boeiend doch soms ingewikkeld verhaa. De aandacht niet verliezen is de boodschap. Jammer genoeg verliest de film wat tempo door de (saaie en overbodige) romance van Tom en Claire, die in de film verwerkt is. Acteerprestaties zijn meer dan goed, de drie hoofdacteurs brengen hun rol met veel overtuiging.

BEELD EN GELUID
Het originele 2.35:1-beeldformaat wordt op dvd-release verknipt tot een 1.78:1-beeldverhouding, weliswaar anamorfisch, maar dat kost sowieso punten in onze kwotering (i.p.v. 7/10 zakt de kwotering naar 6/10). Zo merk je tijdens een aantal conversaties dat de hoofden slechts half in beeld komen, wat vaak storend werkt. Slordig. Alleen op het einde van de film, als de aftiteling begint te lopen, krijg je het echte 2.35:1-beeld te zien. Jammer. De beeldkwaliteit is redelijk goed, met redelijk veel detail, scherpte en wat filmgrain. De geluidstrack staat in Dolby Digital 5.1 (448 kbps) en klinkt over het algemeen bevredigend zonder te overdonderen. Dialogen klinken zuiver en helder, de surrounds worden af en toe aangesproken voor achtergrondgeluiden, de soundtrack wordt gedurende enkele scènes mooi over alle kanalen uitgespreid. Actiescènes zijn er nauwelijks, tenzij op het einde van de film: een duikboot wordt gebombardeerd, waar'door  de subwoofer aardig in het laag gaat.
De ondertitels zijn voldoende leesbaar, goed geplaatst, maar staan niet volledig stabiel in beeld. Af en toe merk je eveneens een vreemd karakter dat in de vertaling niet thuishoort. Minpunt is dat de ondertitels niet uitschakelbaar zijn.

EXTRA’S
Indies heeft tot onze vreugde een aantal extra’s voorzien. Minst interessant is de Behind The Scenes (11 min.) met een aaneenschakeling van beelden op de set, de fotogalerij met foto’s uit de film, een trailer en biografieën. Meer vermeldenswaardig zijn de featurette (9 min.), een soort promotioneel filmpje met interviews met cast en crew, en een hele reeks interviews (24 min. 15) met onder meer Dougray Scott, Kate Winslet, Jeremy Northam, Saffron Burrows, Michael Apted en Mick Jagger.

CONCLUSIE
Enigma is best een onderhoudende film met een boeiende historische basisidee waaromheen jammer genoeg een fictief romatisch verhaal wordt geweven dat een beetje de vaart uit het verhaal haalt. Beeld en geluid zijn prima, al moet wel gezegd dat het beeldformaat verknipt is. De extra’s zijn, op de interviews na, eerder standaardmateriaal zonder meerwaarde.


cover




Studio: Indies Home Entertainment

Regie: Michael Apted
Met: Dougray Scott, Kate Winslet, Jeremy Northam, Saffron Burrows

Film:
7/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
12

Speelduur:
114 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8714025100868


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Featurette
• Interviews
• Behind the scenes
• Trailer
• Fotogalerij
• Biografieën

Andere recente releases van deze maatschappij