:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> NURSE JACKIE - SEIZOEN 1
NURSE JACKIE - SEIZOEN 1
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2012-04-19
SERIE
Jackie Peyton is een ervaren verpleegster die al jaren meedraait op de spoedafdeling van een ziekenhuis in New York. Eigenlijk lijkt het alsof er maar weinig is dat Jackie van de kook kan brengen, maar eigenlijk is niets minder waar. Ze heeft dan ook een heel druk leven. Naast haar werk is ze immers ook nog haar gezin. Extra complicatie is dat in het ziekenhuis niemand mag weten dat Jackie getrouwd is en twee dochters heeft. Alleen haar beste vriendin dokter O'Hara is op de hoogte van het dubbelleven van de verpleegster. Alsof deze situatie nog niet voor genoeg stress zorgt, houdt Jackie er ook nog een minnaar op na. Eddy werkt ook in het ziekenhuis en eigenlijk heeft Jackie er alle baat bij hem te vriend te houden. Hij beheert immers de medicijnenvoorraad en is daardoor Jackies favoriete leverancier van allerlei verboden middelen. Door allerlei middeltjes probeert Nurse Jackie haar gedachten op orde te houden en haar stress dragelijk te maken. Maar het spreekt voor zich dat het bijzonder moeilijk is om haar zorgvuldig gecreëerde evenwicht te alle tijden te bewaren.


Het eerste seizoen van Nurse Jackie bevat twaalf vrij korte afleveringen (van een vijfentwintigtal minuten). Hoewel er een duidelijk overkoepelend verhaal is, gaat elke aflevering wel over een nieuwe situatie, nieuwe patiënten en problemen. Hierdoor is de serie perfect in evenwicht. De verhaallijn loopt immers mooi door, wat leuk is voor kijkers die de hele reeks volgen, maar anderzijds zijn er ook telkens genoeg nieuwe elementen om het interessant te houden.


Zoals de titel van de serie al doet uitschijnen, steunt de reeks grotendeels op de prestatie van de nurse Jackie van dienst, namelijk Edie Falco. En we moeten toegeven dat zij er perfect in slaagt de complexe figuur van Jackie Peyton te vertolken. Maar niet alleen Falco levert mooi werk, ook de andere leden van de cast dragen mooi hun steentje bij tot een geslaagd geheel. Hoewel een serie als Nurse Jackie mogelijk het risico loopt personages tot karikaturen te herleiden, is dit in deze serie niet het geval. Hoewel aanvankelijk een aantal personages heel zwart-wit worden voorgesteld, komt daar in het verloop van de serie duidelijk verandering in en krijgen de verschillende personages heel wat meer diepgang.


BEELD EN GELUID

Qua beeld- en geluidskwaliteit valt er niet te klagen in Nurse Jackie. De beeldkwaliteit is meer dan degelijk voor de dvd-versie en bovendien oogt de serie ook realistisch. In het bonusmateriaal komen we te weten dat er telkens een echte verpleegster op de set aanwezig was om de cast te helpen en dat heeft duidelijk geloond. Voor het geluid is er een 5.1-surroundgeluidstrack aanwezig. Het is zeker niet de meest indrukwekkende geluidstrack ooit gehoord, maar de dialogen zijn duidelijk en het geheel klinkt vol en helder.


EXTRA'S

Vooreerst kunnen een aantal afleveringen bekeken worden met audiocommentaar van Edie Falco, Linda Wallem, Liz Brixius en Richie Jackson. Het gaat om de pilootaflevering Tiny Bubbles, Ring Finger en Health Care & Cinema. Deze audiocommentaren zitten verspreid over de drie verschillende disks en hetzelfde geldt voor het overige bonusmateriaal. Op de eerste disk vinden we ook nog All About Edie (5'25") waarin verschillende cast- en crewleden vertellen over Edie Falco en haar rol als nurse Jackie. In Unsung Heroes (5'31") wordt er ingezoomd op de taak van verpleegsters in het echte leven en de moeilijkheden die de job kan meebrengen. Op de tweede disk hebben we eerst Prepping Nurse Jackie (10'55"). Hierin vertellen de verschillende acteurs en de leden van de crew wat Nurse Jackie zo speciaal maakt, hoe de show gemaakt is en wordt er even gekeken naar de verschillende personages. Voorts vinden we 5 Nurse Stories (6'55"). Hierin komen echte verpleegsters aan het woord aangezien hun verhalen vaak nog specialer zijn dan de verhaallijnen die de tv-serie aanbiedt.  Op zich zijn de extra's best wel de moeite. Maar er moet wel rekening mee gehouden worden dat de extra's niet ondertiteld zijn en dat de beeldkwaliteit die we hier te zien krijgen een heel pak minder is dan de beeldkwaliteit van de serie zelf.

CONCLUSIE
Nurse Jackie is een serie die kijkt als een trein. De korte afleveringen vervelen geen moment en voor je het weet, word je als kijker helemaal meegezogen in nurse Jackies hectische leven. Een serie die mogelijk verslavend kan zijn!


cover
Studio: Lionsgate

Regie: Paul Feig
Met: Edie Falco, Eve Best, Merritt Wever

Film:
8/10

Extra's:
7,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
U.K.

Jaar:
2009

Leeftijd:
15

Speelduur:
338 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5060052419255


Beeldformaat:
1.78:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Engels
Extra's:
• Featurettes: All About Edie, Unsung Heroes, Prepping Nurse Jackie, Nurse Stories
• Cast and Crew Commentaries

Andere recente releases van deze maatschappij