:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BRIDE OF FRANK, THE
BRIDE OF FRANK, THE
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2012-08-14
FILM
In zijn zoektocht naar de drie minuten roem heeft ieder mens het recht om een film te maken, niet? Decennia geleden was zoiets nog ondenkbaar, maar dankzij de videocamera kon iedereen voor een klein bedrag via het DIY-principe zijn eigen film in elkaar boksen. De meeste van deze ondingen mogen dan wel pulp zijn die enkel het ego van de makers strelen, toch zochten vele cultfilmliefhebbers hun heil in dergelijke kleine producties omdat in de jaren 80 en 90 de horrorwereld werd vergiftigd door grootse blockbusters die weinig of niks met het griezelconcept te maken hadden. Toegegeven, als je deze films louter beoordeelt vanuit een cinematografisch oogpunt dan is het regelrechte troep die wordt gekenmerkt door een slechte regie, amateurs die nauwelijks kunnen acteren en goedkope (zelfs vaak lachwekkende) special effects die met de meest goedkope apparatuur zijn gefilmd waardoor het televisiescherm regelmatig met massa's filmgrain wordt gevuld. Maar wie bereid is zijn ogen te sluiten voor deze onvolmaaktheden (die trouwens een charme bezitten), zal gauw merken dat deze producties meestal met meer enthousiasme zijn gedraaid dan hun grote broers uit Hollywood.
 
Filmfreaks is een label dat regelmatig de cultfans pleziert met het uitbrengen van dergelijke (vaak onvindbare) releases. Nieuw in het rijtje is The Bride Of Frank, verschenen in 1996 en geregisseerd door ene Steve Ballot, die trouwens zelf ook één van de rollen vertolkt. Op het internet (en uiteraard ook in de filmboeken) ontbreekt alle informatie omtrent deze Amerikaan, doch weten we met zekerheid dat deze film zijn enige poging was om naam te maken in de filmwereld. Op het dvd-hoesje wordt de film aangekondigd als de overtreffende trap van slechte smaak en dat is meteen de vlag die de lading dekt, want je kan er veel geld op verwedden dat het merendeel van de kijkers woedend het schijfje na enkele minuten uit hun dvd-speler zal halen omdat de film  zonder twijfel kans maakt om als "'s werelds meest wansmakelijke film" te worden betiteld.

Frank (Frank Meyer, en jawel zijn enige rol ooit) is een oude, vieze zwerver die zijn doelloze dagen in de goot doorbrengt. De dakloze stinkt een uur in de wind en zelfs de grootste filantroop zou twee keer nadenken vooraleer hij de hand van deze clochard schudt. Gelukkig weet de oude rakker wel wat werken betekent, waardoor hij  
geregeld de luie chauffeurs van een nabijgelegen transportfirma mag helpen. In ruil waarvoor hij in het kantoor mag slapen. Tijdens een verjaardagsfeestje loopt het echter mis, want plots wil de zwerver als geschenk een vrouw met een flink stel borsten. De chauffeurs beginnen uit medelijden een zoektocht, doch eindigt ieder afspraakje in een bloederige moordpartij.

Neen, we gaan niet dieper in op het scenario, want het verhaaltje is niet meer dan een flauw excuus voor het filmen van enkele afstotelijke scènes waarmee Steve Ballot de kijker wil choqueren. De slachtoffers worden op de meest gruwelijke wijze vermoord en de enige woorden die uit de mond van de moordenaar komen zijn "I want big tits". En zo'n gedrocht wordt beloond met vijf punten, denkt u? Jawel, want The Bride Of Frank is slecht (misschien zelfs afschuwelijk slecht), maar toch verveelt deze prent geen seconde. Deze DIY-film is een plezierig onderonsje van enkele vrienden die de wereld een horrorfilm rijker wilden maken en daarvoor een beroep deden op hun eigen fantasie die niet is aangetast door de Hollywoodclichés.

BEELD EN GELUID

Zowel het beeld als het geluid zijn afschuwelijk. Tonnen filmgrain, onzuivere beelden, lelijke kleuren en belachelijke special effects. Maar had u nu echt iets anders verwacht van een film die met de goedkoopste middelen is gemaakt?

EXTRA'S
De dvd bevat heel wat extra's, maar toch is enkel Frank's Homemovie leuk. Regisseur Steve Ballot ging samen met hoofdrolspeler Frank en diens vriendin Velma naar Basel en Parijs. Blijkbaar vond hij het een goed idee om de amateurbeelden van dit snoepreisje als extra op de dvd te plaatsen. Sommige scènes zijn ronduit hilarisch (en jawel, soms aanstootgevend) en de slotwoorden van de vieze man zijn duidelijk: "Paris? It stinks! I wanna go back to Newark to see some titties". Tja, we hebben nooit beweerd dat u wijzer ging worden van deze dvd. Dat zal u ook niet worden na het bekijken van het alternatieve (en veel slechtere) einde, de verplichte bloopers en vijf (jawel) verschillende trailers.

CONCLUSIE
Neen, The Bride Of Frank heeft weinig of niks met filmkunst te maken. Maar wees eerlijk, veel blockbusters hebben dat ook niet. Deze videofilm is gemaakt door enkele malloten die sterk in zichzelf geloofden en het resultaat is een hilarische, wansmakelijke en aanstootgevende horrorfilm. Voor de liefhebbers van de slechte smaak dus, maar soms is wansmaak beter dan de doorsneesmaak.


cover
Studio: Filmfreaks

Regie: Steve Ballot
Met: Morgan Tara, Frank Meyer, Johgnny Horizon, Frank Delvalle, Bruce Frankel, Jim Moresca

Film:
5/10

Extra's:
5/10

Geluid:
4/10

Beeld:
4/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1996

Leeftijd:
16

Speelduur:
71 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5709498211282


Beeldformaat:
1.85:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Deens, Zweeds, Noors, Fins
Extra's:
• Alternatieve Einde
• Bloopers en Weggelaten Scènes
• Frank's Homemovie

Andere recente releases van deze maatschappij