:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MISSION: IMPOSSIBLE - GHOST PROTOCOL
MISSION: IMPOSSIBLE - GHOST PROTOCOL (BLU-RAY)
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2012-08-22
FILM
In Boedapest loopt een missie van een IMF-team hopeloos fout. Trevor Hanaway en Jane Carter hadden de opdracht een koerier te onderscheppen die in opdracht van een zekere “Cobalt” opereerde. Aanvankelijk gaat alles zoals gepland, maar dan wordt Hanaway vermoord door beroepskiller Sabine Moreau en uiteraard gaat zij met de gegeerde buit aan de haal, een buit die wel heel gevaarlijk zou kunnen zijn in de verkeerde handen. Hoogste tijd dus om super-IMF-agent Ethan Hunt bij de zaak te betrekken. Maar dit is een uitdaging: Hunt zit immers opgesloten in een groezelige gevangenis in Moskou. Met de nodige technische ondersteuning die een relletje veroorzaakt in de gevangenis slagen Jane Carter en de vers gebakken veldagent Benji Dunn erin Hunt en zijn kompaan uit de cel te bevrijden. Vanaf dan staat Hunt aan het hoofd van een nieuwe missie die op z’n minst spectaculair te noemen is. Samen met Carter en Dunn moet hij de geheime archieven van het Kremlin zien binnen te geraken in de hoop de identiteit van Cobalt te ontdekken. Dankzij de alomgebruikte maskers van het IMF en nog andere leuke technische snufjes, kunnen Hunt en Dunn hun weg vinden naar de archieven. Maar dan zorgt iemand ervoor dat de Russen ingelicht worden over de aanwezigheid van het IMF-team.

Het Kremlin wordt vernietigd door een bomaanslag waaraan Hunt en Dunn maar amper ontsnappen. Het IMF zorgt ervoor dat Hunt Moskou kan verlaten, maar er is één gigantisch probleem: de Russische overheid ziet de aanval op het Kremlin als een onaangekondigde oorlogsdaad van de Verenigde Staten. Om zich in te dekken, kondigt de president van de VS het “Ghost Protocol” af. Dat houdt in dat het IMF ontbonden wordt. Ethan en zijn team moeten de schuld van de aanslag op zich nemen, maar ze zullen kunnen ontsnappen tijdens hun arrestatie zodat ze hun zoektocht naar Cobalt voort kunnen tzetten. Cobalt blijkt niemand minder te zijn dan Kurt Hendricks, een nucleaire wetenschapper die maar wat graag wat bommetjes zou droppen om zo een kernoorlog te ontketenen. Bovendien ziet het ernaar uit dat Hendricks alle troeven al in handen heeft, op één na: hij mist alleen nog de activeringscodes die in handen zijn van Moreau. Ethan en zijn team trekken naar Dubai, waar ze de ontmoeting tussen Moreau en Hendricks zullen proberen te faken door hun plaats in te nemen. Maar zonder al het technisch vernuft van het IMF is de missie één groot risico. Bovendien dringt de tijd…

Vanaf de begintune tot de laatste scène is Mission: Impossible – Ghost Protocol een typische Mission: Impossible–film. Alles wat de kijker verwacht van deze filmreeks zit dan ook duidelijk verwerkt in dit vierde deel. Of het nu gaat over de explosies, het gebruik van de maskers of de halsbrekende stunts, we krijgen het allemaal te zien. Maar, hoe onwaarschijnlijk de vorige drie films al waren, kunnen die toch nog lang niet tippen aan het plot van deze laatste prent. Het begint nochtans allemaal best wel goed. Het idee van het Ghost Protocol werkt wel en geeft een andere wending aan de film dan we gewoon zijn. Maar vanaf dan lijkt de film te vervallen in een zoektocht naar nieuwe elementen om het geheel wat langer te rekken. Want uiteraard hebben Hunt en zijn helpers maar één kans om de evil Hendricks tegen te houden. Tot deze kans mislukt… en er plots nog een andere manier is om de kernoorlog te ontwijken. En als deze plotontwikkelingen zich een paar keer voordoen in één film, dan wordt het toch wel een beetje te veel van het goede.

BEELD EN GELUID
Qua beeld en geluid valt er niets aan te merken op de Blu-ray-versie van deze film. Het oogt allemaal erg mooi, het kleurenpalet klopt en de stunts zijn zeer mooi in beeld gebracht. Jammer genoeg hebben we de 7.1-geluidstrack niet kunnen testen, maar met een 5.1-geluidsinstallatie klinkt deze film even spectaculair als hij oogt.

EXTRA'S
De Blu-ray-versie van Mission: Impossible – Ghost Protocol bevat naast de Blu-ray ook de dvd van de film. Maar nog interessanter is natuurlijk het bonusmateriaal dat op de Blu-ray-disk staat. In eerste instantie vinden we Mission Accepted. Onder deze naam krijgen we een blik achter de schermen van twee aspecten van de film. In Heating up in Dubai (17’36”) horen we meer over de keuze van de crew om te filmen in Dubai en vooral over de scène in het Burj, het hoogste gebouw ter wereld. Die is op zich al vrij spectaculair en de blik achter de schermen doet daar geen afbreuk aan. Uiteraard ging aan deze klimpartij tegen het Burj heel wat voorbereiding vooraf en we krijgen te zien wat er allemaal moest gebeuren vooraleer de crew klaar was om Tom Cruise in eigen persoon aan de buitenkant van de 129ste verdieping van de indrukwekkende wolkenkrabber te hangen. In Vancouver Fisticuffs (12’01”) kijken we mee naar scènes die op de set gefilmd zijn. Het is duidelijk dat ook hier kosten noch moeite gespaard zijn. De scène in de hypermoderne parkeergarage –  gebouwd in een scheepsloods – is er het perfecte voorbeeld van. Impossible Missions is eigenlijk opnieuw een blik achter de schermen, maar dit keer wordt er gefocust op het filmen van de zandstorm (The Sandstorm, 3’06”), wat meer dan twee weken in beslag nam, en het werken met allerlei snufjes (Props, 3’07”).

In laatste instantie vinden we nog drie Deleted Scenes (Alternate opening: Hendericks practices his speech, Confusion in the van en Benji, almost caught in the Kremlin, samen 5'12") die kunnen ook bekeken worden met commentaar van Brad Bird. Het gevaar van making-ofs is vaak dat ze een deel van de magie van de film wegneemt. Als je immers met eigen ogen kan zien dat het allemaal zo spectaculair niet is, durft er wel eens wat van de waarde van de film verloren te gaan. Dit is absoluut niet het geval bij dit bonusmateriaal. Door de blik achter de schermen wordt er zeker geen afbreuk gedaan aan het spectaculaire effect van deze Mission: Impossible en dat maakt het bonusmateriaal uiteraard des te meer de moeite waard.

CONCLUSIE
Mission: Impossible – Ghost Protocol beantwoordt grotendeels aan de verwachtingen. Explosies, special effects, knappe stunts, het ziet er allemaal in. De verhaallijn begint goed – is zelfs beter dan die vanj de vorige films, volgens onze bescheiden mening - maar dat mooie liedje blijft niet duren. Dat is uiteraard jammer, maar voor wie houdt van de actie in de Mission:Impossible-films zal dit zeker geen onoverkomelijke hindernis zijn. En last but not least, laten we zeker het bonusmateriaal niet vergeten. Dat is echt de moeite!


cover
Studio: Paramount

Regie: Brad Bird
Met: Tom Cruise, Jeremy Renner, Simon Pegg

Film:
8/10

Extra's:
9/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2001

Leeftijd:
12

Speelduur:
133 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582880045


Beeldformaat:
2.40:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby True HD 7.1
Engels Audio Description Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Engels voor gehoorgestoorden, Frans, Spaans, Italiaans
Extra's:
• Mission Accepted: On-set action with Tom Cruise, J.J Abrams & Director Brad Bird. See the amazing stunt work on the world's tallest building in Dubai and more
• Impossible Missions: The sandstorms brought to life and the secrets behind the gadgets. (HD)
• Deleted Scenes and alternate opening. (HD)
• Dvd Film + Bonus

Andere recente releases van deze maatschappij