:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> I AM LEGEND
I AM LEGEND (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2012-10-04
FILM
Niet iedere filmliefhebber is er gelukkig mee, maar Will Smith is wel zonder twijfel de meest succesvolle acteur die Hollywood de laatste jaren heeft voortgebracht. Alles wat de man aanraakt lijkt goud te worden en ook al heeft Smith heel wat films gemaakt die net iets te veel de Amerikaanse droom (als die nog bestaat) idealiseren, kan je er toch niet om heen dat zijn uitstraling van het scherm spat. De ene Smith-film is al wat beter dan de andere en I Am Legend mag dan wel één van de duurste projecten zijn waaraan de steracteur heeft meegewerkt, toch is het ook één van zijn zwakste films geworden. Niet dat Smith de schuldige is, want de Hollywoodster slaagt er weer glansrijk in om gedurende honderd minuten de aandacht op zich te vestigen. Nu goed, deze keer had hij geen andere keuze want in deze film van Francis Lawrence (de regisseur die we kennen van Constantine en de man die tevens ook het vervolg op The Hunger Games zal draaien) is Smith immers alleen op de wereld.

In 2009 slaakt de wereld een zucht van opluchting, de wetenschap is er immers in geslaagd om een middel te vinden tegen kanker. De feestvreugde is weliswaar van zeer korte duur, want drie jaar later wordt de wereld door een verschrikkelijk virus geteisterd dat de mensen in wreedaardige zombies verandert. De straten van New York liggen er troosteloos bij en de enige overlevenden in de grootstad zijn wilde dieren (jawel, er lopen bloeddorstige leeuwen rond op Fifth Avenue!). De enige mens die deze ramp heeft overleefd is Robert Neville (Will Smith). Samen met zijn Duitse herdershond Sam rijdt de eenzaat in een knalrode sportwagen langs de straten van New York op zoek naar andere overlevenden, maar niemand daagt op. De ellenlange dagen vult Neville met het bekijken van oude dvd's, het spelen van golf op een vliegdekschip (wat je al niet kan doen als je alleen bent op de wereld) en als er nog wat tijd over is probeert hij ook nog een vaccin tegen het virus te vinden. Niet dat de kolonel er nog veel belang aan hecht, hij is er immers van overtuigd dat hij de enige mens op aarde is.

Deze sciencefictionfilm is gebaseerd op het boek van Richard Matheson en is niet bepaald nieuw in zijn genre. Het is misschien wel de allereerste keer in de filmgeschiedenis dat de straten in New York er onbewoond bijliggen, toch deed Danny Boyle dat in zijn zombieklassieker 28 Days Later eerder met Londen. Dat dieren plots weer de heersers van Moeder Aarde zijn, is ook niks nieuws. Terry Gilliam vertelde het al in Twelve Monkeys en dan hebben we het nog niet eens gehad over Planet Of The Apes. Maar goed, het relaas van de laatste mens op aarde is een concept dat filmmakers wellicht altijd zal aanspreken. Trouwens, het is niet het onderwerp dat de zwakke schakel is van de film, maar wel het gebrek aan een verhaal waardoor deze blockbuster wel eens vervelend wordt. De special effects zijn wel adembenemend (de gebombardeerde Brooklyn Bridge is daar een mooi voorbeeld van), maar toch zijn het net de CGI-effecten die de film de das omdoen. Het is soms zo erg dat je het gevoel hebt dat I Am Legend niet meer is dan Night Of The Living Dead , maar dan wel met dure (en lelijke) CGI-effecten. Smith doet wat van hem wordt verwacht en dat is maar goed ook, want bij een andere acteur waren we wellicht in slaap gedompeld. Misschien grijpen we toch maar beter terug naar The Book Of Eli, The Road of zelfs Mad Max?

BEELD EN GELUID
Van een film als I Am Legend op Blu-ray verwacht je een optimaal beeld en ook al zijn de buitenopnames scherp, ogen vele donkere scènes onduidelijk. Je moet maar eens kijken naar de scène waarin Neville zijn hond in een afgelegen pand kwijtspeelt. De beelden zijn wazig (om niet te zeggen lelijk), de actiebeelden onscherp en vaak zie je niet eens wat er zich afspeelt en dat kan nooit de bedoeling zijn. Het geluid is wat beter, alhoewel I Am Legend maar weinig actiescènes bevat. Een minpunt is ook de soundtrack, maar wat had je anders verwacht van een film waarin het hoofdpersonage denkt dat Legend van Bob Marley de beste cd aller tijden is?

EXTRA'S
Vaak zijn documentaires die niks met filmkunst te maken hebben slechts opvulling, toch is dat in The Science Of I Am Legend anders. Heel wat geleerden doen in deze extra hun zegje over de vele virussen die de wereld teisteren en leken kunnen er heel wat uit opsteken. Zo zou er om de dertig jaar een dodelijk virus ontstaan. Er wordt eveneens extra aandacht besteed aan het hiv-virus dat uniek is, het is namelijk het enige virus dat nooit het menselijk lichaam kan verlaten. Een originele invalshoek is ook de visie dat virussen de wereldgeschiedenis hebben bepaald, zelfs het ontstaan van Amerika. Toen Napoleon met 30.000 man naar Haïti vertrok om Toussaint Louverture te verslaan, lieten 27.000 soldaten het leven door een virus. Napoleon besloot daarom dat het beter was om het grondgebied te verkopen aan Thomas Jefferson waardoor Amerika westwaarts kon uitbreiden. Of wat dacht je van het weetje dat de meeste virussen worden verspreid door vleermuizen omdat deze dieren een nomadische levenswijze hebben? Uiteraard wil je ook wat over de film te weten komen. Sommige cijfers zijn echt hallucinant, zo had men meer dan 500 mensen nodig om de voetgangers en de auto's in New York stil te houden. Jawel, ondanks de vele CGI-effecten zijn alle scènes in de straten van New York opgenomen en werd zelfs geheel Fifth Avenue verkeersvrij gemaakt. Voorts zie je ook hoe bijv. het Amerikaanse leger bij de opnames werd betrokken en geloof het of niet, maar er bestaat een speciale eenheid die getraind is om heel New York te evacueren mocht er zich ooit zo'n plaag voordoen. Trouwens, volgens de geleerden van het CDC is het scenario van I Am Legend niet ondenkbaar. Het is dan ook angstaanjagend om een professor te horen vertellen dat deze film een plausibel verhaal bevat dat niet eens ver gezocht is.

CONCLUSIE
I Am Legend is een film die het vooral van zijn briljante decors moet hebben. Wegens de aard van het verhaal is deze film natuurlijk een onemanshow van Will Smith geworden, wat uiteraard geen goed nieuws is voor kijkers die niet tuk zijn op de voormalige ster uit The Fresh Prince Of Bell-Air. Met Smith is er evenwel niks mis, wel met de afgrijselijke CGI-effecten die jammer genoeg een te grote rol in deze film spelen.


cover
Studio: Warner

Regie: Francis Lawrence
Met: Will Smith, Alice Braga, Dash Mihok, Willow Smith, April Grace, Darrell Foster, Charlie Tahan

Film:
7/10

Extra's:
7,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7/10


Regio:
B

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2007

Leeftijd:
12

Speelduur:
100 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321906176358


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD 5.1
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Japaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Portugees, Deens, Noors, Fins, Zweeds, Chinees, Koreaans, Japans
Extra's:
• Creating I Am Legend (51 min.)
• Cautionary Tale: The Science Of I Am Legend (20 min.)
• 4 Animated Comics
• Alternatief Einde

Andere recente releases van deze maatschappij