:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MIAMI VICE
MIAMI VICE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2012-10-17
FILM
Miami Vice? I didn't like it so much - I thought it was style over substance and I accept a good bit of the responsibility. (Colin Farrell)

Televisieseries die worden omgebouwd tot een langspeelfilm hebben meestal maar een belabberd resultaat. Denk maar aan miskleunen zoals The A-Team of The Dukes Of Hazzard, twee misbaksels die een brutaal einde aan een kinderdroom maakten. Het was indertijd dan ook bang afwachten toen werd bekendgemaakt dat ook Miami Vice een metamorfose op het witte doek zou ondergaan, vooral omdat sommige filmfans (waaronder ook ondergetekende) er rotsvast van overtuigd zijn dat Miami Vice de beste serie aller tijden is. Met de keuze van Jamie Foxx als Ricardo Tubbs konden de meeste Miami Vice-fans nog enigszins leven, maar waarom koos Michael Mann voor Colin Farrell? Toch trok de befaamde cineast zich niks aan van deze kritiek. Als bedenker van de flikkenserie had hij immers als geen ander het recht om deze moedige beslissing te nemen. Trouwens, wie maar niet genoeg kan krijgen van de oude Miami Vice moet gewoon de vijf seizoenen op dvd aanschaffen, aldus Mann.

Een undercoveropdracht van de FBI eindigt in een tragisch bloedbad omdat de boeven de ware identiteit van hun partners hebben achterhaald. Volgens de bazen van het FBI kan het lek binnen hun organisatie overal zitten. Sony Crockett (Colin Farrell) en Ricardo Tubbs (Jamie Foxx) zijn niet bekend en daardoor zijn de twee flikken ideaal om ze in het onderzoek te betrekken. Op deze manier hoopt de FBI de bende van het Arische broederschap bij de lurven te pakken. Deze gevaarlijke neonazi's hebben banden met rechtse paramilitairen uit Columbia die onder leiding staan van de krankzinnige Jose Yero (John Ortiz) die niet voor niets in het drugmilieu bekend staat als Cochi Loci. Eens aangekomen in Zuid-Amerika verhandelen de twee agenten duizend kilo drugs van Port Au Prince naar Miami om zo een vertrouwensrelatie met de drugbaron op te bouwen. Mondjesmaat worden Sony en Ricardo betrouwbare partners van Jose Yero tot op het moment dat de leden van het Arische broederschap de Columbianen inlichten over het feit wie de twee in werkelijkheid zijn. Alsof dat alles nog niet erg genoeg is, begint Sonny een verhouding met Isabella (Li Gong), het liefje van de maffiabaas.

Net zoals dat het geval is in de serie is ook in de film het verhaal van ondergeschikt belang, het gaat immers om twee superflikken die undercover moeten werken. Waar het hem bij Mann wel om gaat is het creëren van een sfeer. Mann weet als geen ander het decadente Miami als ideaal filmdecor te gebruiken. Het claustrofobische gevoel dat in bijna elke scène voelbaar is, wordt door de muziek nog eens extra beklemtoond. Mann is inderdaad de regisseur die van misdaad kunst maakt, net zoals Martin Scorsese dat doet, alleen maakt de regisseur, die zijn loopbaan begon als scenarist van Starsky And Hutch, als geen ander gebruik van het weltschmerzgevoel. De cineast hield bij het maken van de film geen enkele rekening met de verhaallijn van de serie, het enige raakpunt is dat het verhaal zich in Miami afspeelt, zo heeft Ricardo in de film bijvoorbeeld een verhouding met collega Trudy (Naomie Harris). En hoe zit het de vertolkingen van Farrell en Foxx? Er is slechts één waarheid en die luidt dat iedere fan het liefst Don Johnson en Philip Michael Thomas had zien terugkeren, maar jammer genoeg worden fans ook verplicht om rekening te houden met de keuze van de regisseur. Farrell beweert vandaag wel in verschillende interviews dat Miami Vice een misstap is, toch is het de enige goede film (op In Bruges misschien na) waarin de Ier heeft gespeeld. Neen, mijnheer Farrell, Miami Vice is een subtiel kunstwerk geworden van een briljant cineast die steeds volop gebruik maakt van de hem aangeboden locaties. Bij momenten verbluffend, ofschoon de dvd-box van de serie alweer op een zoveelste kijkbeurt ligt te wachten!

BEELD EN GELUID
Michael Mann wilde Miami Vice digitaal regisseren om zo optimaal de vele nachtopnames te kunnen filmen. Het is dan ook een beetje jammer dat er op deze transfer heel wat filmgrain valt te bespeuren. De dagopnames zijn zonder meer spectaculair en nooit zag je een speedboot zo op je scherm voorbijflitsen als in Miami Vice en natuurlijk zijn de spectaculaire uitzichten van deze Amerikaanse kuststad het gedroomde decor. Het geluid is optimaal en omdat de muziek een zeer prominente rol in deze misdaadfilm speelt, is dit meer dan zo maar een bonus.

EXTRA'S
Er staan wel heel wat extra's op deze Blu-ray, toch is de inhoud ervan eerder teleurstellend. De release van Miami Vice op Blu-ray mocht dan wel het ideale moment zijn om de maker aan de tand te voelen over de invloedrijke serie, maar in de plaats daarvan krijgen we niet meer dan wat niemendalletjes te zien. Miami Vice Undercover vertelt de kijker (net zoals de titel doet vermoeden) iets meer over de gevaren die agenten lopen bij dit soort werk. Vele bodyguards die je in Miami Vice ziet opduiken, werken trouwens in het echte leven ook voor bewakingsfirma's. Miami & Beyond is een documentaire van zo'n tien minuten waarin de crew ons toont hoe scherp het oog van Michael Mann wel is. De cineast kiest steeds ideale locaties voor zijn films, zo is Miami Vice grotendeels in de achterbuurten van Uruguay opgenomen en dat is vanzelfsprekend niet zonder gevaren. In Behind The Scenes wordt getoond hoe de acteurs leren schieten, maar meer zie je niet. Miami Vice Visualiseren is een extra waarin aandacht wordt besteed aan hoe een volledige snelweg is afgesloten om de spectaculaire nachtopnames te regisseren. Ten slotte is er nog een videoclip van de nu-metalgroep Nonpoint die op verschrikkelijke wijze de klassieker In The Air Tonight van Phil Collins aanpakt. Tja, een uur extra, maar Miami Vice-fans hadden natuurlijk heel wat ander materiaal gewild!

CONCLUSIE
Wie respect heeft voor Michael Mann (en dat zou iedere cinefiel moeten hebben!) moet een onderscheid maken tussen de serie en de film. Het is immers nooit Manns bedoeling geweest om de gevierde serie in filmformaat te gieten, wel wilde hij opnieuw de sfeer van zijn geliefde Miami in beeld brengen, maar dan wel twintig jaar later. De serie of de film? Stomme vragen worden niet beantwoord, maar toch blijft een film van Mann sowieso beter dan de rest.


cover
Studio: Universal

Regie: Michael Mann
Met: Colin Farrell, Jamie Foxx, Gong Li, Naomie Harris, Ciaran Hinds, Justin Theroux, Barry Shabaka

Film:
9/10

Extra's:
5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
7/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2006

Leeftijd:
16

Speelduur:
130 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
505058258236


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Engels DTS Surround 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Duiits Dolby Digital 5.1
Catalaans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Catalaans, Duits, Zweeds, Fins, Noors, Zweeds, Portugees, Italiaans, Engels CC
Extra's:
Miami Vice Undercover (13 min.)
Achter De Schermen (10 min.)
Miami & Beyond: Op Locatie Filmen (10 min.)
Miami Vice visualiseren (12 min.)
• Videoclip In The Air Tonight
Andere recente releases van deze maatschappij