:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DICTATOR, THE
DICTATOR, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2012-10-28
FILM
Niet iedereen is opgetogen met de humor van Sacha Baron Cohen. Zo kreeg de komiek reeds een pak rammel van een Kazak omdat hij vond dat Cohen zijn land belachelijk maakte en ook waren niet alle homo's na het zien van Brüno in de zevende hemel. Het is zonneklaar dat Cohen naast het brengen van een stevige portie humor ook graag het publiek choqueert. Sommige moraalridders vinden dat evenwel niet kunnen, maar wat zou het? Monty Python maakte in Life Of Brian ook brandhout van de Bijbel en de film wordt terecht als een onverwoestbare klassieker beschouwd. Een cinefiel meesterwerk is The Dictator wel niet, maar het is wel een film die de meeste Amerikaanse komedies doet verbleken en of je daar nu mee kan leven of niet, lachen zal je!

Sacha Baron Cohen koos zeker niet de gemakkelijkste weg. We kunnen ons best inbeelden dat menig producer aan zijn telefoon hing met de vraag of de Engelse stand-upcomedian geen zin had om een vervolg te maken op de populaire Borat. Maar neen, de komiek besloot om The Dictator te draaien. Trouwens, het nieuwste project van Cohen zal een parodie op James Bond worden. Het grote verschil tussenThe Dictator en Brüno is dat het wel degelijk om een speelfilm gaat, bekende gezichten worden dus niet onverwachts in hun blootje gezet.

The Dictator is "opgedragen" aan de onlangs overleden Kim Jong-Li . Dit startsein maakt meteen duidelijk dat Cohen in zijn nieuwste film de dictators van deze wereld belachelijk wil maken, ofschoon je geen genie moet zijn om te zien dat het rolmodel voor deze parodie Khadafi is. In het fictieve land Wadiya is het woord van generaal Aladeen wet. Sinds zijn zevende is deze man de alleenheerser van het land en wie niet naar hem luistert, wordt meteen geëxecuteerd. Net zoals vele andere dictators wil Aladeen een atoombom maken om die daarna met veel plezier op Israël te droppen, maar gelukkig steekt de Verenigde Naties daar een stokje voor, Aladeen moet immers bewijzen dat hij geen plannen heeft om massavernietigingswapens te maken. Nochtans is de oplossing simpel. Het enige wat de tiran moet doen is zijn olievelden verkopen en dan mag hij alles uitspoken. Maar, helaas voor de Amerikanen, beloofde de dictator zijn vader om dit tot groot ongenoegen van zijn oom Tamir (Ben Kingsley) nooit te doen. Net op het moment dat de Amerikanen Wadiya willen aanvallen, trekt de despoot naar Amerika. Het reisje loopt echter minder goed af dan verwacht, Aladeen wordt immers door Tamir aan de kant gezet. Hij vervangt de alleenheerser door een dubbelganger die vrede wil sluiten met de VS. De echte Aladeen wordt een landloper die tegen zijn zin verliefd wordt op een lesbienne die op de koop toe een wereldverbeteraarster is.

Sommige kijkers zullen de humor van The Dictator ongetwijfeld te brutaal vinden. En toch, ook al zijn de grapjes soms racistisch en homofoob, komt Sacha Baron Cohen er steeds goed mee weg. Bijna iedere grap is geslaagd en zoals we allemaal weten is dat een zeldzaam fenomeen in de filmwereld. De casting van Ben Kingsley is misschien niet meteen een geslaagde keuze. Deze klasbak is namelijk net iets te goed om een idioot te vertolken. De leukste bijrol wordt zonder twijfel door John C. Reilly gespeeld, een racistische veiligheidsagent die kickt op marteltechnieken en nu reeds onsterfelijk is door de hilarische oneliner "I highly recommend a visit to the Empire State Building before you or one of your sand-monkey cousins takes it down". Let ook eens op het piepstemmetje van Cohen dat verbazend veel op dat van Di Rupo lijkt!

Foute humor? Waarschijnlijk wel, maar wie oordeelt wat fout is en wat niet? The Dictator is net als Borat een hilarische film die zonder twijfel kwaad bloed zal zetten, maar hij zal minstens evenveel mensen doen schaterlachen.

BEELD EN GELUID
Het beeld is loepzuiver, net als het briljante geluid. Veel speciale effecten hoor je niet, maar wel een hilarische soundtrack. Luister bijv. maar eens naar de Arabische versie van Everybody Hurts van REM. The Dictator is beschikbaar als een handige combopack waarin je zowel de Blu-ray als de dvd terugvindt.

EXTRA'S
Meestal zijn weggelaten scènes slechts opvulling, maar bij deze Blu-ray is dat anders. Deze scènes duren zo'n 33 minuten en iedere minuut ervan is dolkomisch. Kijk vooral ook naar het einde, generaal Aladeen heeft immers een persoonlijke boodschap voor de kijker. Omdat de despoot alle Oscars wil binnenrijven, wordt iedere kijker aangeraden om deze prent als een meesterwerk te beschouwen. En neen, je twijfelt beter niet, want je weet immers nooit wat er zich onder je zetel bevindt. Er is ook nog een hilarische (maar korte) videoclip en een interview met Larry King op de Blu-ray te vinden. In het gesprek met de moderator vertelt de dictator ons hoe zeer hij zijn vriend Kim Jong-Li mist. Nonsens zegt u? Ja, u hebt gelijk, maar het zijn wel hilarische nonsens!

CONCLUSIE
Na de wat teleurstellende Brüno slaat Sacha Baron Cohen met The Dictator bikkelhard terug. Hondsbrutaal, vaak op het randje, maar wel hilarisch leuk!


cover
Studio: Paramount

Regie: Larry Charles
Met: Sacha Baron Cohen, Anna Faris, Ben Kingsley, Megan Fox, John C. Reilly, Erick Avari

Film:
8/10

Extra's:
/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
B

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2012

Leeftijd:
12

Speelduur:
83 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582889949


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD Master Audio 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Deens, Duits, Engels, Frans, Italiaans, Spaans, Noors, Zweeds, Frans
Extra's:
• Deleted And Extended Scenes (33 min.)
• Larry King Interview (4 min.)
• Music Video (3 min.)

Andere recente releases van deze maatschappij