:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LET MY PEOPLE GO!
LET MY PEOPLE GO!
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2012-12-20
FILM
Let My People Go!
is een Franse gaykomedie waarin we kennis maken met de joodse twintiger Ruben. Hij is postbode in een godvergeten dorpje in Finland waar hij samenwoont met z’n blonde vriend Teemu. Door een bizar toeval krijgt Ruben 199.980 euro in z’n schoot geworpen en als hij daar thuis over praat ontstaat er een groot misverstand. Een paar uur later wordt hij door de Fin aan de deur gezet en keert hij met z’n klein fortuin terug naar z’n familie in Parijs. Ruben is ongelukkig over de gang van zaken en z’n moeder ziet het als een goede gelegenheid om hem aan een joodse meisje in Frankrijk te koppelen. Ruben had niets anders verwacht, want z’n moeder is dan wel ruimdenkend, maar een fatsoenlijk en klassiek huwelijk geniet nog altijd haar voorkeur.

 

Veel tijd om over z’n benarde positie na te denken heeft Ruben evenwel niet, want z’n zus vertelt hem dat ze op scheiden staat, z’n vader blijkt al twintig jaar een buitenechtelijke relatie te hebben en staat erop dat z’n zoon kennis maakt met z’n maîtresse. Ze kent jou al sinds je kleutertijd, zegt hij om Ruben te overtuigen, ze heeft je zien opgroeien op de foto’s die ik haar al die jaren van je heb getoond. Ruben is op zijn beurt heel ruimdenkend, maar thee drinken met de vrouw met wie z’n vader z’n moeder twee decennia heeft bedrogen, dat ziet hij niet zitten. Het leidt tot spanningen, te meer omdat een oude vriend van de familie, de bejaarde huisarts Goldstein, zich in het hoofd heeft gehaald dat hij een goede vriend zou zijn voor Ruben. Door een samenloop van omstandigheden – een feestje met een overvloed aan alcoholrijke drankjes – slaagt Goldstein er bovendien in om Ruben mee te tronen naar z’n huis in de buurt van de Eifeltoren en de volgende ochtend stelt Ruben vast dat hij met de oude heer de nacht heeft doorgebracht! Het was niet de bedoeling, hij was het niet van plan, het brengt een aantal mensen op ideeën die hij nauwelijks goed kan praten. Ondertussen verneemt Teemu in Finland hoe Ruben aan 198.980 euro is gekomen en wordt het duidelijk dat er sprake is van een misverstand dat moet worden rechtgezet.

 

Comedy is een moeilijk genre dat het moet hebben van humor en misverstanden en waarbij timing en casting van essentieel belang zijn om het beoogde resultaat te bereiken. In Let My People Go! loopt het op die beide laatste terreinen grondig mis, want om z’n film tot 96 minuten op te rekken is regisseur Mikael Buch verplicht om een aantal kleinere verhaallijnen in te lassen die de voortgang van het hoofdverhaal (over Ruben en Teemu) onderbreken en die te weinig spannend of grappig zijn om de kijker blijvend te boeien. Bovendien heeft Buch er voor gekozen om z’n hoofdrolspeler Nicolas Maury in de rol van een verwijfde trut te stoppen, waardoor hij alle vooroordelen over homo’s op een hoop gooit. Het is misschien de enige manier om een dergelijke film in Frankrijk en omstreken te verkopen, in onze contreien kom je daarmee niet meer weg. Ruben is dan ook nauwelijks grappig en het feit dat hij bovendien vreselijk onhandig is – wat wél voor een grappige scène in verband met de auto van z’n zwager zorgt – helpt het karakter én de film ook geen centimeter vooruit. Let My People Go! steekt nooit boven het gemiddelde uit en blijft daar meestal een flink stuk onder.

 
Van natuurlijk acteren is dan ook nauwelijks sprake. Alleen een tweetal nevenfiguren zoals Jarkko Niemi (Teemu) en Pedro Almodovars muze Carmen Maura (Rachel) slagen erin om te overtuigen. De rest van de cast heeft te weinig goede momenten en te weinig pregnante dialogen om deze komedie op gang te houden. Dat de afloop nauwelijks verrassend is, zal u dan ook niet verbazen.
 
BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit van deze film/dvd is goed en dat is zowat het enige positieve nieuws dat we over deze film te melden hebben. De soundtrack klinkt goed en verzorgd en het is een opsteker dat de dialogen in Finland niet in het Frans maar in het Fins gedraaid zijn. Je maakt het niet zo vaak mee in een Franse film.

 
EXTRA’S
Als toemaatje is er de Originele Bioscooptrailer, gevolgd door een aantal Andere Trailers uit het recente aanbod van Homescreen.
 
CONCLUSIE
Let My People Go! is te weinig grappig en te weinig origineel om te overtuigen als een geslaagde komedie. Het scenario rammelt, te veel nevenverhalen zijn oninteressant en het hoofdpersonage Ruben kan de kijker nooit op z’n hand krijgen. Wij bevelen u aan om deze dvd te huren of de film via het digitale netwerk van Homescreen te bekijken.cover
Studio: Homescreen

Regie: Mikael Buch
Met: Nicolas Maury, Carmen Maura, Jean-François Stévenin, Jean-Luc Bideau

Film:
4,5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2011

Leeftijd:
6

Speelduur:
96 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717249480860


Beeldformaat:
1:85.1 anamorf PAL

Geluid:
Frans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Originele Bioscooptrailer
• Andere Trailers


Andere recente releases van deze maatschappij