:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ADIEUX À LA REINE, LES
ADIEUX À LA REINE, LES
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2013-01-20
FILM
Versailles, 14 juli 1789. In Parijs besluiten de opstandelingen dat ze niet alleen brood willen, maar dat ze ook de macht willen grijpen. Deze revolutie, die de wereldgeschiedenis voorgoed zal veranderen, is weliswaar nog niet doorgedrongen tot de koninklijke familie en haar gevolg. Marie Antoinette (Diane Kruger) bekommert zich alleen om haar borduurwerk en de poëtische woorden die ze van haar leesdame wil horen. Agathe-Sidonie Laborde (Léa Seydoux) heeft (alhoewel ze nooit een andere keuze had) eeuwige trouw aan haar koningin gezworen. Dankzij haar literaire kennis en goede smaak is de leesdame zowaar de lieveling van de vorstin geworden. Als Marie Antoinette haar wat olie toedient om de pijn van de muggenbeten te verzachten zien Sidonies collega's dat als een eer. Ondanks het feit dat Parijs in brand staat, is Marie Antoinettes grootste zorg de komst van hertogin Gabrielle de Polignac (Virginie Ledoyen). Deze mooie dame neemt het niet nauw met de echtelijke trouw en zij is voor de koningin een ware heldin. Beetje bij beetje ontdekken de vele hertogen en graven waarom het volk de Bastille heeft bestormd, doch wanen ze zich veilig achter de dikke muren van het paleis van Versailles. De poppen gaan aan het dansen als de rijke heersers een pamflet in handen krijgen waarop de namen staan van de koppen die moeten rollen. Ook Marie Antoinette beseft dat haar laatste uur is geslagen, doch heeft zij voor haar geliefde helpster nog een speciale opdracht in petto: het arme wicht moet naar Parijs in de kleren van de geliefde hertogin, want op die manier kan Gabrielle misschien de galg ontlopen.


Les Adieux A La Reine is niet zo maar de zoveelste film over de Franse Revolutie. Het scenario is gebaseerd op een roman van Cantal Thomas waarin de historische opstand door de bril van het huishoudpersoneel wordt bekeken. Deze mensen waren tegen wil en dank verplicht om een "onderdeel" van de koninklijke familie te vormen. Door het noodlot maken zij deel uit van een door iedereen gehate entourage. Iedere kijker weet weliswaar hoe het verhaal afloopt, toch heeft Benoît Jacquot van dit historisch evenement een zeer spannend verhaal gemaakt. Naast de indrukwekkende decors zijn ook de acteerprestaties fenomenaal. Diane Kruger (het fotomodel dat schitterde als Bridget von Hammersmark in Tarantino's Inglorious Bastards) vertolkt Marie Antoinette op een even fantastische wijze als Kirsten Dunst dat deed in het extravagante sprookje van Sofia Coppola. Meer zelfs, Diane Kruger laat je de vrouw achter de koningin zien. Ook tegenspeelster Léa Seydoux speelt de sterren van de hemel. Hollywood heeft ondertussen ook het talent van deze Française ontdekt, want zij speelde reeds een rolletje in het vierde luik van Mission Impossible.


Les Adieux A La Reine is een aangename historische prent die zowel de arthousefan als de modale filmliefhebber kan aanspreken. Laat je niet afschrikken door het bekende verhaaltje, Benoît Jacquot biedt je immers een originele blik op het verhaal van de Franse Revolutie.

BEELD EN GELUID
Een kostuumfilm moet natuurlijk de mooiste kleuren bezitten en dat is het geval met Les Adieux A La Reine. Weliswaar zie je af en toe dat het niet om een peperdure Hollywoodproductie gaat, maar zoals dat vaak het geval is met de Lumière-releases heeft deze film een feilloze transfer.


EXTRA'S
Er staan geen extra's op deze dvd.

CONCLUSIE
Deze voltreffer van Benoît Jacquot is ideaal filmvoer voor cinefielen die verkikkerd zijn op kwalitatieve historische prenten. Zowel Diane Kruger als Léa Seydoux maken van Les Adieux A La Reine een heerlijke film die zeker je aandacht waard is.


cover
Studio: Lumière

Regie: Benoît Jacquot
Met: Diane Kruger, Léa Seydoux, Virginie Ledoyen, Xavier Beauvois, Michel Robin

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Historisch

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2012

Leeftijd:
6

Speelduur:
100 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5425019006693


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij