:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SOPRANOS, THE - SEIZOEN 1
SOPRANOS, THE - SEIZOEN 1
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2002-10-13
SERIE
Dat The Sopranos een klasse apart is, staat buiten kijf. Zoals The Simpsons grensverleggend zijn geweest, is deze show eveneens een buitenbeentje in het televisielandschap. The Sopranos in één bepaald vakje duwen is onbegonnen werk maar laten we toch proberen deze show ergens te plaatsen. Neem een mix van The Godfather, Goodfellas, Scarface, doe er een snuifje Analyze This bij en we komen al aardig in de buurt. Alles draait rond Tony Soprano die aan het hoofd van 2 families staat: enerzijds zijn bloedverwanten en anderzijds de hedendaagse maffia operatief in New York. Beiden leveren hem evenveel problemen op. Zoveel zelfs dat Tony een psychiater opzoekt na een angstaanval, veroorzaakt door zijn stressvolle bestaan. Naar de buitenwereld (en z'n kinderen) toe opereert hij namelijk in het wereldje van de afvalverwerking (let op de woordspeling), een druk bestaan met veel vergaderingen, veel zakenrelaties en waardoor hij dus veel van huis is. Tony is echter een 'mobster' in de echte zin van het woord en alhoewel hij veel respect afdwingt door z'n maffiapraktijken in New Jersey met ijzeren hand te onderhouden, zien we toch dat Tony labieler is dan we op het eerste gezicht dachten. Zijn moeder is een echte heks, z'n vrouw een kreng en z'n 2 kinderen zijn ook niet bepaald voorbeelden van modeljongeren. Het verschil tussen deze show en andere maffiaverhalen is dat we een zeker medeleven gaan voelen met deze 'boss'. Daar waar andere maffiosi afgeschilderd worden als keiharde gangsters zonder gevoelens gaat deze show dieper in op hun leven naast de maffiapraktijken (inmiddels tot grote hilariteit van miljoenen fans over de hele wereld). Mispak je er echter niet aan: The Sopranos is nog altijd een HBO-show met het occasionele bloot en een stevige dosis expliciet fysiek en verbaal geweld. Niet voor iedereen weggelegd dus, maar wie tegen een stootje kan mag deze show niet missen. Je zal brullen van het lachen bij één scène, terug aan de grond genageld worden bij het geweld in een andere. Maar meest van al zal je bewondering koesteren voor Tony Soprano's charisma en dat van z'n naasten. De schitterende casting van de hoofd- en bijrollen waardoor de acteurs perfect op elkaar ingespeeld zijn: zoiets maak je maar ééns om de zoveel jaar mee in het anders zo voorgekauwde televisiewereldje. Deze eerste serie bestaat uit 13 afleveringen die zowel verkrijgbaar zijn in twee (?!) aparte boxsets maar ook als 6 'best buy'-dvd's die je voor een prikje op de kop kan tikken. Wij bespreken laatsvernoemde optie. Op elke disc vind je twee afleveringen (drie op disc zes) met een gemiddelde speelduur van rond de vijftig minuten. Kwaliteit voor kwantiteit dus, en dat kunnen we alleen maar toejuichen.

Hierna volgt een kleine synopsis van elke aflevering:
1. Pilot: De basisaflevering die je moet gezien hebben om te kunnen genieten van de rest van het seizoen (en volgende). We ontmoeten Tony Soprano in de wachtkamer van een psychiater. Tijdens zijn eerste sessies worden we via flashbacks geïntroduceerd met zowat alle basiskarakters evenals het hoe en waarom Tony juist bij psychiater Melfi op consultatie komt.

2. 46 Long: Tony's neef Christopher steelt een trucklading DVD spelers. Wat hij niet weet is dat de eigenaars van de truck elke maand 'protectiegeld' betalen aan Junior, Tony's oom en eveneens een berucht maffiafiguur.

3. Denial, Anger, Acceptance: Jackie Aprile, waarnemend 'boss', ligt op zijn sterfbed met een kwalijke kanker. De strijd tussen Junior en Tony om het leiderschap kan beginnen. Ondertussen blokt Tony's dochter Meadow voor haar eindexamens en vraagt aan Christopher of die haar geen paar gram speed kan bezorgen.

4. Meadowlands: Nadat Jackie Aprile sterft, breekt de stijd tussen Junior en Tony om de 'leading boss' te worden echt los. Tony laat z'n psychiater Melfi volgen door een corrupte flik die op de koop toe haar afspraakje in elkaar slaat.

5. College: Tony gaat met z'n dochter op universiteitenjacht. Onderweg vraagt Meadow haar vader uit over z'n echt beroep en laat hem min of meer toegeven dat hij in de maffia opereert. Tijdens de trip komt Tony een overgelopen ex-maffialid tegen die dringend moet ge-'whacked' worden. Thuis zit Tony's vrouw Carmela samen met de plaatselijke geestelijke een DVD te bekijken van het romantische 'The Remains Of The Day'.

6. Pax Soprano: Tony heeft romantische gevoelens ten opzichte van z'n psychiater en kan niet meer presteren bij zowel z'n vrouw als z'n 'goomar' (lees: buitenechtelijke vriendin).

7. Down Neck: Tony's zoon AJ wordt betrapt bij het stelen en drinken van miswijn op z'n religieuze school. Later in de aflevering informeert hij Tony's moeder Livia dat z'n vader op consultatie gaat bij een psychiater.

8. The Legend of Tennessee Moltisanti: Christopher krijgt het stilaan op z'n heupen dat hij nog steeds geen 'made man' is (officiëel maffialid). Ondertussen droomt hij er nog steeds van een script te schrijven op basis van z'n eigen maffia-leven en dat van z'n kennissen. Bij Tony komt de FBI op bezoek hopend op bewijsmateriaal. Ze vinden niks want Tony verstopte ondertussen geld, wapens en juwelen in het bejaardentehuis van z'n moeder.

9. Boca: Meadow's voetbalteam doet het zo goed dat Tony en z'n vrienden de coach eens goed in de bloemetjes zetten. Wanneer echter blijkt dat één van de meisjes aangerand werd door de coach en nu zelfmoordneigingen heeft wordt er heel wat minder afgelachen.

10. A Hit Is a Hit: Christopher en Adriana ontmoeten een Massive Genius, een echte 'gangster rapper'. Adriana toont onmiddellijk interesse in het zogenaamde 'music management', maar Christopher is moeilijker te overtuigen. Tony op zijn beurt trekt op met z'n buur/dokter en snobvriendjes.

11. Nobody Knows Anything: Een van Tony's vertrouwelingen (Big Pussy) wordt beticht van informant-praktijken. Ondertussen probeert Tony's moeder Junior op te zetten tegen Tony door te beweren dat deze laatste een aanslag gepland heeft op junior.

12. Isabella: Onder indruk van de aantijgingen aan het adres van Big Pussy neemt Tony nu zowel Prozac als Lithium. Junior van zijn kant pikt de autoriteit van Tony niet langer en plant een aanslag op hem die mislukt, waarna Tony's moeder een acuut geval van seniliteit begint te ontwikkelen.

13. I Dream of Jeannie Cusamano: Tony wordt woedend op zijn psychiater wanneer deze suggereert dat zijn moeder de aanslag op hem heeft gepland. (een vermoeden later bevestigd door FBI tapes). Livia rond haar plotse seniliteit perfect af met een hartaanval waarna het seizoen eindigt met een razende Tony die z'n moeder een bezoekje brengt in het ziekenhuis.......

BEELD EN GELUID
Afgezien van de eerste aflevering, die iets te donker en onscherp oogt (dikwijls een probleem met pilots), bezitten de resterende twaalf episodes een helder en prachtig beeld. De kleurschakeringen zijn goed, de buitenscènes ogen natuurlijk en de ondertiteling is net groot genoeg en perfect geplaatst. De Dolby Digital 2.0 surroundtrack klinkt bevredigend met heldere dialogen en een goed geluidsniveau. Vooraan weten de 3 boxen de balans perfekt te verdelen terwijl het achterste kanaal slechts af en toe aangesproken wordt voor achtergrondgeluiden en de fantastische soundtrack (crf. de titelsong 'Woke up this morning').

EXTRA'S
Op de eerste 5 discs is er telkens een kleine HBO-documentaire aanwezig: "Sopranos: behind the hit". Er wordt in elk stuk iets anders belicht en we krijgen interviews voorgeschoteld met David Chase en de voornaamste acteurs. Het blijft allemaal redelijk oppervlakkig en van korte duur, echt HBO-materiaal zoals we het gewoon zijn maar desalnietemin toch genietbaar. Overig materiaal zijn 2 trailers die op alle zes de discs identiek zijn en op de zesde disc nog een extra trailer. Ook op diezelfde zesde schijf vinden we de muziekvideo van de titelsong terug.

BESLUIT
Elke Sopranos-aflevering kijkt als een mini-film. De scherpe Italiaanse one-liners vliegen je om de oren en na een paar afleveringen zal je spontaan Cubaanse sigaren beginnen roken terwijl je in een restaurant achter gebakken 'ziti' vraagt en de ober toeroept: 'va Fangula', 'Pucchiacci' en 'commendatori' zonder ooit één les Italiaans gevolgd te hebben. A hit is a hit... leve de Sopranos!


cover
Studio: Warner

Regie: diversen
Met: James Gandolfini, Lorraine Bracco, Edie Falco, Michael Imperioli, Dominic Chianese, Vincent Pastore, Steven Van Zandt, Tony Sirico

Film:
10/10

Extra's:
4/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1999

Leeftijd:
16

Speelduur:
650 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931251808


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Fins, Noors, Zweeds, Roemeens, Hebreeuws, Engels CC
Extra's:
• 5 mini-documentaires
• 3 trailers
• Muziekvideo

Andere recente releases van deze maatschappij