:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LAW AND ORDER - CRIMINAL INTENT - SEIZOEN 8
LAW AND ORDER - CRIMINAL INTENT - SEIZOEN 8
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2013-03-13
SERIE
De legendarische producer Jack Wolf zorgde met Law And Order: Special Victims Unit voor één van de grootste televisiehits aller tijden. De serie loopt nog steeds en ondertussen zijn er al drie vertakkingen verschenen: Law And Order: UK, Law And Order: Los Angeles en Criminal Intent. Van deze laatste zijn er in totaal al tien seizoenen uitgebracht en onlangs gooide Universal het achtste op de markt. We volgen de speurders van de Afdeling Zware Criminaliteit in New York. Net zoals dat in de moederserie het geval is, baseren de makers zich op misdaden die de voorpagina's van de kranten (in dit geval de New Yorkse) haalden. Er werd wat fantasie aan toegevoegd en in elke aflevering (zestien in totaal, die elk zo'n kleine 40 minuten duren) gaan de detectives op zoek naar het brein achter de misdaad.


In iedere aflevering lossen de rechercheurs een misdaad op. Typisch voor deze serie is dat iedere aflevering vaak eindigt met de bekentenis van de dader, wat er zich nadien in het gerechtsgebouw afspeelt komen we nooit te weten. Zelf heb ik nog geen minuut van de moederserie Law And Order gezien, maar naar verluidt is deze spin-off anders omdat er extra aandacht wordt geschonken aan de dader en zijn motieven. De slachtoffers zijn vaak gerenommeerde mensen uit het New Yorkse leven: financiële zakenmensen, kunstenaars en natuurlijk beroemdheden.
 
In het achtste seizoen zijn de hoofdpersonages grotendeels dezelfde gebleven. Er is weliswaar het vertrek van detective Mike Logan (Chris North), maar dat is door de makers mooi opgevangen door de komst van Zack Nichols. Deze speurneus wordt namelijk vertolkt door Hollywoodveteraan Jeff Goldblum en dat betekent meteen ook dat de kijkcijfers de lucht inschoten. De grote ster van de serie blijft evenwel Robert Goren (Vincent D’Onofrio), een onderzoeker die naar eigen zeggen zijn methodes met die van Sherlock Holmes vergelijkt. Voorts vind je in de cast Gorens partner Alexandra Earnes (Kathryn Erbe), kapitein Danny Ross (Eric Bogosian) en detective Megan Wheeler (Julianne Nicholson).
 
 
Het heeft niet veel zin om al de misdaden die de revue passeren op te sommen, want dat zou alleen de kijkpret bederven. Wel kunnen we je zeggen dat iedere aflevering anders is, zelfs de hoofdrolspelers. Het is immers zo dat je de speurders van de Afdeling Zware Criminaliteit nooit als team aan het werk ziet. Dick Wolf en René Balcer tonen ons wel de glamour van de grootstad, maar ook de donkere kant ervan. Zo wordt in Rock Star een popster om ethnische redenen neergestoken. Een ander mooi voorbeeld van maatschappijkritiek (met uiteraard een hoge dosis Hollywoodfantasie) zie je in In Treatment. In deze aflevering wordt tijdens een gala op Wall Street een belangrijke zakenman om zeep gebracht. Nichols en Wheeler geloven niets van het verhaal dat hun op de mouw wordt gespeld, want al gauw merken de twee detectives dat het bedrijf wel eens achter de moord zou kunnen zitten. Ook de plaatsen van de delicten zijn steeds een tikkeltje speciaal. Een mooi voorbeeld daarvan is Salome In Manhattan waarin de opening van een trendy restaurant wordt verstoord door een brutale moord.

Het achtste seizoen van Law & Order-Criminal Intent is meer dan degelijk. Het is vooral een serie die aan te raden is voor mensen die verzot zijn op ouderwetse misdaadseries. In tegenstelling tot de jonge wolven die tegenwoordig het scherm teisteren, proberen de makers niet nodeloos hun best te doen om uit te pakken met flashy beelden of nieuwe technieken. Met wat goede wil zou je de reeks dan ook kunnen omschrijven als de moderne blauwdruk van een ouderwetse Agatha Christie-mysterie. Soms heb je wel de indruk dat de afleveringen net iets te kort zijn om de nodige spanning op te bouwen, doch wordt dat euvel mooi gecompenseerd door een bijna briljante cast. Omdat je de afleveringen ook los kan bekijken, is deze box dan ook het ideale middel om veertig verloren minuten op te vullen met kwalitatieve televisie. De serie biedt dan wel niks nieuws onder de zon, maar voor één keer is dat een voordeel.
 

BEELD EN GELUID
Law & Order is een serie die uit dure productiehuizen komt, dus het is ook  een beetje vanzelfsprekend dat de beeldkwaliteit uitmuntend is. De kleuren zijn tot in de puntjes verzorgd, er is geen greintje filmgrain te bespeuren en ook het geluid stijgt boven de middelmaat uit.

EXTRA'S
Er staan geen extra's op deze box.

CONCLUSIE
Het achtste seizoen van Law & Order-Criminal Intent is wel geen vernieuwende televisie, doch is deze reeks
waarin New Yorkse speurders misdaden op een ouderwetse manier oplossen meer dan behoorlijk. Als toemaatje kan de reeks rekenen op enkele oude rotten die weten hoe ze behoren te acteren. Een kleine aanrader dus.


cover
Studio: Universal

Regie: Diverse regisseurs
Met: Eric Bogosian, Vincent D'Onofrio, Kathryn Erbe, Julianne Nicholson, Jeff Goldblum

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2012

Leeftijd:
12

Speelduur:
660 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582889345


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 2.0
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij