:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> STAR WARS EPISODE II - ATTACK OF THE CLONES
STAR WARS EPISODE II - ATTACK OF THE CLONES
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2002-10-18
FILM
Tien jaar na de dood van Qui-Gon Jinn Er is een separatistenbeweging ontstaan onder leiding van Count Dooku (Christopher Lee), een ex-Jedi. Senator Padmé Amidala (Nathalie Portman) begeeft zich met haar gevolg naar Coruscant waar ze zal deelnemen aan een belangrijke bijeenkomst in de Senaat waar beslist zal worden of de Republiek een leger moet oprichten om de strijd tegen de separatisten aan te gaan. Bij haar aankomst ontsnapt ze nipt aan een moordaanslag. Obi-Wan Kenobi (Ewan McGregor) en zijn Padawan Anakin (Hayden Christensen) keren terug naar Coruscant en krijgen de opdracht de Senator te beschermen. Het weerzien is na al die jaren hartelijk. Wanneer Padmé ’s nachts door tussenkomst van Anakin opnieuw aan de dood ontsnapt, zetten hijzelf en Obi-Wan de achtervolging in. De dader wordt geklist, maar onder hun eigen ogen neergeschoten. De zoektocht naar de opdrachtgever en het motief wordt voortgezet. Anakin krijgt van de Jedi de opdracht om Padmé te vergezellen naar Naboo. Anakin worstelt enorm met zijn gevoelens voor Padmé, maar dat is voor een Jedi uit den boze. Ondertussen gaat Obi-Wan verder op onderzoek uit en belandt op een verborgen planeet waar een gekloond leger wordt geproduceerd, gebaseerd op het DNA van premiejager Jango Fett. George Lucas laat beide verhalen naast elkaar lopen en wisselt geregeld van het ene verhaal naar het andere. Beide verhalen vloeien naar het einde van de film naar elkaar toe wat uitmondt in een spectaculair eindgevecht...



Nadat George Lucas met Episode I menig Star Wars- en filmfan een beetje teleurgesteld achterliet, weet hij de tekortkomingen met deel 2 gedeeltelijk weg te werken. Hij nam daarvoor co-scenarist Jonathan Hales onder de arm die het verhaal van Lucas op een volwassen manier naar het witte doek moest vertalen. Dit resulteerde in een film die aangenamer is om te bekijken en zelfs weet te boeien. De flauwe humor uit deel 1 is grotendeels verdwenen mede door het feit dat de rol van de irritante Jar-Jar tot een minimum is herleid, maar daarom niet onbelangrijk. Ook de acteurs zijn gegroeid in hun rol, al moet acteren voor een blue-screen zeker niet makkelijk zijn. Had je in Episode I je buik vol van de krampachtige acteerprestaties, merk je hier dat die zo goed als verdwenen zijn. Hier en daar vinden wij dat Hayden Christensen nog ietwat door de mand valt, voornamelijk bij de trage romantische scènes tussen hem en Padmé, waar de dialogen tevens nogal goedkoop overkomen. De personages in de film zijn ook actiever en komen meer aan bod. Ewan McGregor weet heel subtiel een aantal karaktertrekjes van Sir Alec Guinness in de film te verwerken. Daarnaast treden de Jedi eindelijk in actie in een verbluffende actiescène waar ze het opnemen tegen de droids.



Maar niet enkel deze verbeteringen maken Episode II het bekijken meer dan waard, de film heeft een belangrijke sleutelfunctie in de hele Star Wars-saga (net als Episode V) en fungeert als tussenschakel naar Episode III toe. De film laat twee verhalen naast elkaar lopen die op het einde netjes samenvloeien. Bovendien worden er een aantal personages geïntroduceerd die in de latere Episodes nog aan bod zullen komen. Er worden uiteraard veel vragen gesteld die niet allemaal beantwoord worden, nu nog niet alleszins.



BEELD EN GELUID
Om nog steeds onbegrijpelijke redenen behaalde de dvd-release van Star Wars Episode 1 The Phantom Menace op de “DVD Master Awards 2001” onterecht de eerste plaats in de categorie Beste Beeldkwaliteit. De beeldtransfer had te kampen met enkele matte scènes, wat grain en werd vooral geplaagd door het overvloedige gebruik van edge enhancement. Onze verwachtingen waren hoog gespannen bij deze dvd-release van Episode 2. Lucas heeft de film volledig digitaal opgenomen met een Sony HDW-F900 en zodoende kon de film van een digitale bron naar DVD worden overgepompt. En het moet gezegd, de beeldkwaliteit is enorm verbeterd. Kleuren ogen levendig en mooi, detail en scherpte zijn uitstekend, het contrast is optimaal. Zijn er dan geen minpuntjes te bespeuren? Toch wel, maar heel miniem. Zo is er één scène (in de nachtclub) waar de zwarttinten niet voldoende diep en solide overkomen en een ietwat korrelige look hebben, en één à twee scènes met licht trillende beeldlijntjes. Storend is het echter niet. Muggenzifterij hoor ik jullie al roepen? Tja, misschien wel. Maar laat dit jullie zeker niet ontmoedigen, want dit is een toptransfer, zonder twijfel.



Werden we bij Episode 1 al overdonderd door de waanzinnige Dolby Digital 5.1 EX-track (448 kbps) is dit bij deze release eveneens het geval. Hieruit blijkt nog maar eens dat een Dolby Digital track zeker niet moet onderdoen voor DTS. Wat Lucasfilm hier voor elkaar gekregen heeft, verdient alweer een dikke pluim. Vanaf de begincredits van de film hoor je onmiddellijk dat je goedzit wat geluid betreft. Wanneer Padmé in het begin arriveert op Coruscant worden alle registers reeds opengetrokken en davert het ruimteschip magistraal de woonkamer binnen. Alle kanalen worden optimaal en aggressief benut waarbij de subwoofer lekker diep doorgaat zodat de beelden op het scherm des te indrukwekkender overkomen. Kippenvel. En niet enkel deze scène imponeert, ook alle andere actiescènes zijn om duimen en vingers bij af te likken. Wanneer Jango Fett middenin een meteorengebied achtervolgd wordt door Obi-Wan, lanceert hij enkele seismografische bommen waar je gegarandeerd van uit je zetel schuift. De impact is zo verbluffend dat je omringd wordt door de explosies. Absolute referentiekwaliteit!



EXTRA’S
Aan extra’s geen gebrek op deze release. Maar het dient gezegd dat de extra’s voornamelijk gefocused zijn op het technisch aspect van deze productie en het creëeren en bewerken van digitale beelden, en niet zozeer op het inhoudelijke aspect, en dat vinden we een beetje jammer. Alle extra’s worden optioneel Nederlands ondertiteld, met uitzondering van de audiocommentaar die enkel Frans ondertiteld is.

DISC 1:
Audiocommentaar met scenarist/regisseur George Lucas, producent Rick McCallum, sound designer Ben Burtt, animation director Rob Coleman en special effects supervisors Pablo Helman, John Knoll en Ben Snow:
De commentaren werden afzonderlijk opgenomen en achteraf in één track gemonteerd. Elk van de sprekers behandelt een heleboel technische aspecten van de film al hadden we Lucas liever wat meer horen uitweiden over het verhaal.

THX Optimizer: met deze tool kan je beeld en geluid optimaliseren.

DVD-ROM materiaal: beschik je op de pc over een DVD-ROM-speler kan je tevens een weblink terugvinden en volgens sommige bronnen ook een easter egg met bloopers. Wij krijgen het programma niet aan de praat en bijgevolg kunnen we niet controleren of deze informatie klopt.



DISC 2:
Acht verwijderde scènes:
Speciaal voor deze dvd-release heeft Lucas een achttal verwijderde scènes toegevoegd waarvan er zeven speciaal werden afgewerkt, met Dolby Digital 5.1 geluid en 2.35:1 anamorfisch beeld. Via de handige optie “speel alle scènes” kan je de acht verwijderde scènes na elkaar bekijken, met of zonder commentaar. Het wordt al gauw duidelijk waarom ze de uiteindelijke filmversie niet haalden.

From Puppets To Pixels (52 min.):
Deze vrij technische documentaire biedt een uitgebreide kijk op het digitale aspect van de film. Een heleboel animatoren werken elk aan een specifiek onderdeel en elke huzarenstukje wordt door Lucas’ goedkeurend oog bekeken. De creatie van een digitale Yoda en de problemen hierrond vormen de rode draad doorheen deze documentaire.

State Of The Art: The Previsualization Of Episode II (25 min.):
Opnieuw krijgen we een technische feature voorgeschoteld. Deze keer over het totstandkomen van de film, de voorbereidingen en gevolgen van de overschakeling naar het digitale proces.

Making Of Featurettes (25 min.):
Drie korte featurettes behandelen elk een aspect van de film: Love, Story en Action. Cast en crew komen via interviews uitgebreid aan bod.



Twaalf webdocumentaires (+- 60 min.):
Gedurende de productie van de film verschenen op de officiële website www.starwars.com geregeld korte making-of documentaires, net als bij Episode I trouwens. Deze webdocumentaires worden hier opgenomen en belichten elk kort een aspect van de film gaande van de locaties, de figuranten, de rol van Anakin, enz...

4 Trailers en 12 TV spots

Muziekvideo Across the Stars

Fotogalerijen:
Deze fotogalerijen bevatten nooit vertoonde productiefoto’s, schetsen, ontwerpen, (internationale) posters van de film, en promotiefoto’s.

R2D2 Beneath The Dome (6 min.):
Dit ludiek filmpje handelt over het (fictieve) acteursleven van R2-D2!

Films Are Not Released, They Escape (25 min.):
Een onderwerp dat haast nooit aan bod komt, is de totstandkoming van de vele geluidseffecten in een film. Deze interessante documentaire gaat dieper in op dit proces en toont hoe een aantal effecten bekomen worden.

Visual Effects Montage (3 min.):
Deze montage toont een aantal special effects scènes van pré-productie tot afgewerkte scène.

Easter eggs



CONCLUSIE
Alles aan deze dvd-release is uitermate positief: een leuke en onderhoudende film (beter dan Episode 1), zeer hoogstaande beeld- en geluidskwaliteit, een resem interessante extra’s en Nathalie Portman die er in elke scène uitziet om in te bijten. Wat moet een mens nog meer hebben?










cover



Studio: Fox

Regie: George Lucas
Met: Ewan McGregor, Natalie Portman, Hayden Christensen, Ian McDiarmid, Samuel L. Jackson, Pernilla August, Jack Thompson, Christopher Lee, Anthony Daniels, Franz Oz, Kenny Baker, Ahmed Best

Film:
7/10

Extra's:
9/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
MG6

Speelduur:
136 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8712626012733


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1 EX
Frans Dolby Digital 5.1 EX

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans
Extra's:
Disk 1:
• Audiocommentaar
• THX Optimizer
• DVD-ROM materiaal
Disk 2:
• Acht verwijderde scènes
• From Puppets To Pixels
• State Of The Art: The Previsualization Of Episode II
• Making Of Featurettes
• Twaalf webdocumentaires
• Trailers en TV spots
• Muziekvideo
• Fotogalerijen
• R2D2 Beneath The Dome
• Films Are Not Released, They Escape
• Visual Effects Montage
• Easter eggs

Andere recente releases van deze maatschappij