:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WARRIORS, THE
WARRIORS, THE
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2013-09-20
FILM
Men gunt hem de titel wel niet, maar Walter Hill mag zichzelf met recht en rede tot één van de uitvinders van de moderne actiefilm rekenen. Zelf raakte de man door Hollywood zo ontgoocheld dat hij zich tien jaar geleden terugtrok uit het wereldje om zich in alle stilte (nou ja) over de westernserie Deadwood te ontfermen. Ook zijn laatste wapenfeit (Bullet To The Head, met Sylvester Stallone) kon het publiek niet overtuigen, want alhoewel Hill er meer van verwachtte verschijnt deze titel bijna zo goed als rechtstreeks op dvd. Dat kan evenwel voor de cinemaliefhebber geen reden zijn om Hills vorige films niet de verdiende eer te gunnen. Zo is Southern Comfort de beste Vietnam-film die zich niet in Vietnam afspeelt, kan je gerust The Driver met Ryan O'Neal als de aanloop van alle Fast & Furious-films beschouwen en blijft 48 Hours zonder twijfel de beste Eddie Murphy-prent aller tijden. Ook The Warriors uit 1979 is zo'n film die eeuwig in het collectieve cinemageheugen zal blijven hangen. Wegens de lachwekkende outfits ziet deze klassieker er misschien een tikkeltje ouderwets uit, qua sfeer kan hij gerust wedijveren met andere grote undergroundtitels uit die tijd zoals Escape From New York.


Het verhaal is losjes gebaseerd op de roman van Sol Yurick die zich op zijn beurt inspireerde op de Griekse mythe De Tocht Van De Tienduizend Van Xenophon. Op het net circuleren heel wat artikels waarin wordt uitgelegd waarom vele personages een naam uit de Oudheid (van Ajax tot Cleon) kregen, toch houden wij het op de cinematografische waarde van de prent. Het verhaal speelt zich af in New York, waar weinig of geen glamour is te bespeuren. Alle gebouwen zijn met graffiti overschilderd en in de straat heerst de wet van de sterkste. De politie ziet machteloos toe hoe straatbendes de metropool veroveren. De gewiekste leider Cyrus roept alle bendes bijeen om samen één groot leger te vormen, maar nog voordat hij aan zijn plannen kan beginnen wordt hij door een rivaliserend bendelid neergeschoten. Geheel ten onrechte wordt de schuld in de schoenen van The Warriors geschoven waardoor ze vogelvrij worden verklaard, geen enkel metrostation en geen enkele straathoek is vanaf dan nog veilig.

Het idee van deze cultklassieker is wel hondsbrutaal, toch laat de regisseur geen spatje bloed zien. De gevechtsscènes lijken wel op choreografische hoogstandjes die je eerder in West Side Story zou verwachten dan in een Hill-film. Het is net daardoor dat The Warriors geen gedateerde film is geworden. De kostuums van de verschillende bendeleden zijn misschien potsierlijk (alhoewel je het eigenlijk ook als een ode aan A Clockwork Orange kan beschouwen), toch is dankzij de frisse (en vooral originele) regietechniek van Hill The Warriors een onverwoestbare klassieker gebleven. Geen enkele acteur uit de cast zou later nog van enige betekenis zijn in de filmwereld;. Desalniettemin blijven de boeventronies van Michael Beck of Dorsey Wright voor eeuwig op ons netvlies gebrand. De film werd later zo'n grote culthit dat er een populair computerspel van is ontworpen.

Wie The Warriors nog nooit heeft gezien is in feite verplicht dat alsnog te doen, al was het maar om Hill de eer te geven die hij verdient.


BEELD EN GELUID
Ondanks het kleine budget waarmee deze cultfilm is opgenomen, is de transfer uiterst geslaagd. In zo'n oude film die zich hoofdzakelijk 's nachts afspeelt vind je uiteraard wat filmgrain terug, toch moet je al vrij dicht met je neus tegen het scherm zitten om daar iets van te merken. Het geluidspoor is mono waardoor enkele actiescènes wat ontkracht worden, maar de dialogen daarentegen zijn zeer duidelijk. Op de soundtrack hoor je de vreemde (en een beetje oubollige) discorock van Joe Walsh.

EXTRA'S
Er staan geen extra's op deze dvd.

CONCLUSIE
The Warriors was destijds de kaskraker die iedere tiener wilde zien, het soort film waarvoor je wat later mocht opblijven. Decennia later is The Warriors nog even interessant als toen en dit wegens de knappe (en bijna onnavolgbare) regietechniek van Walter Hill.


cover
Studio: Paramount

Regie: Walter Hill
Met: Michael Beck, James Remar, Dorsey Wright, Brian Tyler, David Harris, Deborah Van Valkenburg, Lynne Thigpen

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1979

Leeftijd:
16

Speelduur:
89 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8714865551882


Beeldformaat:
1.78:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Arabisch, Bulgaars, Tsjechisch, Noors, Fins, Zweeds, Roemeens, IJslands, Bulgaars, Hongaars, Turks, Pools, Engels CC
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij